ΕΚΤ: Χαλαρώνει τις εποπτικές απαιτήσεις λόγω κορωνοϊού

Σε προσωρινή χαλάρωση των απαιτήσεων που αφορούν την καθοδήγηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων του πυλώνα 2, του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας και του δείκτη κάλυψης ρευστότητας, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να παραχωρήσουν στις τράπεζες κεφαλαιακή στήριξη για στήριξη της οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής λόγω κορωνοϊού.
 
«Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται σημαντικός κλυδωνισμός στις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσωρινά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν στην στήριξη των τραπεζών να εξυπηρετήσουν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές δυσκολίες, περιλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) Αντρέα Ενρία.
 
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΕΕΜ, η ΕΚΤ θα επιτρέψει προσωρινά στις τράπεζες να λειτουργούν κάτω από το όριο του κεφαλαίου που καθορίζεται από την καθοδήγηση του πυλώνα 2 (Pillar 2 Guidance, P2G), το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας και δείκτη κάλυψης ρευστότητας.
 
Το κεφάλαιο του P2G αν και δεν κοινοποιείται για κάθε τράπεζα υπολογίζεται σε 1% με 2%.
 
«Η ΕΚΤ θεωρεί πως αυτά τα προσωρινά μέτρα θα ενισχυθούν από την κατάλληλη χαλάρωση του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας από τις εθνικές αρχές», αναφέρει η ΕΚΤ.
 
Παράλληλα, θα επιτραπεί στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν μερικώς κεφαλαιακά εργαλεία (ομόλογα) που δεν προσμετρούν στο Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1), όπως πρόσθετο κεφάλαιο κατηγορίας 1 και κεφάλαιο κατηγορίας 2, επιταχύνοντας έτσι την εφαρμογή αναθεώρηση της οδηγίες της Βασιλείας 4, που θα τίθετο σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους με αυξημένη ταξινόμηση των εργαλείων αυτών ως κεφάλαιο CET1.
 
«Τα πιο πάνω μέτρα θα παρέχουν σημαντική κεφαλαιακή ελάφρυνση στις τράπεζες για στήριξη της οικονομίας, οι Τράπεζες αναμένεται να αξιοποιήσουν τον θετικό αντίκτυπο από αυτά τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας και όχι για να αυξήσουν την διανομή μερίσματος ή τα μπόνους (variable renumeration)», τονίζει η ΚΤΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο