Ελεύθεροι λιμένες ή ελεύθερο έγκλημα;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμη μια φορά η εφημερίδα Washington Times, φιλοξενώντας ρεπορτάζ αναφορικά με τις παρανομίες και τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τα freeports, τις τεράστιες εκείνες εγκαταστάσεις όπου αντικείμενα μεγάλης αξίας μπορούν να αποθηκευτούν αφορολόγητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εικάζεται πως τα freeports (ελεύθεροι λιμένες) συνεισφέρουν περίπου $899 δις σε σκάνδαλα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούν σημαντική απειλή σε θέματα ασφάλειας, αφού πίσω από τις κλειστές πόρτες τους γίνονται οικονομικές συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μικρή ή καθόλου εποπτεία και χωρίς την επιβολή φόρων. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ένα τυπικό freeport μπορεί να περιέχει αντικείμενα αξίας $20 - $30 δις. 

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει ήδη να υιοθετούν αυστηρότερες πολιτικές για να τερματίσουν τις πρακτικές αυτές, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε πρόσφατα την ΕΕ να καταργήσει σταδιακά όλα τα freeports της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια τον περασμένο Μάρτιο, 505 μέλη του Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ και μόνο 63 κατά αυτής της πρωτοβουλίας.
 

Πρόσφατη έκθεση της European Parliamentary Research Service (EPRS) κάνει λόγο για τα freeports της Γενεύης και του Λουξεμβούργου, τα οποία  ανήκουν στον Ελβετό έμπορο τέχνης Yves Bouvier. Ο Bouvier, γνωστός και ως ο «βασιλιάς των freeports», ερευνάται τώρα από τις ελβετικές αρχές για την υποψία φοροδιαφυγής αξίας $165 εκατομμυρίων και εναντίον του εκκρεμούν μηνύσεις από πρώην πελάτες του σε όλο τον κόσμο για πιθανή απάτη με έργα τέχνης αξίας άνω του $1 δις.
 



Ανάμεσά τους και η Καναδή συλλέκτρια έργων τέχνης Lorette Shefner, ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό Dmitry Rybolovlev και άλλα μεγάλα ονόματα. Εναντίον του Ελβετού εμπόρου κινήθηκε και η προγονή του Πικάσο, η οποία τον κατηγόρησε ότι κλέβει πίνακες. Ο Bouvier βρέθηκε επίσης στη μέση μιας νομικής διαφοράς για υπερχρεώσεις μεταξύ του Μανδαρινού Ταμείου Τέχνης και της ελβετικής γκαλερί Peintures Hermes, ενώ είχε συλληφθεί στο Μονακό, ως αποτέλεσμα ποινικών παραπόνων εναντίον του.

Υπό εξέταση βρίσκεται αυτό το διάστημα και το freeport της Σιγκαπούρης, στο οποίο ο Bouvier είναι κύριος μέτοχος. Από την αρχή φημολογείτο ότι οι λειτουργίες του σχετίζονταν με ξέπλυμα χρήματος και κλεμμένα έργα τέχνης, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ χρησιμοποιείτο επίσης για την αποθήκευση μετρητών από Ινδονήσιους μεγιστάνες.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), μια πολυεθνική συμβουλευτική ομάδα που συστάθηκε για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε στην έκθεσή της για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Αρχές της Σιγκαπούρης δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε στο freeport. Πρόσφατη έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Paris Match, επεσήμανε στη Σιγκαπούρη ότι το freeport που στεγάζει αποτελεί αποθηκευτικό χώρο για αρχαιότητες που έκλεψε ο ISIS από τα μουσεία του Ιράκ και της Συρίας.

Πηγή: washingtontimes.com

 

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο