Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition

Συμφώνησε στην ανανέωση της εγγυητικής η κοινοπραξία που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το ύψος της εγγυητικής με βάση το συμβόλαιο ανέρχεται στα €10 εκ.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, η Υφυπουργός παρά των Προέδρω Ειρήνη Πική, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα Σάββας Αγγελίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και εκπρόσωποι των εταιρειών Kition Ocean Holdings και Aroundtown.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι η παρέμβαση του Προέδρου ήταν πολύ θετική και ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί ενώπιον της συνάντησης ότι θα καταθέσει την εγγυητική τις επόμενες μέρες και έτσι το έργο θα συνεχίσει βάσει των προνοιών του συμβολαίου.

«Αναμένουμε ακριβώς αυτή την υλοποίηση των όρων του συμβολαίου όπως έχουν λεχθεί στη συνάντηση και στην σύσκεψη», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που λέχθηκε στη σύσκεψη είναι ότι πρέπει να ανανεωθεί η εγγυητική για να εφαρμοστεί η σύμβαση. Από τη στιγμή που θα ανανεωθεί η εγγυητική, ανέφερε, τότε τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν βάσει των προνοιών της συμφωνίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ξεκινήσουν τα έργα τον Ιούνιο, είπε ότι αυτό λέει η συμφωνία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις αφού η άδεια εκδίδεται 26 Απριλίου, έχουν βγει σε προσφορές και αναμένεται και από την εταιρεία και από το Υπουργείο Μεταφορών που ελέγχει τη σύμβαση η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Ο κ. Βύρας ανέφερε ότι όπως λέχθηκε, η εγγυητική θα ανανεωθεί άμεσα. Ερωτηθείς για το ύψος της εγγυητικής που θα καταβληθεί, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να αναφερθεί σε αυτό και πρόσθεσε ότι η συμφωνία προβλέπει διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Εξέφρασε την άποψη ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει εγγυητική, αφού χωρίς αυτή δεν υπάρχει συμφωνία. Σημείωσε ότι το ποσό της εγγυητικής δεν ήταν θέμα της σύσκεψης, αλλά το θέμα ήταν ότι για να υπάρχει συμφωνία πρέπει να υπάρχει εγγυητική.  

«Το θετικό είναι ότι η εταιρεία ανέφερε ότι θα ανανεώσει την εγγυητική για να μπορεί να συνεχίσει η συμφωνία», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στην εταιρεία ότι για να θεωρείται ότι είναι σε ισχύ το συμβόλαιο πρέπει να καταβληθεί η εγγυητική.

Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει την εγγυητική και αφού κατατεθεί θα συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος δεν μπήκε σε συζήτηση όσον αφορά απαιτήσεις που έχει η εταιρεία.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Kition Ocean Holdings (KOH) ανακοίνωσε-ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας-γεφύρωμα των αρχικών διαφορών που παρουσιάστηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας.

Σύμφωνα με την Kition, έπειτα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, επετεύχθη συμφωνία για την κατάθεση εγγυητικής ύψους 4.2 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία.

Αυτό το βήμα, όπως τονίζει, θα επιτρέψει τη συνέχιση των συζητήσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του τελικού ποσού της εγγυητικής.

Μόλις καταβληθεί η εγγυητική, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προσέλθει άμεσα σε συζητήσεις για τα αιτήματα τροποποίησης που έχει υποβάλει η εταιρεία, όπως προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης (Concession Agreement).

Η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, εκφράζει αισιοδοξία ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας θα επιλυθούν γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα και θα επιταχυνθεί η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το συντομότερο.

Καταλήγονρας, η Kition Ocean Holdings δεσμεύεται στη διατήρηση πνεύματος αμοιβαίας συνεργασίας για τη διασφάλιση της επιτυχίας του έργου.

Ο Δήμος Λάρνακας

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει εξάλλου ο Δήμος Λάρνακας την υπόσχεση της Κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings, της εταιρείας που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού - μαρίνας της πόλης, να καταβάλει την εγγυητική που ζητά το κράτος και την ετοιμότητα της για έναρξη της πρώτης φάσης του έργου τον Ιούνιο.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Δήμος Λάρνακας «χαιρετίζει τη θετική στάση που επέδειξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και ζητήματα που παρουσιάστηκαν για την επένδυση σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας».

Προστίθεται ότι «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ενδιαφέρον και τη συμβολή του στην εξεύρεση λύσης, όπως επίσης και την εταιρεία Kition Ocean Holdings για την εποικοδομητική στάση που επέδειξε» σημειώνεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «η εταιρεία υποσχέθηκε όπως καταβάλει την εγγυητική που ζητά το κράτος και εξέφρασε την ετοιμότητά της για την έναρξη της πρώτης φάσης του έργου τον προσεχή Ιούνιο.

Ταυτόχρονα (μετά την κατάθεση της εγγυητικής), θα ξεκινήσει η συζήτηση διαφόρων ζητημάτων ανάμεσα στο κράτος και την εταιρεία σε σχέση με αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Μεταφορών».

Κατά τη σύσκεψη «ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, μετέφερε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ξεκινήσουν τον Ιούνιο τα μεγάλα έργα, σημειώνοντας πως πρέπει να υλοποιηθούν όσα προνοούνται στη Συμφωνία».

Δειτε Επισης

Στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών ο ΠΑΣΙΚΑ... Γιατί μέλη του διεκδικούν θέσεις σε δημοτικά συμβούλια
Limassol Boat Show: Σκάφος Lamborghini και επιβλητικές παρουσίες από διεθνείς εταιρείες του κλάδου
Κλείνει ξανά το μάτι στην Κ.Δ. για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector ο ΑΔΜΗΕ-«Πολύ θετική για το έργο»
Τον Φεβρουάριο του 2026 η νέα υδατοδεξαμενή στα Κάτω Πολεμίδια
Γιώργος Σαββίδης: Δικαίωση για την Κύπρο, καμιά ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κούρεμα
Στο 6% η ανεργία το πρώτο τρίμηνο... Στις Υπηρεσίες το ψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων
Ξεπερνώντας και τον 14ον όροφο, το Neocleous Tower προχωρά βάσει προγράμματος
Νομικό χαστούκι σε καταθέτες και κατόχους αξιογράφων-Καλούνται να καταβάλουν περίπου 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην Κ.Δ.
Νέες ευκαιρίες σε ακίνητα και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)