Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια και δρόμο στρωμένο, όχι με ροδοπέταλα αλλά με αγκάθια, εξελίσσεται η υλοποίηση της μεγαλεπήβολης ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας, στη σκιά των αιτημάτων που εγείρει η Kition Ocean Holdings, αξιώνοντας ουσιαστικά παρεκκλίσεις από το συμβόλαιο ανάθεσης το οποίο υπέγραψε.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εξετάσει τα όποια αιτήματα, αφού όμως πρώτα η Kition καταθέσει την εγγυητική ύψους 4,2 εκατ., όπως συμφώνησε να πράξει κατά την σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η εξέταση των όποιων αιτημάτων της εταιρείας θα γίνει σύμφωνα με τα όσα προνοεί η σύμβαση και η νομοθεσία.

Αυτό πάντως, την ώρα που η Ελεγκτική Υπηρεσία διαμηνύει πως εκπτώσεις στα υποχρεωτικά έργα της όλης ανάπτυξης δεν μπορούν να γίνουν, αλλά και που την ίδια ώρα μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε αδικία σε βάρος άλλων εταιρειών/ξένων επενδυτών που κατά το παρελθόν υλοποίησαν ανάλογες ή περίπου ανάλογες αναπτύξεις, τηρώντας στο έπακρο το συμβόλαιο τους και χωρίς να τυγχάνουν μιας οποιασδήποτε προνομιακής, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, μεταχείρισης.

Με τη σειρά τους, οι τοπικοί φορείς της Λάρνακας, όπως είναι ο Δήμος Λάρνακας και το ΕΒΕ Λάρνακας διαμηνύουν προς πάσαν κατεύθυνση πως πρέπει να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Τι ζητά η εταιρεία

Μιλώντας στο InBusinessNews ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει ένα κατάλογο με αιτήματα, τα οποία μόλις καταθέσει την εγγυητική, όπως προνοεί και η σύμβαση, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα τα εξετάσει.

Ερωτηθείς τι ζητά η εταιρεία ο κ. Βαφεάδης είπε πως ο κατάλογος των αιτημάτων περιλαμβάνει μία σειρά από έργα. «Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «η εταιρεία θέλει ένα χώρο στάθμευσης, αντί να τον κάνει χώρο στάθμευσης, να ανεγείρει πολυκατοικία».

«Επίσης», συνέχισε, «η εταιρεία ζητά αντί να γίνει η επέκταση της μαρίνας τώρα, να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Ακόμη, θέλει προτού ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές, να αρχίσει να πωλεί τις οικιστικές αναπτύξεις, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι για να μπορέσει να πωλήσει οικιστικές αναπτύξεις, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές».

«Εμείς τους έχουμε πει ότι αυτά τα αιτήματα πρέπει να δοθούν στις αρμόδιες Επιτροπές, όπως η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, οι οποίες και θα αξιολογήσουν εάν μέσα από τη σύμβαση αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν», επεσήμανε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η Κυβέρνηση προσεγγίζει τα αιτήματα της Kition, «όπως άλλωστε πράττουμε με όλα τα έργα, αλλά αν δεν τα εξετάσει η αρμόδια Επιτροπή, όπως προνοεί η σύμβαση, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εάν κάτι που ζητά η εταιρεία είναι εφικτό ή όχι».

Αναφορικά με τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις, ο κ. Βαφεάδης τόνισε πως «η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προβεί σε κάποιες δηλώσεις και θεωρεί πως κάποια πράγματα που ζητά η εταιρεία δεν μπορούν να γίνουν».

«Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν έχω δει κάποια μελέτη εκ μέρους των αρμοδίων Επιτροπών και συνεπώς δεν έχω οποιοδήποτε λόγο να αμφισβητήσω τα όσα λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η όλη υπόθεση πρέπει να τρέξει με τις διαδικασίες του κράτους. Δηλαδή, το αίτημα πρέπει να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές, οι αρμόδιες Επιτροπές να συνεδριάσουν, να συγκρίνουν τα αιτήματα με τα όσα προνοεί η σύμβαση και αναλόγως να γνωματεύσουν αν κάτι μπορεί να γίνει ή όχι», ξεκαθάρισε περαιτέρω.

«Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω»

«Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω», τόνισε, είναι ότι το κράτος θα εξετάσει τα αιτήματα της εταιρείας σύμφωνα με τα όσα προνοεί η σύμβαση και η νομοθεσία. Δεν έχει το κράτος οποιοδήποτε δικαίωμα ή σκοπό να παρακάμψει αυτές τις διαδικασίες. Τουναντίον, αυτές οι διαδικασίες είναι εκεί για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και αυτή είναι και η πρόθεσή μας», επεσήμανε ο κ. Βαφεάδης.

Κληθείς να πει εάν εκτιμά ότι με βάση τα αιτήματα που υπέβαλε, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη γης, προκειμένου να έχει έσοδα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «η εταιρεία δεν έχει εκφράσει, τουλάχιστον, επίσημα σε μας τους λόγους που ζητεί τις αλλαγές, αλλά σίγουρα πρέπει να έχει τους λόγους της».

Όπως υπέδειξε, «η εταιρεία έχει υποβάλει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη και δεν έχει εγκριθεί. Όταν μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο, τότε θα καταλάβουμε, με βάση την οικονομική ροή του έργου, και ποιες μπορεί να ήταν οι προθέσεις της».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι «το επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλε η εταιρεία, θα τύχει αξιολόγησης μόλις ο ανάδοχος καταθέσει την εγγυητική, την οποία επαναλαμβάνω, αναμένουμε».

Κληθείς, ακόμη, να πει εάν είναι αισιόδοξος ότι θα αρχίσουν τα έργα τον Ιούνιο, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε: «Το τι ακούμε εμείς από την αγορά, είναι ότι-και αυτό είναι φήμες, όχι κάτι επίσημο-υπήρξε μία διαδικασία πρόσκλησης προσφορών από την ανάδοχο εταιρεία. Τώρα εάν έχουν καταλήξει ή όχι, δεν μπορώ να το γνωρίζω», υπογράμμισε.

«Εναπόκειται, όμως, στην ανάδοχο εταιρεία να δείξει, έμπρακτα, ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της για να προχωρήσει το έργο, με το να δούμε εργολάβους στο εργοτάξιο. Αν δεν δούμε εργολάβους, εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε ότι το έργο προχωρά, όπως θα έπρεπε ή πρέπει να προχωρήσει», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Βαφεάδης.

Η παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Εξάλλου, μιλώντας στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, ερωτηθείς σε σχέση με τις αλλαγές που ζητά η Kition, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για τις αλλαγές που ζητά η εταιρεία», απεκάλυψε πως η Υπηρεσία απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ζητώντας στοιχεία για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν το όλο έργο.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά:

  • Περιγραφή του έργου και την αξία προς την εκτέλεση υποχρεωτικών και μη έργων.
  • Κυριότερες συμβατικές ημερομηνίες.
  • Ημερομηνία έναρξης εργασιών στην πράξη.
  • Σύντομη περιγραφή και αξία εργασιών που εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα.
  • Συμβατική υποχρέωση αναδόχου για προσκόμιση τραπεζικών εγγυήσεων (είδη, διάρκεια και ποσό).
  • Ημερομηνία υποβολής και ανανέωσης των τραπεζικών εγγυήσεων και αναφορά οποιωνδήποτε εκκρεμοτήτων.
  • Περιγραφή των απαιτήσεων του αναδόχου για αλλαγές στα προς εκτέλεση έργα.
  • Μέτρα και ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών για συμμόρφωση του αναδόχου με τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
  • Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον ανεξάρτητο μηχανικό του έργου.

Όπως είπε, το Υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να απαντήσει στα πιο πάνω μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου η Υπηρεσία να προχωρήσει σε έλεγχο και να εκδώσει σχετική έκθεση.

«Θα εκδώσουμε έκθεση και ανάλογα με τις εξελίξεις, μάλλον, το βλέπουμε προς το τέλος του έτους. Έως τότε, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα τηρείται ενήμερη για τα δεδομένα που θα έχουμε ενώπιον μας», συμπλήρωσε, τονίζοντας καταληκτικά ότι «εκπτώσεις στα υποχρεωτικά έργα, δεν μπορούν να γίνουν. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας».

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, σε σχέση με την επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε στο InBusinessNews πως «θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί».

«Για εμάς πρέπει να πω ότι, οι έλεγχοι που γίνονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μας παρέχουν καθοδήγηση και βοήθεια στη διαχείριση των έργων που εκτελούνται. Είναι ευπρόσδεκτοι οι έλεγχοι της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διότι μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα», ξεκαθάρισε.

Σε αναμμένα κάρβουνα Δήμος και ΕΒΕ Λάρνακας

Σημειώνεται ότι τις εξελίξεις γύρω από την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, παρακολουθούν στενά οι φορείς της πόλης, τονίζοντας ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί.

Σε δηλώσεις του στο InBusiness o Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ανέφερε ότι «αναμένουμε ενημέρωση από το Υπουργείο για τα επόμενα βήματα και τις αλλαγές που ζητά η εταιρεία».

«Εμείς τονίσαμε στο Υπουργείο ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως θα γίνουν όλα τα έργα που προβλέπει η συμφωνία και ότι τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν τον Ιούνιο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «αναμένουμε ενημέρωση από το Υπουργείο αν υπάρχει ή αν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας διεμήνυσε, παράλληλα, πως «θα παρακολουθούμε στενά το θέμα, όπως κάναμε μέχρι και σήμερα, και εκεί και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου», προειδοποιώντας ότι «εάν δεν προχωρήσουν τα έργα για την μαρίνα και το λιμάνι λάρνακας, θα αντιδράσουμε έντονα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής και γραμματέας του ΕΒΕ Λάρνακας, Χαράλαμπος Ανδρέου, μιλώντας στο InBusinessNews εξέφρασε άγνοια εάν έγινε οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Κυβέρνησης και εταιρείας για συζήτηση αυτών των αλλαγών που ζητά η Kition.

«Εμάς η θέση μας ως Επιμελητήριο είναι ότι πρέπει το έργο, επιτέλους, να υλοποιηθεί, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Κι αυτόν τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να τον εξεύρει το κράτος, διότι μένουμε όμηροι εάν τυχόν δεν υλοποιηθεί το έργο», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «πρέπει το κράτος, με κάποιο τρόπο, μαζί με την εταιρεία, να βρουν την λύση.

Ερωτηθείς εάν το Επιμελητήριο ανησυχεί για τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τα έργα θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση, κι αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί».

«Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ως Επιμελητήριο αναμένουμε την εξέλιξη του ζητήματος. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό