Πώς ένα σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος πλήττει τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκονται δυτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και η πρώην Σοβιετική Ένωση, έχει εξαπλωθεί, στέλνοντας τις μετοχές των τραπεζών χαμηλότερα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Raiffeisen Bank International AG ηγήθηκε της πτώσης, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 11%, καθώς το Hermitage Fund του Bill Browder κατήγγειλε στις αυστριακές εισαγγελικές αρχές ότι η τράπεζα βοήθησε στο ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι μετοχές των ολλανδικών τραπεζών υποχώρησαν επίσης, εν μέσω πληροφοριών ότι η «Troika Laundromat» χρησιμοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες για να μεταφέρει ρευστό εκτός Ρωσίας.

Οι αποκαλύψεις είναι σχεδόν καθημερινές και σύμφωνα με αυτές σκανδιναβικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους σε χώρες της Βαλτικής είχαν γίνει «καταφύγιο» για Ρώσους εγκληματίες, που διοχέτευαν κεφάλαια προς τη Δύση.

Η Nordea Βank για παράδειγμα φέρεται να διαχείριστηκε μαύριο χρήμα 700 εκατ. ευρώ, με μέρος των κεφαλαίων αυτών να συνδέεται μάλιστα με το θάνατο του Ρώσου δικηγόρου, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Ο γενικός διευθυντής κινδύνου της Nordea, Julie Galbo, δήλωσε σε συνέντευξή του αργά τη Δευτέρα ότι μεγάλο μέρος των ισχυρισμών ήταν ήδη γνωστό δημοσίως και η τράπεζα προσπαθούσε να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάτι νέο. Οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά θα αναφερθεί στις αρχές, είπε.

Η Guardian σε ξεχωριστό ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπολογίζεται πως 4,6 δισ. δολάρια εστάλησαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ένα ρωσικά ελεγχόμενο δίκτυο 70 offshore εταιρειών με λιθουανικούς λογαριασμούς.

Περισσότερο από 889 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν από λογαριασμούς της Deutsche Bank σε λογαριασμούς της «Troika Laundromat» μεταξύ 2003 και 2017, ανέφερε επίσης η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η Deutsche Bank δήλωσε ότι συνεργάζεται πάντοτε με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο και δήλωσε ότι ως ανταποκρίτρια τράπεζα έχει περιορισμένη μόνο πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της τράπεζας που εξυπηρετεί.

Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας υποχώρησε έως και 1,4%.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο