Citigroup: Καλή αρχή αλλά λίγη, οι αποφάσεις του Eurogroup

Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup, η Citigroup σχολιάζει ότι είναι μια καλή αρχή αλλά μάλλον ανεπαρκής, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος. 

Ο κ. Σεντένο τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και περισσότερο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε μια ταχεία ανάκαμψη. Όποια και αν είναι η περαιτέρω συντονισμένη και αποφασιστική πολιτική που απαιτείται, είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε. Αυτό περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Εργαζόμαστε για τα αναγκαία μέτρα, για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει», επισημαίνει η τράπεζα.

Παρουσιάστηκε η πρώτη σειρά μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στηρίζουν τους εργαζομένους που πλήττονται. Το δεύτερο σύνολο μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνει την επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 37 δισ. ευρώ και άλλα 28 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, με συνολικό ποσό 65 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), εξηγεί η Citi.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινητοποιήσει δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ (με στόχο την αύξηση της πίστωσης σε κεφάλαια κίνησης 20 δισ. ευρώ), με τη στήριξη του προϋπολογισμού της Ε.Ε., ενισχύοντας τα προγράμματα για τη διασφάλιση τραπεζικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το Eurogroup επισημαίνει ότι «εκτός από τους ισχυρούς δημοσιονομικούς μας σταθεροποιητές, τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα και τα εθνικά και ευρωπαϊκά επίπεδα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1% περίπου του ΑΕΠ και τα συνδυασμένα μέτρα ρευστότητας σε περίπου 10% του ΑΕΠ», ενώ τα τελευταία λαμβάνουν μορφή δημόσιων καθεστώτων εγγύησης και πληρωμών αναβαλλόμενου φόρου.

Η Citigroup αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε για τη δήλωση, εκτός από το γεγονός ότι «κάνει tick» στα περισσότερα κουτάκια από την άποψη του συντονισμού, της ευελιξίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, σηματοδοτεί και υπόσχεται να κάνει περισσότερα όσο και όταν χρειαστεί.

Εντούτοις, το Eurogroup δεν αναφέρθηκε σε κανένα πιθανό ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 ως διάδοχος του EFSF.

H Citi υποστηρίζει ότι σε αυτό το στάδιο, η δημοσιονομική απάντηση δεν φαίνεται να είναι αρκετή σε σχέση με το προβλεπόμενο χτύπημα για το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, η Citi ψαλίδισε κατά 2,2% στο -1,1% και άλλο ένα -0,2% από το 2021 στο 1,2% τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αναμένει το μεγαλύτερο χτύπημα να σημειωθεί το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει προς την τάση μόνο κατά το 4Q20.

Οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω και εκτιμά ότι το χάσμα παραγωγής θα διευρυνθεί κατά περίπου 2,5% το 2020-21.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο