«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα

Σε αναμέτρηση μεταξύ ομίλων μεγάλου βεληνεκούς αναμένεται να εξελιχθεί η δημουργία δύο νέων malls στη Λεμεσό, τα οποία βρίσκονται στα σκαριά, με τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Από τη μία η Atterbury Europe και από την άλλη το Nicosia Mall σε συνεργασία με τον όμιλο Παπαντωνίου ανακοίνωσαν τα πλάνα επέκτασής τους στη Λεμεσό, εντός των δήμων Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου αντίστοιχα.

Τα δύο νέα malls στην ανατολική Λεμεσό βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα κατά πόσο θα δοθεί η έγκριση και για τις δύο αναπτύξεις και αν η συγκεκριμένη αγορά αντέχει δύο εμπορικά κέντρα παρόμοιας εμβέλειας και δυναμικής σε απόσταση μερικών μέτρων το ένα από το άλλο.

Το κυκλοφοριακό χάος

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, τα δύο malls, τα οποία έχουν καταθέσει σχεδόν πανομοιότυπες αιτήσεις, τρέχουν το καθένα ξεχωριστά τις διαδικασίες εξασφάλισης εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

Θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν στις εν λόγω αναπτύξεις καταρτίζοντας αφενός περιβαλλοντικές και αφετέρου κυκλοφοριακές μελέτες, δημιουργώντας την ίδια ώρα τις απαιτούμενες υποστηρικτικές υποδομές, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή Jumbo Λινόπετρας η κίνηση είναι ήδη αυξημένη, με καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Της έγκρισης και ανέγερσης των εμπορικών κέντρων θα πρέπει να προηγηθούν τα απαραίτητα οδικά έργα προκειμένου οι νέες αναπτύξεις να μην πνίξουν ακόμα περισσότερο την περιοχή στην κίνηση, προκαλώντας ταλαιπωρία σε οδηγούς, κατοίκους και επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης

Κλειδί για την αδειοδότηση και την προώθηση των δύο νέων malls είναι η εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας.

Οι επερχόμενες εκλογές και η σύσταση Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), όπως απορρέουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα, καθώς κάθε ΕΟΑ, ένας σε κάθε επαρχία, θα έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση των αναπτύξεων, προχωρώντας στην έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό κατά πόσο η έγκριση τέτοιου βεληνεκούς αναπτύξεων θα εξακολουθήσει να εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Το μέγεθος και το είδος των μεγάλων αναπτύξεων, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, αιολικά πάρκα, εμπορικά κέντρα και άλλα έργα με μεγάλη επιρροή που θα εξακολουθήσουν να αδειοδοτούνται από την Πολεοδομική Αρχή και όχι από τους ΕΟΑ, θα καθοριστούν σε διάταγμα που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν την 1η Ιουλίου του 2024.

Από την άλλη, με τη σύσταση των ΕΟΑ αυτό που αναμένεται επιτέλους να επιτευχθεί είναι ο από κοινού σχεδιασμός και η συνεργασία μεταξύ των δήμων, προκειμένου να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και η επιφόρτιση συγκεκριμένων περιοχών με σωρεία αναπτύξεων χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, οι οποίες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι στρατηγικές επενδύσεις

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα τρία σχέδια κανονισμών, τα οποία κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

Για να μπορεί μία ανάπτυξη να χαρακτηριστεί ως έργο στρατηγικής ανάπτυξης, το ελάχιστο ποσό επένδυσής της θα πρέπει να ανέρχεται στα €25 εκατ., από τα οποία το 75% τουλάχιστον προέρχεται από πρωτογενή κεφάλαια, ενώ οι νέες θέσεις που θα δημιουργεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 μόνιμες θέσεις εργασίας ή 50 μόνιμες θέσεις εργασίας με ετήσιο μισθολόγιο στη Δημοκρατία άνω των €2 εκατ.

Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι παρόλο που οι δύο τροχοδρομούμενες αναπτύξεις εμπορικών κέντρων στη Λεμεσό ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως έργα στρατηγικής σημασίας λόγω του ύψους της επένδυσης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, εντούτοις η νομοθεσία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα καλύπτει αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν την ψήφιση και εφαρμογή της.

Limassol Mall από Nicosia Mall-Όμιλο Παπαντωνίου

Για μεγάλο άνοιγμα στην αγορά της Λεμεσού ετοιμάζεται η μετοχική ομάδα του Nicosia Mall, η οποία σε συνεργασία με τον όμιλο Παπαντωνίου στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Όπως διευκρινίστηκε σε προηγούμενη ανακοίνωση, το νέο mall θα ανεγερθεί εντός της εμπορικής και βιομηχανικής ζώνης δίπλα από το Jumbo, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Αθανασίου, σε τεμάχια γης που δεν έχουν άμεση γειτνίαση με οικιστική ζώνη.

MALL.width-800

Το ύψος της μεγάλης επένδυσης φτάνει τα €120 εκατ. με ταυτόχρονη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στα πρότυπα του Nicosia Mall, το καινούργιο mall στοχεύει στην κάλυψη του κενού στην αγορά, εξυπηρετώντας πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι συμμετοχή στο Nicosia Mall έχουν σημαντικοί κυπριακοί επιχειρηματικοί Όμιλοι, όπως Όμιλος Ζορπά, PHC Group, Όμιλος Αθηαινίτη και VLM Group (Voici la Mode Group of Companies).

Mall of Limassol από την Atterbury

Με στόχο να καλύψει ένα κενό στην αγορά όσον αφορά τα luxury brands, αλλά και να γεφυρώσει το παλιό με το καινούργιο, αναμένεται να επεκταθεί στη Λεμεσό η Atterbury Europe.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Mall of Cyprus και Mall of Engomi διαβλέπει τεράστιες προοπτικές στη Λεμεσό, με το νέο εμπορικό κέντρο Mall of Limassol, το οποίο θα αναπτυχθεί στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού (παρά την οδό 1ης Οκτωβρίου), στη Μέσα Γειτονιά.

20230516-Mall-of-Limassol-images-Web-site1-43-1

Ο CEO της Atterbury Europe, Henk Deist είχε αναφερθεί στις υφιστάμενες περιορισμένες προτάσεις ενός σύγχρονου mall, εξηγώντας ότι το upmarket λιανικό εμπόριο περιορίζεται σε high street στην περιοχή της παλιάς πόλης και κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, ο οποίος απλώνεται σε μια τεράστια έκταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Atterbury ετοιμάζει ένα mall, στο οποίο οι καταναλωτές θα βρίσκουν συγκεντρωμένα luxury brands.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν είναι οι ανακατατάξεις στη μετοχική δομή των Mall of Cyprus και Mall of Engomi, μετά τη συμφωνία ανταλλαγής μέρους της έκθεσης χρέους της Pareto στην Atterbury Europe με άμεσο συμφέρον, τόσο στο Mall of Cyprus όσο και στο Mall of Engomi.

Η συναλλαγή κρίνεται ως επωφελής για τον όμιλο Atterbury Europe, καθώς θα απομειώσει τον ισολογισμό της Atterbury Europe και ως εκ τούτου θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως η προτεινόμενη νέα ανάπτυξη του Mall of Limassol.

Δειτε Επισης

Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων