Τζον ΜακΑφι: Sex, drugs και antivirus

Ο δημιουργός του απόλυτου antivirus τη δεκαετία του ’90 γεννήθηκε στο μικρό Forest of Dean της Αγγλίας, βρέθηκε στη Βιρτζίνια της Αμερικής σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο πατέρας του δούλευε ως εργοδηγός σε έργα οδοποιίας, χωρίς να τα βγάζει πέρα οικονομικά και έπνιγε την φτώχεια του στο αλκοόλ κάτι που τον οδήγησε στην αυτοκτονία όταν ο γιος του ήταν μόλις 15 χρονών. Και ήταν αυτή ακριβώς η στιγμή που ο ΜακΑφι έλεγε ότι δεν περνούσε μια μέρα της ζωής του χωρίς να τη φέρει στη μνήμη του.

Ο ΜακΑφι μεγάλωσε με δουλειές του ποδαριού κατέληξε όμως να εργάζεται στη σιδηροδρομική εταιρεία του Μισούρι, όπου και φρόντισε να κάνει καλύτερη τη λειτουργία της, συνεργαζόμενος με μια ανερχόμενη εταιρεία στον χώρο των υπολογιστών, τον μετέπειτα κολοσσό IBM. Aυτή ήταν και η πρώτη του ουσιαστική επαφή με την πληροφορική.

Τη δεκαετία του 80 δούλευε για την Lockheed. Hταν η εποχή που για πρώτη φορά έγινε γνωστό ότι οι Η/Υ  κινδυνεύουν και αυτοί από “ιούς” . Για τον ΜακΑφι αυτό θα ήταν η μεγάλη ευκαιρία και το story of his life. Aποφάσισε να ιδρύσει την ομώνυμη εταιρεία, η οποία θα είχε ως βασική ασχολία την καταπολέμησή τους. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας θα έβγαζε 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και το όνομά του θα γινόταν συνώνυμο της ασφάλειας. Στα 1992 οι υπολογιστές είχαν πια μπει για τα καλά στη ζωή τόσο των εταιρειών όσο και των περισσότερων αμερικανικών σπιτιών. Τότε εμφανίστηκε και ο “Michelangelo” ο πρώτος ιός που έπληξε μαζικά τον κόσμο των Η/P.  Και σε πιο απλά ελληνικά αυτός ο ιός βοήθησε την McAfee Associates να μπει στο χρηματιστήριο και να εκτοξευτεί.

Το 1994, όταν και για άγνωστο λόγο ο ιδρυτής της αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του, εκείνες να του αποφέρουν 100 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρόνια κύλησαν. Το 2008 Ο ΜακΑφι απασχόλησε ξανά τη δημοσιότητα που καθόλου δεν αγαπούσε. Είχε χάσει τα 96 από τα 100 εκατομμύρια δολάρια της συνολικής του περιουσίας. Ο ΜακΑφι έφυγε για το εξωτικό Μπελίζ προσπάθησε να ασχοληθεί με τον χώρο των αντιβιοτικών. To 2012 είχε μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα όταν ο γείτονάς του στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς, ένα έγκλημα που δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα. Η αστυνομία είχε ανακαλύψει τότε ότι ο ΜακΆφι ζούσε με μια 17χρονη και ότι είχε αρκετά όπλα στο σπίτι του. Ο επιχειρηματίας έκανε μια απίστευτη απόδραση, μια υπόθεση που παρακολουθούσαν στενά τα μέσα ενημέρωσης επί έναν μήνα.

Τελικά ο Τζον ΜακΆφι  συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2020 γιατί είχε… παραλείψει να δηλώσει έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων από κρυπτονομίσματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνέδρια και πώληση δικαιωμάτων για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, φέρεται επίσης να είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα ακίνητα, ένα γιοτ και ένα αυτοκίνητο, γράφοντάς τα σε ονόματα άλλων προσώπων.  Σε μια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ισπανία, είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικά κίνητρα και είπε ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή εάν επέστρεφε στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στον Independent, είπε ότι η εμπειρία του να βρίσκεται σε ισπανική φυλακή ήταν μια «συναρπαστική περιπέτεια» και σχεδίαζε να μην επιστρέψει στις ΗΠΑ. Το κύριο σημείο επαφής του έξω από τη φυλακή ήταν η σύζυγός του Τζάνις. Η τελευταία ανάρτηση από τον λογαριασμό του στο Twitter ήταν ένα retweet της Ημέρας του Πατέρα από αυτήν.

«Αυτοί οι οκτώ μήνες που πέρασε ο Τζον στη φυλακή στην Ισπανία ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τη γενική υγεία του τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αλλά και οικονομικά. Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να λέει αλήθεια στην εξουσία», ανέφερε.

Ο επίλογος της ταραχώδους ζωής του γράφτηκε στο κελί της φυλακής Brians 2 κοντά στη Βαρκελώνη. Λίγες ώρες αφότου η ισπανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες που φέρουν ποινή φυλάκισης έως 30 χρόνια ο ΜακΑφι αυτοκτόνησε, όπως και ο πατέρας του. Ηταν 75 χρονών.

Πηγή: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο