Καίγονται για προσωπικό, περισσότερα ξενοδοχεία ανοικτά τον χειμώνα

Περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, υπό το πρίσμα και της επέκτασης του Σχεδίου Ενίσχυσης Εγχώριου Τουρισμού μέχρι την 31η Mαρτίου 2022. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι ξενοδόχοι πονοκεφαλιάζουν και επεξεργάζονται λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται έντονα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι ο Οκτώβριος έκλεισε με μέση πληρότητα κοντά στο 50%, που τα σαββατοκύριακα ανέβαινε στο 70% -80%. «Ο Νοέμβριος αναμένεται να κινηθεί στο 25%-30% της πληρότητας, νοουμένου οι περισσότεροι tour operators σταματούν τα προγράμματά τους. Οπότε, μόνο τα σαββατοκύριακα θα υπάρχει ζωή στον τουρισμό», σημείωσε. 

Η έλλειψη προσωπικού 

Όσον αφορά το ζήτημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στα ξενοδοχεία, οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν. Ενώπιον της Υπουργού Εργασίας έχουν δοθεί γραπτώς οι ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο διαδικασίας express για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες.

«Γίνεται διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός Εργασίας ζήτησε γραπτώς τις πραγματικές ανάγκες της βιομηχανίας και τις άμεσες ανάγκες, αλλά και για το επόμενο διάστημα, για γίνει ο προγραμματισμός.  Εξετάζεται και μια διαδικασία express για κόσμο από τρίτες χώρες ώστε να έρθει να εργαστεί, εκεί όμως που αποδειχθεί ότι υπάρχει ανάγκη», υπέδειξε ο κ. Ρουσουνίδης. 

Στροφή στα ορεινά τον χειμώνα 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν περισσότερα ξενοδοχεία κατά την χειμερινή περίοδο, καθώς αναδιαμορφώνεται το τοπίο του τουρισμού στην Κύπρο. Όπως εξήγησε, συνήθως κατά την χειμερινή περίοδο το 95% των ξενοδοχείων έκλειναν. Ωστόσο, φέτος ενδεχομένως να λειτουργήσει το 25%-30% των ξενοδοχειακών μονάδων. 

Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Κυπρίων, αναμένεται πως θα κινηθούν προς τα ορεινά όσο αλλάζει ο καιρός. «Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου παραδοσιακά οι Κύπριοι προτιμούν τα παραλιακά μέτωπα. Από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά προτιμούν ορεινές περιοχές», επισήμανε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. 

Δειτε Επισης

City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι