Οδικά έργα αξίας πέραν των δύο εκατ. ευρώ στον Στρόβολο

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

O Δήμος Στροβόλου, αν και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου, αδυνατεί να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να συντηρεί το εκτεταμένο οδικό δίκτυό του. 

Εμείς με τη σειρά μας, για να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε τα πράγματα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, έχουμε προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές ενέργειες για απάμβλυνση του προβλήματος.

Αρχικά, έχουμε υπογράψει συμβόλαιο, έπειτα από τη διενέργεια διαγωνισμού, ύψους 348 000 ευρώ, για την αφαίρεση του υφιστάμενου οδοστρώματος και την αντικατάστασή του με νέο σε δεκαπέντε οδούς του Δήμου μας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κύριες οδοί Ιφιγενείας, Μακεδονιτίσσης και Κυριάκου Μάτση. Οι εργασίες αναμένεται να εκκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Κατόπιν διαβούλευσης και συνεργασίας με το Τμήμα Δημοσίων Έργων ολοκληρώνονται οσονούπω και οι εργασίες συντήρησης σημαντικών Λεωφόρων του Δήμου μας, όπως η Λεμεσού, Ακροπόλεως και Χατζηιωσήφ.

Επίσης το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όπως και το αρμόδιο Υπουργείο έτειναν ευήκοον ους στις ανάγκες μας και ιδιαίτερα στις ανάγκες των κατοίκων των προσφυγικών οικισμών, οι οποίοι τέτοιες δύσκολες εποχές είναι ακόμα πιο ευάλωτοι. Εξού και έχουμε εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 50 000 ευρώ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου στους προσφυγικούς οικισμούς του Στροβόλου.

Τέλος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε το κοινό ότι εξασφαλίσαμε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα του οδικού δικτύου κυρίως για λόγους ασφάλειας, προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα, έχοντας κατά νου το δημόσιο συμφέρον, συνυπολογίζοντας βεβαίως όλους τους παράγοντες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των οικονομικών μας, ενόψει του νέου αυτού εγχειρήματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι η κατάσταση απαιτεί την άμεση προώθηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος. Ήδη, μέσω της εκπόνησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για τους Δήμους της Λευκωσίας με σκοπό τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών και άλλων κονδυλίων, οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας (Δήμοι Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου και Στροβόλου) έχουμε συνεργαστεί αρμονικά και έχουμε δει πόσο σημαντικό είναι να γίνονται ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στην πόλη μας, για να δίνονται ολιστικές λύσεις και όχι αποσπασματικές, που θα έχουν οφέλη πολλαπλασιαστικά για μεγάλο αριθμό κατοίκων. Μόνο η μεταρρύθμιση θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε ουσιαστικά ζητήματα που ταλανίζουν τις πόλεις μας.

Με θλίβει η κοντόφθαλμη πολιτική που εφαρμόζεται ενίοτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλού. Σκοπός μας είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών που μας εξέλεξαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο: για να διασφαλίζουμε τα συμφέροντά τους και το ευρύτερο καλό. Έχω γνωρίσει διάφορους τοπικούς άρχοντες και αξιωματούχους τα είκοσι σχεδόν χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην πολιτική και ομολογώ ότι αρκετοί είναι αξιόλογοι άνθρωποι που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Όμως, επιμένω ότι δεν γίνεται μία θλιβερή μειοψηφία να εμποδίζει τον ορθολογισμό και να μας «δένει τα χέρια». Τώρα είναι η στιγμή που τα πολιτικά κόμματα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη τόλμη για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενθυμούμενα ότι οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγησαν για να εξασφαλίσουν το καλό των πολιτών και των φορολογουμένων, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι είναι συνυφασμένο με αυτήν την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση.

*Δήμαρχος Στροβόλου 

Δειτε Επισης

Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και η συνεισφορά τους στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη