Ο δρ. Χρίστος Αριστείδου μιλά για τον Φώτο Ια. Φωτιάδη

InBusinessNews  10/01/2022 09:35
Ο δρ. Χρίστος Αριστείδου μιλά για τον Φώτο Ια. Φωτιάδη

Ο δρ. Χρίστος Αριστείδου μιλά για τον Φώτο Ια. Φωτιάδη

InBusinessNews  10/01/2022 09:35

Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι' αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.   

Ο δρ. Χρίστος Γ. Αριστείδου, διευθυντής, Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης», θυμάται και μιλά για τον Φώτο Ια. Φωτιάδη(1920-2018, επιχειρηματίας):

Ο πατριάρχης του επιχειρείν

  • Ανίχνευε και αξιοποιούσε κάθε δυνατή ευκαιρία. Ακόμη κι εκεί που για πολλούς ίσως να μην υπήρχε ευκαιρία, αυτός τη δημιουργούσε

Επινοητικός, διορατικός, εργατικότατος, προικισμένος με πολλά χαρίσματα και επιτυχημένος επιχειρηματίας με ιδιαίτερη ευστροφία και μοναδική ενεργητικότητα. Δημιούργησε πολλές δραστήριες και διακεκριμένες επιχειρήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ο πατριάρχης του κυπριακού επιχειρείν.

«Η διορατικότητα, η επιμονή και η πειστικότητα του Φώτου Φωτιάδη», είπε ο πρόεδρος της Carlsberg Δανίας, «ήταν αυτά που έδωσαν το έναυσμα για την παγκοσμιοποίηση της Carlsberg». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες».

Υπήρξε πρωτοπόρος. Υπόβαλλε διάφορες μελέτες και εισηγήσεις για το γενικότερο καλό του τόπου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 παρέδωσε στον Πρόεδρο Μακάριο μελέτη, που αποτέλεσε τη βάση ίδρυσης του ΚΟΤ. Υπήρξε εισηγητής του θεσμού του ΦΠΑ και από τους πρώτους που το 1974 μίλησαν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ). Επίσης, αγαπούσε με πάθος τον πολιτισμό. Ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».

Συνδύαζε την επιχειρηματικότητα με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Είχε ως κανόνα οι επιχειρήσεις του να επιστρέφουν στο κοινωνικό σύνολο περισσότερα απ’ όσα η αγάπη και η εμπιστοσύνη του κόσμου τις καταξιώνει. Έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του. Ανίχνευε και αξιοποιούσε κάθε δυνατή ευκαιρία. Ακόμη κι εκεί που για πολλούς ίσως να μην υπήρχε ευκαιρία, αυτός τη δημιουργούσε.

Επίσης, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Κύπρου. Υπήρξε φιλικός, άριστος καθοδηγητής, πάντοτε τέλεια ενημερωμένος και μεγάλος δάσκαλος για τους υπαλλήλους του. Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του ωφελήθηκαν από τις γνώσεις και τις μοναδικές ικανότητές του να μεταλαμπαδεύει την επιστήμη του επιχειρείν αλλά και να διδάσκει με το παράδειγμα, την αξιοπρέπεια και την αγάπη του προς τον άνθρωπο και ιδιαίτερα στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

H σημαντικότερη συμβουλή που έδινε πάντοτε ήταν: «Να αγαπάτε με πάθος τη δουλειά σας. Τότε όσο δύσκολη και κοπιαστική και αν είναι δεν θα σας κουράζει και θα είστε πάντα χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι».

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας