Hizzle: Το stock market της κτηματαγοράς

Το Hizzle είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα που ασχολείται με την αγοραπωλησία ακινήτων. Λειτουργεί σαν ψηφιακό χρηματιστήριο αφού αποκαλύπτει ιστορικά τιμών για συγκεκριμένα ακίνητα σ’ όλη την Κύπρο, δίδοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες για να μπορέσουν να υποβάλουν σχετικές προσφορές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2020 από τον Έρικ Ευριπίδου και τον Άλεξ Βάγκιδα, οι οποίοι διαπίστωσαν τις δυσκολίες γύρω από την διαδικασία εξεύρεσης οικιστικού ακινήτου. Σήμερα, το Hizzle, εργοδοτεί τέσσερα άτομα προσωπικό και συγκαταλέγεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Ο Έρικ Ευριπίδου, Διευθύνων σύμβουλος και co-founder της εταιρείας, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, παρουσιάζει την ιδέα πίσω από το Hizzle, τις κύριες δραστηριότητές και τα πλάνα για το μέλλον.

Τι είναι το Hizzle και τι υπηρεσίες προσφέρει στην αγορά; 
Το Hizzle είναι μια καινοτόμα διαδικτυακή startup στην αγορά ακινήτων που διευκολύνει τις προσφορές μεταξύ πωλητών και αγοραστών. Η πλατφόρμα διαθέτει ένα πλαίσιο με χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού χρηματιστηρίου, αφού αποκαλύπτει ιστορικά τιμών για συγκεκριμένα ακίνητα σε όλη την Κύπρο δίδοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες για να μπορέσουν να υποβάλουν σχετικές προσφορές. Η ομάδα Hizzle αποτελείται κυρίως από προγραμματιστές λογισμικού και αναλυτές δεδομένων οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη σωστή ολοκλήρωση της κάθε υπηρεσίας που προσφέρεται στο Hizzle. Δημιουργήσαμε την πρώτη εκδοχή στις αρχές του 2020 με το μοναδικό στόχο να λάβουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται, πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία του χρήστη, με τον απώτερο σκοπό να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και να διευκολύνουμε τους χρήστες να βρουν το ακίνητο που θέλουν στην κατάλληλη τιμή.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα; Ποια η διαδικασία τόσο για τους πωλητές, όσο και για τους αγοραστές;
Λειτουργώντας σαν μια ελεύθερη διαδικτυακή αγορά, οι αγοραστές και οι πωλητές υποβάλλουν και δέχονται προσφορές (Bids/Asks), και όταν αυτές γίνονται αποδεκτές (Matched), αυτόματα ανοίγεται ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους για τα περαιτέρω βήματα. Συγκεκριμένα, οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές (Bids) σε ακίνητα που τους ενδιαφέρουν ή να δημοσιοποιήσουν το αίτημα τους υπο μορφή (property request) ή και τα δύο. Οι πωλητές (ιδιοκτήτες ακινήτων ή επαγγελματίες κτηματομεσίτες) έχουν την επιλογή να ανεβάσουν δωρεάν τα ακίνητα τους για να δεκτούν προσφορές (Bids) ή μπορούν ακόμη να υποβάλουν τις δικές τους προσφορές (Asks) στα αιτήματα των αγοραστών. Προσθέτοντας, η πλατφόρμα είναι εντελώς ανοιχτή για όλους τους επαγγελματίες πωλητές, ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανεβάσουν το ακίνητο τους προς πώληση / ενοικίαση και για όσους ψάχνουν ακίνητα για αγορά ή ενοίκιο. Στο παρών στάδιο, το Hizzle λειτουργεί δωρεάν, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό ακινήτων ή στις προσφορές που οι χρήστες υποβάλλουν.


Ποιες είναι σήμερα οι προκλήσεις για τον τομέα σας και την επιχείρησή σας;
Μπαίνοντας σε αυτή την προσπάθεια, γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα ήταν δύσκολος και μακρύς για να εκπληρώσουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Όμως, ακολουθώντας πιστά το στρατηγικό σχεδιάγραμμα έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη της πλατφόρμας και να βγούμε στην αγορά χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, πράγμα αν μη τι άλλο αρκετά δύσκολο στις εταιρείες τεχνολογίας τύπου startup. Αυτή είναι συνήθως η μεγαλύτερη πρόκληση μιας startup, ιδίως σε μικρές αγορές όπως η Κύπρος όπου η χρηματοδότηση μέσω business angels, venture capitalists δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Εδώ θα μπορούσαν διάφοροι οργανισμοί να προσελκύσουν τέτοιου είδους επενδυτικά κεφάλαια, διότι οι startups όταν πετύχουν, συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος αρκετά γρήγορα και με τη σειρά τους, συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία μέσω της μείωσης της ανεργίας και ανάπτυξης προηγμένου προσωπικού. Η δεύτερη κι εξίσου σημαντική πρόκληση είναι η εξεύρεση τοπικών ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο για να δουλέψουν σε μια εταιρεία startup, όπου συνεπάγεται αρκετή αβεβαιότητα. Σε γενικές γραμμές όμως η Κύπρος κάνει βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, ήδη μερικές εισηγμένες σε χρηματιστήρια της Αμερικής.

Γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε μια start-up βασισμένη αποκλειστικά στην τεχνολογία; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε;
Πιστεύω ότι είναι αδύνατο μια εταιρεία να καταφέρει στο σημερινό περιβάλλον να κερδίσει τον καταναλωτή και κατ’ επέκταση marketshare χωρίς να βασίζεται στην τεχνολογία. Ιδίως όταν η τεχνολογική εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Από την πλευρά μας, δεν υπήρχε θέμα εάν θα βασιστούμε στην ψηφιακή τεχνολογία ή όχι. Επικεντρωθήκαμε στη λύση του προβλήματος, προσωπικά πιστεύω πως για να πετύχει μια νέα εταιρεία startup πρέπει να ταυτοποιήσει το πρόβλημα σωστά και να αναπτύξει μια λύση απλή, γρήγορη και αποτελεσματική. Γνωρίζαμε μέσα από την έρευνα μας ότι η εξεύρεση οικιστικού ακινήτου είναι μια χρονοβόρα και επιβαρυντική διαδικασία όπου τις πλείστες φορές ο καταναλωτής καταλήγει να πληρώνει περισσότερα από όσα μπορεί. Μας εξέπληξε όμως όταν διαπιστώσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι στις προτεραιότητες της Ευρώπης. Η μελέτη «State of Housing in the EU» για τρία συνεχόμενα χρόνια επισημαίνει διαρθρωτικά προβλήματα στον τομέα των ακινήτων και στέγασης. Όταν για παράδειγμα, το 10% των νοικοκυριών ξοδεύει πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για έξοδα στέγασης, και όταν αυτό το 10% αυξάνεται στο 38% για νοικοκυριά στα πρόθυρα φτώχειας, τότε κάτι σημαίνει. Αυτό μας ώθησε να αναπτύξουμε το Hizzle, δημιουργώντας μια πλατφόρμα με αρχή τη διαφάνεια τιμών και την παροχή τυποποιημένων πληροφοριών, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας μέσω αυτοματοποίησης και εισαγωγής νέων τεχνολογιών για την άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας σας;
Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την προώθηση και εδραίωση της πλατφόρμας στην Κύπρο μέσω διαφόρων στρατηγικών και συνεργασιών με στόχο να αυξήσουμε τον αριθμό ακινήτων που προσφέρονται για (Bids) – αυτή τη στιγμή διαθέτουμε πέραν των 3,000 οικιστικών ακινήτων. Κατ’ επέκταση έχουμε σαν αρχικό στόχο την προσέλκυση πέραν των μερικών χιλιάδων (Bids) για το έτος 2021. Όντας εταιρεία που βασιζόμαστε στην τεχνολογία, καταφέραμε να αυτοματοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα. Ακολουθώντας πιστά τον αρχικό μας σχεδιασμό, συνεχίζουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και χαρακτηριστικών (features) για να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο την ευελιξία και ολοκλήρωση των υπηρεσιών που θα προσφέρει το Hizzle.

 

Συνεργάτες / Partners: Epic, Hellenic Βank και University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus)

Δειτε Επισης

Βραβεία Καινοτομίας & Έρευνας από ΟΕΒ και ΙδΕΚ: Οι γεμάτες έμπνευση δηλώσεις των βραβευθέντων (vid)
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022