Brexit: Ο Μπαρνιέ προτείνει παράταση μεταβατικής περιόδου μέχρι το 2022

Την παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 προτείνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να παρατείνει μετά από τις επόμενες εκλογές την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τα μεγάλα ποσά πληρωμών προς τις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του Μισέλ Μπαρνιέ έρχονται την ώρα που η βρετανίδα πρωθυπουργός δίνει μάχη για να περάσει το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit και να κρατηθεί στη θέση της, προειδοποιώντας ότι η αντικατάσταση της ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης της εξόδου από το μπλοκ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μπαρνιέ είπε στους πρεσβευτές των 27 μελών της ΕΕ ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου –κατά την οποία η Βρετανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου- θα μπορούσε να τρέξει για ακόμη δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής υπογράμμισε επίσης την «ευάλωτη» κατάσταση της βρετανίδας πρωθυπουργού αλλά παρότρυνε τα μέλη να μην εξετάσουν το άνοιγμα ξανά της Συμφωνίας Αποχώρησης για να βοηθήσουν την Τερέζα Μέι. «Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ξανά το κείμενο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι είπε τον Οκτώβριο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επέκτεινε τη μεταβατική περίοδο μόνο «για κάποιους μήνες» αλλά πολλοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Η συμφωνία των δύο πλευρών – 585 σελίδες – θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της ΕΕ, την επόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της πρότασης μομφής εναντίον της βρετανίδας πρωθυπουργού, περίπου 25 βουλευτές έχουν στείλει επιστολές στην «Επιτροπή 1922» ζητώντας άρση εμπιστοσύνης. Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, χρειάζονται 48. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun λείπουν μόλις έξι επιστολές για να συμπληρωθεί ο αριθμός.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη της στο Sky News, ότι πιθανή ανατροπή της θα κινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωσε, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Η Μέι σχολίασε ότι η απομάκρυνσή της από το αξίωμά της «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.

Τζόνσον: Απόπειρα εξαπάτησης και τραγική παραίσθηση 
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός στη συνέντευξή της, μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Brexit που θέλουμε», έγραψε ο Τζόνσον στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Telegraph που κυκλοφορεί σήμερα.

«Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης. Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;», πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Μέι για το Brexit και θεωρείται διεκδικητής της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και του αξιώματος του πρωθυπουργού.

Παρουσιάζοντας το δικό του όραμα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Τζόνσον τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να απαλλαγεί από τον λεγόμενο βορειοϊρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop, στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις), μέτρο με σκοπό να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ξανά «σκληρά» σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και την Ιρλανδία, κράτος-μέλος της ΕΕ. Για τον Τζόνσον, αυτός ο «μηχανισμός ασφαλείας» θα σημάνει πως το ΗΒ θα παγιδευτεί σε μια κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας» και αντ' αυτού, πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος για να γίνονται συνοριακοί έλεγχοι.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η Βρετανία πρέπει να παρακρατήσει τουλάχιστον το μισό ποσό από τα 39 δισ. λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το διαζύγιο ωσότου να κλειστεί διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πιο προχωρημένη από αυτή με τον Καναδά. Κατά τον Τζόνσον, εξάλλου, πρέπει να ενταθούν οι προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο