Η ανάκαμψη της Βρετανίας αποτυπώνεται στην αγορά κατοικίας και την απασχόληση

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το αρχικό σοκ της ψήφου υπέρ του Brexit αρχίζει να γίνεται εμφανής στον τομέα των προσλήψεων και στην αγορά κατοικίας της χώρας, σύμφωνα με δύο έρευνες που είχαν προηγουμένως αποτυπώσει αρνητικές προοπτικές. 

Η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC- Recruitment and Employment Confederation) –που τον περασμένο μήνα είπε ότι οι προσλήψεις βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση»- ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν το μόνιμο προσωπικό τους για πρώτη φορά σε τρεις μήνες ενώ δαπανούν περισσότερα και για προσωρινούς εργαζομένους. 

Το ινστιτούτο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) ανέφερε ότι ο μηνιαίος δείκτης του για τις τιμές κατοικιών κατέγραψε τον Αύγουστο άλμα στο +12 από το χαμηλό τριετίας του +5 τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αν και η τιμή παραμένει μια από τις χαμηλότερες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι σταθεροποιείται η αγορά κατοικίας μετά την αρχική έκπληξη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του RICS Σάιμον Ρούμπινσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο για πρώτη φορά από το 2009 πιθανόν συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. 

Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν υπαναχωρήσει σε σχέση με τις προβλέψεις για άμεση ύφεση στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit, αν και σχεδόν όλοι –συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας της Αγγλίας– συνεχίζουν να αναμένουν μεγάλη επιβράδυνση. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της REC Κέβιν Γκριν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα για την υγεία της αγοράς εργασίας. «Το γεγονός ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των κενών θέσεων είναι ανησυχητικό, καθώς υποδηλώνει ότι οι προσλήψεις θα μπορούσαν να είναι ευμετάβλητες τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε. 

Το RICS είπε ότι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο τα μέλη του αναμένουν τις τιμές ακινήτων να αυξηθούν κατά το επόμενο τρίμηνο και προβλέπουν μια αύξηση των τιμών κατά 1,1% τον επόμενο χρόνο. Ο όγκος πωλήσεων –που είχε προηγουμένως μειωθεί σημαντικά– τώρα σταθεροποιείται, πρόσθεσε το RICS. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο