Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση

Αίτημα προς τη Βουλή για αποδέσμευση συνολικού ποσού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων που θα παραχωρηθούν σε κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, υπέβαλε η Κυβέρνηση.

Το αίτημα θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τη ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τη Βουλή ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου, ζητείται η αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 1.655.350 ευρώ, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για προμήθεια οχημάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες διακίνησης κρατικών αξιωματούχων.

Ποσό 1.218.263 ευρώ αφορά την προμήθεια 25 ηλεκτρικών οχημάτων σαλούν (24 οχήματα συν 1 προαίρεση), τα οποία προορίζονται για αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων, κυρίως, των Υπουργών και των Υφυπουργών.

Επίσης, ποσό 220.031 ευρώ θα αφορά την προμήθεια 5 ηλεκτρικών οχημάτων παντός εδάφους (SUV), ενώ ποσό 217.056 ευρώ θα καλύψει το κόστος αγοράς 5 υβριδικών εξωτερικά επαναφορτιζόμενων οχημάτων (3 οχήματα και 2 προαίρεση).

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, η συνολική δαπάνη για προμήθεια των πιο πάνω οχημάτων, θα διενεργηθεί το 2025 όταν και θα παραληφθούν τα οχήματα, τονίζοντας πως «σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων θα γίνει αφού πρώτα εξασφαλισθεί η έγκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών».

Πεπαλαιωμένες οι λιμουζίνες...

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του InBusinessNews τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντικαταστήσουν τις λιμουζίνες που χρησιμοποιούνται σήμερα από κρατικούς αξιωματούχους και οι οποίες κρίθηκαν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών πεπαλαιωμένες και η χρήση τους θεωρείται ασύμφορη.

Όσον αφορά το σε ποιους αξιωματούχους θα παραχωρηθούν τα νέα οχήματα, πηγή του Τμήματος ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και τον προγραμματισμό που θα γίνει, σημειώνοντας πως κατά κανόνα τα καινούργια οχήματα παραχωρούνται σε αξιωματούχους που τα αξιοποιούν για αποκλειστική χρήση, όπως οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.

Αγοράστηκαν ήδη 130 ηλεκτρικά για το Δημόσιο

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια, το κράτος και μετά από ενέργειες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών έχει προχωρήσει στην αγορά συνολικά 130 ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Από αυτά, πέραν των 70 έχουν ήδη κατανεμηθεί και χρησιμοποιούνται από Τμήματα του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα 60 αναμένεται να παραδοθούν στο κράτος μέχρι το τέλος του χρόνου και εν συνεχεία σε Υπηρεσίες και Τμήματα του Δημοσίου.

Ποιοι δικαιούνται σήμερα λιμουζίνα για αποκλειστική χρήση

Σημειώνεται ότι, σήμερα και με βάση Νόμο που ψήφισε η Βουλή, δικαίωμα χρήσης υπηρεσιακού οχήματος (λιμουζίνας) πάνω σε αποκλειστική βάση, έχουν οι:

  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Πρόεδρος της Βουλής
  • Υπουργοί/Υφυπουργοί
  • Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • Γενικός Εισαγγελέας
  • Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας
  • Γενικός Ελεγκτής

Από το 2014 και με Κανονισμούς, το εν λόγω δικαίωμα επεκτάθηκε και στους εξής αξιωματούχους:

  • Υφυπουργός παρά τω Προέδρω
  • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • Αρχηγός Αστυνομίας
  • Αρχηγός ΓΕΕΦ
  • Προϊστάμενος ΚΥΠ

Οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως Επίτροποι, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, κ.ά., μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα (λιμουζίνες) μόνο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και για συγκεκριμένο ωράριο που εκτείνεται από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 4,00 μ.μ.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες