Φοβούνται νέες αυξήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις προϊόντων

Αυξήσεις από 30% μέχρι 50% στις τιμές πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, το 47.1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και ποσοστό 22.3% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή παραγωγή προϊόντων. Επίσης, το 12.4% αναμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων περιλαμβανομένων πρώτων υλών.

Αυτά προκύπτουν απο έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, μεταξύ των επιχειρήσεων μελών της ΟΕΒ για τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Ακριβαίνουν γάλα, ψωμί, αλεύρι και άλλα βασικά είδη

Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές

Στόχος της έρευνας ήταν η διαπίστωση του ύψους των αυξήσεων, οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην οικονομία, οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον και τέλος μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ανάσχεση της κατάστασης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μόνο με ηλεκτρονική μορφή και έλαβαν μέρος 637 επιχειρήσεις/οργανισμοί. Σημειώνεται ότι δεν ήταν υποχρεωτική η απάντηση όλων των ερωτήσεων.

Κατανομή επιχειρήσεων ανά κλάδο Οικονομικής δραστηριότητας
 

  

➢ Μεταποίηση / Βιομηχανία (π.χ. παραγωγή τροφίμων, αρτοποιία, μεταλλικές κατασκευές, προφίλ αλουμινίου, έπιπλα, κλπ) με ποσοστό 27.9 %.

➢ Υπηρεσιών με ποσοστό 22.1%.

➢ Εμπόριο (εισαγωγικό, λιανικό, χονδρικό) με ποσοστό 20.5%.

➢ Κατασκευές (π.χ. επιχειρήσεις ανάπτυξης γης, εργολάβοι οικοδομών, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, κλπ) με ποσοστό 18.9%.

➢ Τουρισμός με ποσοστό 6.4%.

➢ Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία με ποσοστό 4.2%.


Τα προϊοντα που πουλούν
Ποσοστό 4.9% δήλωσε ότι η επιχείρηση τους ασχολείται με βασικά είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, κλπ.), ποσοστό 8.6% με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το υπόλοιπο 86.5% με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.
 

Ποσοστό 63.9% δήλωσε οτι οι τιμές αυξήθηκαν, ενώ το 36.1% απάντησε αρνητικά.
 

Από 30 μέχρι 50%
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, δηλαδή οι 9 στις 10 ή ποσοστό 91%, απάντησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 είναι μέχρι 30%. Ποσοστό 7.1% απάντησε μέχρι 50% και μόνο το 1.9% απάντησε ότι έχει αυξήσει τις τιμές πάνω από το 50%.

 

 
Πού οφείλονται οι αυξήσεις
Από το δείγμα των επιχειρήσεων, 9 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 89.7%, απάντησαν ότι οι αυξήσεις στις τιμές αποδίδονται στο κόστος μεταφοράς προϊόντων και το 82.1% απάντησε ότι υπάρχει αύξηση στο κόστος εισαγωγής πρώτων υλών.
 

 
Ποσοστό 65.4% ότι οφείλεται στο κόστος ενέργειας/καυσίμων, το 56.4% στο κόστος των εμπορευματοκιβωτίων και το 35.9% στο κόστος τελικών προϊόντων ή υπηρεσιών. Ποσοστό 1.3% ανέφερε ως αιτία την αύξηση του εργατικού κόστους και στη μείωση παραγωγής προϊόντων.


Οι επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας 
Ποσοστό 84.6% απάντησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών έχουν οδηγήσει στη μείωση της κερδοφορίας τους.
 

Το 43.6% απάντησε ότι έχει υποστεί μείωση στις πωλήσεις και το 26.9% συρρίκνωση στις εργασίες τους.

 

Πώς θα το διαχειριστούν
Το 86.1% των απαντήσεων που λήφθηκαν αναφέρει ότι θα μεταφέρει μέρος ή ολόκληρη την αύξηση στους καταναλωτές. Το 41.6% θα απορροφήσει το κόστος της αύξησης, ποσοστό 27.8% θα προβεί σε αλλαγή στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξεύρεση νέων προμηθευτών και εναλλακτικών αγορών / δρομολογίων και ποσοστό 15.2% θα έχει αναστείλει κάποια από τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παράγει ή που προμηθεύει στους καταναλωτές.

 

Προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο
Κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι μισές περίπου επιχειρήσεις ή το 47.1% αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και ποσοστό 22.3% εκτιμούν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην εισαγωγή ή παραγωγή προϊόντων. Επίσης, το 12.4% αναμένει ότι θα υπάρξει έλλειψη προϊόντων περιλαμβανομένων πρώτων υλών, ποσοστό 9.9% ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση τιμών και τέλος το 5.3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και σταδιακή μείωση.

 

 
Τι μέτρα εισηγούνται
Μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται οι επιχειρήσεις προς αντιμετώπιση του φαινομένου των αυξήσεων είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (7 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 71.7%), η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη (6 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 62.5%), η επιδότηση από το κράτος μέρος των αυξήσεων (5 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 49.2%) και η ενίσχυση των κινήτρων για έργα ΑΠΕ για τις επιχειρήσεις (4 στις 10 επιχειρήσεις ή ποσοστό 43.3%).
 

 

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας