Έτσι ξεκίνησε το επιχειρηματικό του ταξίδι ο Νίκος Σιακόλας

Είθισται να λέγεται πως για να επιτύχει κανείς στην επαγγελματική του ζωή χρειάζεται να παίρνει και ρίσκα, να μην επαναπαύεται στα δεδομένα και τα... σίγουρα. Να παίρνει αποφάσεις, που μπορεί τη στιγμή που τις λαμβάνει να προκαλούν στους υπόλοιπους αμφιβολία για την ορθότητά τους, όμως από την στιγμή που αυτός που τις παίρνει είναι αποφασισμένος να τις υποστηρίξει, δεν μπορούν παρά να αποδειχθούν στην πορεία των πραγμάτων ως η ορθή επιλογή. 

Διαβάστε ακόμα: 

Νίκος Σιακόλας: Έτσι εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Mall of Cyprus

Με το ίδιο όραμα για την Κύπρο Κυβέρνηση και ξένες εταιρείες

IN Business: 15 χρόνια… υπογράφει το κυπριακό επιχειρείν

Φοβούνται νέες αυξήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις προϊόντων

Καίγονται για προσωπικό, περισσότερα ξενοδοχεία ανοικτά τον χειμώνα

Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί και η ιστορία της εκκίνησης του Νίκου Σιακόλα στον επιχειρηματικό στίβο, η είσοδός του σε μια κούρσα στην οποία δεν θα έμπαινε απλώς για να τρέξει, αλλά για να καταστεί πρωταγωνιστής και νικητής. Έτσι δηλαδή όπως αποδείχθηκε-και πολύ περισσότερα-,  ξεπερνώντας ίσως και τις προσδοκίες του ιδίου, όταν τον Αύγουστο του 1953 αποφάσιζε να προχωρήσει στην ίδρυση της δικής του εταιρείας με ένα κεφάλαιο 500 λιρών.

Όπως ο πετυχημένος επιχειρηματίας εξιστορεί στο βιβλίο του «Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα», ήταν τέσσερις μήνες μετά τον γάμο του όταν έπαιρνε την μεγάλη απόφαση... Εργαζόταν τότε στον Οίκο Δ. Σεβέρης και Υιοί Λτδ, στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών, με τον μισθό του να ανέρχεται σε 80 λίρες τον μήνα. Ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής, ενώ μαζί με τον 13ο μισθό οι απολαβές του ανέρχονταν σε περίπου χίλιες λίρες τον χρόνο.

Πίσω από ένα ταξίδι η απόφαση

Ωστόσο, ένα επαγγελματικό ταξίδι του στην Τουρκία, έμελλε να αποβεί καθοριστικό για την μετέπειτά του πορεία. Συγκεκριμένα, με την ανομβρία τότε να δυσχεραίνει τον αγροτικό τομέα, σκέφτηκε ότι καλή ιδέα ήταν η εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία, καθώς είναι πολύ κοντά γεωγραφικά στην Κύπρο και είχε επάρκεια σιτηρών. Έτσι, μετέβηκε στη Μερσίνα με σκοπό την εισαγωγή κριθαριού, σιταριού και άλλων προϊόντων, για λογαριασμό της εταιρείας που εργαζόταν. Επόμενος σταθμός στην Τουρκία, ήταν τα Άδανα για αγορά βαμβακόπιτας που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, και μετέπειτα στο Χαλέπι της Συρίας.

Οι επιφυλάξεις του… πεθερού

Το επαγγελματικό του αυτό ταξίδι, οι γνωριμίες που έκανε και οι εμπειρίες που απέκτησε, τον προβλημάτισαν και άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να στήσει τη δική του επιχείρηση. Ο Νίκος Σιακόλας ήταν πεπεισμένος πως είχε καλές πιθανότητες να πετύχει.

Τόσο σίγουρος από την άλλη, δεν ήταν ο πεθερός του Κωστής Δημήτρη. «Νίκο, με όλα αυτά τα λεφτά που σου δίνουν, με την εμπιστοσύνη που σου δείχνουν και τις θετικές προοπτικές που έχεις μπροστά σου, είναι κρίμα να διακινδυνεύσεις μια τέτοια θέση», ήταν η απάντηση που έλαβε από τον πεθερό του, όταν του ανακοίνωσε την απόφασή του να φύγει από τον Οίκο όπου εργαζόταν. 

«Θέλω να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση, θα δεις ότι θα τα καταφέρω», απάντησε ο Νίκος Σιακόλας. 

Το πρώτο του γραφείο

Όπερ και εγένετο... Σίγουρος για την επιλογή του, ο κ. Σιακόλας ανοίγει το δικό του γραφείο στην οδό Γετιλέρ. Ενοικιάζει ένα μεγάλο κατάστημα, το οποίο διαμορφώνει κατάλληλα, και ακολούθως προσλαμβάνει γραμματέα και λογιστή.

Απευθύνεται εν συνεχεία στην τράπεζα για διευκολύνσεις.

«Φλερτάρω με την ιδέα της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων που δεν φθείρονται. Είναι κατά τη γνώμη μου πιο καθαρή εργασία, δεδομένου ότι μόλις φορτώσεις τα προϊόντα, με την κάθε πράξη που κάνεις, ξέρεις πού βρίσκεσαι...», είπε στον γενικό διευθυντή της τράπεζας που απευθύνθηκε, ζητώντας του δάνειο πέντε χιλιάδων λιρών. 

«Θ' αρχίσω αγορές προϊόντων, θα ενοικιάσω μια αποθήκη και θα φέρω ανθρώπους για να τη διαμορφώσουμε κατάλληλα για τη φύλαξη και τη συσκευασία τους. Τα υπόλοιπα θα είναι ένα κεφάλαιο με το οποίο θα κάνω τις αγορές μου και θα κινούμαι εμπορικά», του εξήγησε. 

Μετά από μια μακρά συνομιλία με τον διευθυντή της τράπεζας, έκπληκτος, όπως ο ίδιος αναφέρει, ο Νίκος Σιακόλας βλέπει το αίτημά του να ικανοποιείται. 

«Έδωσε οδηγίες, ετοιμάστηκε το συμβόλαιο, το υπογράψαμε και ο λογαριασμός ύψους 5.000 λιρών ήταν ήδη από την ίδια μέρα στην διάθεσή μου. Έτσι, με αυτό το ποσό που μου παραχωρήθηκε, ξεκίνησα και επίσημα πλέον την επιχειρηματική μου πορεία», εξιστορεί ο κ. Σιακόλας.  

20.000 λίρες τα πρώτα κέρδη

Ξεκινώντας την επιχείρησή του τον Αύγουστο του 1953, η εταιρεία του είχε κάνει μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου κέρδος γύρω στις 20.000 λίρες. Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους και η πορεία του Νίκου Σιακόλα στον στίβο της επιχειρηματικότητας είχε προδιαγραφεί... Θα ήταν μια πορεία χωρίς επιστροφή, ένα ταξίδι με προορισμό την απόλυτη επιχειρηματική καταξίωση και επιτυχία. 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο