Αναζητούν συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο οι ΥπΕξ της Ε.Ε.

Τις εξελίξεις στην προσπάθεια κατάληξης σε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τη Δευτέρα, δεδομένης της διαφωνίας της Ουγγαρίας με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου μέσω ξηράς.

Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στο ΣΕΥ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει διμερή συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς, στο περιθώριο των εργασιών.

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία διαφωνεί με το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου επικαλούμενη την εξάρτησή της από τις εισαγωγές μέσω αγωγών μέσω ξηράς, λόγω της μη πρόσβασης της στη θάλασσα. Οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις για το θέμα συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα από την κατάθεση της πρότασης της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων στις 4 Μαΐου.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της απαγόρευσης της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με πλοία με σημαία της ΕΕ ή παροχή υπηρεσιών όπως ασφάλιση σε σκάφη που εκτελούν τέτοιες μεταφορές, κάτι με το οποίο διαφωνούν Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα για το θέμα, ενώ θα έχουν συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόι την οποία θα απασχολήσει κυρίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν επίσης γεύμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσόβου, της Βορείου Μακεδονίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, με βασικό θέμα συζήτησης τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών