Kάμερον και Κλεγκ παίρνουν τη Βρετανία από το χέρι

Τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης για τα επόμενα δυόμισι χρόνια με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου μισού της πενταετούς θητείας της θα παρουσιάσουν από κοινού ο Βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα αναφερθούν σε μέτρα όπως η κρατική βοήθεια στην κάλυψη των δαπανών για την παροχή φροντίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους και οι επενδύσεις σε έργα υποδομών. Θα επιχειρήσουν επίσης μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου έως τώρα.

Οι κ.κ. Κάμερον και Κλεγκ θα τονίσουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει «σταθερός και ενωμένος», λέγοντας ότι με τον καιρό έχουν αυξηθεί οι κοινές επιδιώξεις επί των μεγάλων θεμάτων πολιτικής.

«Αντιμετωπίζουμε το έλλειμμα, ξαναχτίζουμε την οικονομία, προχωρούμε σε μεταρρύθμιση της πρόνοιας και της εκπαίδευσης και υποστηρίζουμε τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες εν μέσω δύσκολων καιρών», αναμένεται να πουν οι δύο πολιτικοί. Θα παραδεχθούν ότι υπάρχουν θέματα στα οποία δε συμφωνούν απόλυτα, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η φύση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του συνασπισμού, εξελισσόμενο σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, είναι το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστηρίζουν την ενεργότερη συμμετοχή της χώρας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μιλώντας ωστόσο στην τηλεόραση του BBC την Κυριακή ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία «δικαιούται απολύτως» να ζητήσει τροποποίηση της σχέσης της με την ΕΕ. Όπως είπε, θα προσφερθεί μία «πραγματική επιλογή» στους Βρετανούς ψηφοφόρους επί αυτού του θέματος στις επόμενες εκλογές.

Όλο και περισσότερα ευρωσκεπτικιστικά στελέχη των Συντηρητικών ζητούν από τον πρωθυπουργό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο κ. Κάμερον πάντως προτιμά ένα δημοψήφισμα εντός της επόμενης πενταετίας που θα επικυρώσει μια νέα σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, με επαναπατρισμό εξουσιών. Στη συνέντευξή του στο BBC σχολίασε ότι η πλήρης έξοδος από την ΕΕ «δεν θα ήταν σωστή για τη Βρετανία».

Ο κ. Κάμερον θα παραχωρήσει βαρυσήμαντη ομιλία για το μέλλον των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ εντός του μήνα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα η ημερομηνία.

Δειτε Επισης

Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο