Νίκος Σιακόλας: Έτσι εμπνεύστηκε και υλοποίησε το Mall of Cyprus

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της ζωής του και της πολυσχιδούς επιχειρηματικής του δραστηριότητας αποκαλύπτει ο Νίκος Κ. Σιακόλας, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα υπό τον τίτλο «Αφηγήσεις, Εμπειρίες, Διδάγματα».

Στο 225 σελίδων βιβλίο του, ο κ. Σιακόλας παραθέτει -μεταξύ άλλων- το ιστορικό της δημιουργίας του Mall of Cyprus, του πρώτου Mall που ανεγέρθηκε στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: 

Extended Black Friday υψηλών προσδοκιών και εκπτώσεων έως 45%

Όλες οι λεπτομέρειες για τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στη Λευκωσία

Ναυάγησε η εξαγορά της Ομόνοιας από John Christodoulou

Ένα ταξίδι του στον Καναδά περί το 1978, και συγκεκριμένα η επίσκεψή του στο Mall του Μόντρεαλ, έδωσαν την ιδέα στον Νίκο Σιακόλα για τη δημιουργία κάτι αντίστοιχου στη χώρα μας.

Ήταν μια ιδέα, η υλοποίησή της οποίας θα περνούσε στην πορεία μέσα από συμπληγάδες και πολλές δυσκολίες. Συμπληγάδες και δυσκολίες όμως, που δεν θα ήταν αρκετές για να τον εμποδίσουν από το να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού για τα τότε δεδομένα του νησιού μας έργου.

Καναδάς 1978… η έμπνευση! 

Γύρω στο 1978 λοιπόν, όταν ο Νίκος Σιακόλας δραστηριοποιόταν στη Δυτική Αφρική, πραγματοποίησε μαζί με τη σύζυγό του Ελπίδα ένα ταξίδι στον Καναδά, όπου αγόρασε μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού από έναν Καναδό επιχειρηματία, με σκοπό να τις εξάγει στη Νιγηρία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ιδίου και της συζύγου του στο Μόντρεαλ, ο Καναδός επιχειρηματίας τους ξενάγησε στην πόλη.

«Εγώ παρακάλεσα τον επιχειρηματία με τον οποίο έκλεισα τις πράξεις, να με πάρει να επισκεφθώ κάποιο εμπορικό κέντρο της περιοχής», διηγείται στο βιβλίο του ο κ. Σιακόλας.

Τότε ο Καναδός επιχειρηματίας του είπε πως θα τον πάρει να δει ένα Mall, με τον Νίκο Σιακόλα να διερωτάται τι μπορεί να είναι αυτό.  

«Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ήταν συγκεντρωμένα τα διάφορα καταστήματα, με κλειστή οροφή, η ευκολία με την οποία ο κόσμος έκανε τα ψώνια του, περπατώντας χωρίς δυσκολίες, μπορούσε να φάει, να πιει τον καφέ του, να ψυχαγωγηθεί και γενικά να περάσει το χρόνο του άνετα, ευχάριστα και με ασφάλεια. Πραγματικά ενθουσιάστηκα, ανέφερα μάλιστα και στη γυναίκα μου πως ένας τέτοιος χώρος λείπει από την Κύπρο», εξιστορεί ο κ. Σιακόλας. Και σημειώνει ότι η σύζυγός του εξέφρασε τις αμφιβολίες της, αφού-όπως του υπέδειξε- η Κύπρος είναι μικρή αγορά και δεν κυκλοφορούν εκατομμύρια κόσμου, όπως στο Μόντρεαλ.

«Δεν θα κάνουμε κάτι για να εξυπηρετούμε εκατομμύρια, αλλά ένα χώρο που θα ανταποκρίνεται στα μεγέθη και τα μέτρα της Κύπρου», απάντησε ο Νίκος Σιακόλας. 

Η ιδέα είχε μπει για τα καλά στο μυαλό του επιχειρηματία και όταν έφθασε στην Κύπρο, ξεκίνησε σιγά-σιγά να αγοράζει χωράφια στη Λευκωσία, στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το Mall of Cyprus, καθώς και στη γύρω περιοχή, όπου τότε εκεί ήταν μόνο... ερημιά.

Αναζητώντας τους καλύτερους συνεργάτες

Αποφασισμένος να κτίσει ένα πρωτοποριακό εμπορικό κέντρο, και διατεθειμένος να βρει τους καλύτερους σχεδιαστές, ο Νίκος Σιακόλας πληροφορήθηκε ότι οι Καναδοί είχαν το καλύτερο όνομα στην αγορά και είχαν φτιάξει πρώτοι αυτό το είδος εμπορικού κέντρου. Τότε, έφερε στην Κύπρο Καναδούς σχεδιαστές για να σχεδιάσουν το πρώτο Mall της Κύπρου, το οποίο στοίχισε τότε, περίπου 65 εκατ. λίρες (γύρω στα 110 εκατ. ευρώ), επιπρόσθετα από την αξία της γης, η έκταση της οποίας φτάνει τα 105.000 τ.μ.

Για την ανέγερση του Mall, ο Νίκος Σιακόλας, κατάφερε να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη γερμανική τράπεζα Eurohyppo Bank, με έδρα τη Φρανκφούρτη και με ειδίκευση στη χρηματοδότηση έργων που αφορούν μεγάλα εμπορικά κέντρα.  

Μαραθώνιος η απόκτηση αδειών

Περιγράφοντας ακολούθως τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησε στον δρόμο του για ανέγερση του Mall, ο Νίκος Σιακόλας τα παρομοιάζει με αυτά που εκδηλώθηκαν επί δημαρχίας Θεμιστοκλή Δέρβη, όταν οι αμαξάδες της Λευκωσίας ξεσηκώθηκαν γιατί ήλθαν τα αυτοκίνητα.  

«Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και την πρόοδο. Έτσι έγινε και με τα Mall. Είναι, πιστεύω, αξίωμα στη ζωή ότι δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι σ’ αυτό που έρχεται και να κάνουμε από πριν και έγκαιρα τις προετοιμασίες μας», υποδεικνύει ο κ. Σιακόλας.

Σκληρή ήταν η...μάχη που έδωσε για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, αφού η μόνιμη απάντηση του Τμήματος Πολεοδομίας ήταν ότι τα πολεοδομικά σχέδια για ανάπτυξη των πόλεων δεν είχαν πρόνοια για δημιουργία ανάλογων έργων.

Το θέμα ανέγερσης του Mall έφθασε μέχρι και τον Γλαύκο Κληρίδη, τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αφηγείται ο κ. Σιακόλας, ο Γλαύκος Κληρίδης, αναγνώρισε αμέσως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και δημιουργία Mall στο νησί, όπως συνέβαινε σε κάθε μεγάλη πόλη του εξωτερικού. Έτσι, η όλη διαδικασία ξεκίνησε, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκαν άλλα εμπόδια.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε η απαιτούμενη έγκριση από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο οποίος υποστήριζε ότι όλο το θέμα θα έπρεπε να τεθεί ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως και έγινε.

«Παρά ταύτα, ο υπουργός Εσωτερικών κωλυσιεργούσε και δεν προχωρούσε το θέμα προς τελική διευθέτηση», αναφέρει ο κ. Σιακόλας.

Τότε, κατέφυγε στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε συνάντηση στη Γενική Εισαγγελία με τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, τον υπουργό Εσωτερικών και με συνεργάτες και δικηγόρους του κ. Σιακόλα, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ως προς την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όπως εξιστορεί ο κ. Σιακόλας, υποστήριξε ότι η νομοθεσία δεν επέτρεπε την παραχώρηση άδειας για δημιουργία έργου όπως ένα Mall και ότι υπήρχαν και άλλες ομάδες επιχειρηματιών που αντιδρούν.

«Είχαμε βγει στον διάδρομο. Ο κ. Χριστοδούλου κοντοστάθηκε στο σημείο που βρισκόμουν και άρχισε να μου μιλά, να προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να μου εξηγεί τον λόγο που αρνείτο να εκδώσει την άδεια. Μου πρόβαλε αυτή τη φορά τον ισχυρισμό του ότι δήθεν αυτό θα σήμαινε σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Κληρίδη», ενθυμάται ο κ. Σιακόλας.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση στη Γενική Εισαγγελεία, δόθηκε τελικά η πολεοδομική άδεια και άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του πρώτου εμπορικού κέντρου της Κύπρου, του Mall of Cyprus.

 Οι δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη  την αφήγηση του Νίκου Σιακόλα και την περιγραφή της ιστορίας του Mall of Cyprus, διαφαίνεται η έντονη απογοήτευση, ή ακόμα και οργή, ως προς την κρατική μηχανή και την γραφειοκρατία, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί σε δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες και αναχρονιστικές προσεγγίσεις που υποσκάπτουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

«Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που βρίσκεις μπροστά σου, ιδίως όταν αγωνίζεσαι να εξασφαλίσεις τις απαιτούμενες άδειες, δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Τολμώ να πω ότι για ασήμαντες λεπτομέρειες ενός έργου που προωθείται προς υλοποίηση, βρισκόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα αρνητική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που προκαλεί καθυστερήσεις, αχρείαστους εκνευρισμούς, χάσιμο χρόνου κλπ, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα», αναφέρει ο Νίκος Σιακόλας.

«Το χρειαζόταν η Κύπρος, το απαιτούσε η κοινωνία»

Το Mall of Cyprus ήταν κάτι που το απαιτούσε η ίδια η κοινωνία και γι’ αυτό ο κόσμος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, υπογραμμίζει ο Νίκος Σιακόλας και επισημαίνει:

«Ήταν μεγάλο για εμάς στοίχημα που βάλαμε από την αρχή της γέννησης της ιδέας της δημιουργίας ενός Mall στα μέτρα της Κύπρου, μέχρι την υλοποίηση και την επιτυχή από κάθε άποψη λειτουργία του. Περάσαμε δύσκολα, υπερπηδήσαμε πολλά και ψηλά εμπόδια, όμως πεισματικά και συστηματικά επιμείναμε, λειτουργήσαμε προνοητικά και στο τέλος τα καταφέραμε. Οι έρευνες και οι τεχνοκρατικές μας μελέτες αποδείχθηκαν ορθές». 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο