Κατώτατος: Η συναίνεση, οι διαφωνίες και μια καυτή πατάτα για Κούσιο

Στη σκιά της δυστοκίας που και κατά την πολύωρη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου και των κοινωνικών εταίρων προέκυψε σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης για τον κατώτατο μισθό, οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται εν αναμονή του καθορισμού νέων συναντήσεων με τον αρμόδιο υπουργό προς συνέχιση της όλης συζήτησης.

Διαβάστε ακόμη:

Η κοινή συνάντηση της περασμένης βδομάδας ουσιαστικά επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων επί του θέματος, με τον Κυριακό Κούσιο σε ρόλο γεφυροποιού να επιχειρεί να συγκεράσει κατά το δυνατό περισσότερο τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν.  

Άκρως ενδεικτική των δυσκολιών που εξακολουθούν να υφίστανται σε σχέση με την προσπάθεια εξεύρεσης και κατάληξης σε κοινές συνισταμένες υπήρξε η δήλωση του Κυριάκου Κούσιου μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής. «Πρέπει να πω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα θέματα, γίνεται προσπάθεια για συγκερασμό των απόψεων και θα συνεχίσουμε τον διάλογο», ανέφερε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις διαφωνίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην εισαγωγή του κατώτατου μισθού, ακόμη δηλαδή και εάν δεν εξασφαλίσει το ζητούμενο της μέγιστης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ως καταληκτική ημερομηνία που έχει τεθεί για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων είναι το τέλος Αυγούστου, οπόταν και εν συνεχεία ο υπουργός Εργασίας, ανεξαρτήτως της έκβασης των επαφών του, θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση την τελική του πρόταση.  

Επισημαίνεται πως η ρύθμιση του κατώτατου μισθού θα γίνει μέσω διατάγματος το οποίο θα υπογράψει ο υπουργός Εργασίας και όχι νομοθετικά μέσω της Βουλής, αφού μια τέτοια προσπάθεια θεωρείται σίγουρο πως θα διεύρυνε τον φαύλο-κύκλο των ήδη αρκετών διελκυστίνδων και θα άνοιγε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μια συζήτηση που θα συντηρούσε ανοικτό το όλο θέμα σε βάθος χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενόψει της συνέχισης των διαβουλεύσεων, τόσο από πλευράς εργοδοτικών όσο και από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποφεύγονται από την περασμένη Παρασκευή οι δημόσιες τοποθετήσεις επί της ουσίας του ζητήματος, προκειμένου να υποβοηθηθεί και, αν μη τι άλλο, να μην δυσκολέψει περισσότερο το εν εξελίξει εγχείρημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μείζον ζήτημα διαφωνίας παραμένει ο τρόπος καθορισμού και κατ’ επέκταση του ύψους του κατώτατου μισθού. Βάσει της μεθοδολογίας που προκρίνουν οι συντεχνίες, ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται μεταξύ 940 και 950 ευρώ, ενώ βάσει της μεθοδολογίας που προκρίνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις κατεβαίνει πιο κάτω από τον υφιστάμενο σε κάποια επαγγέλματα, και που είναι τα 924 ευρώ.

Επιπρόσθετα, διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν και όσον αφορά τον μηχανισμό εφαρμογής και αναθεώρησης του κατωτάτου μισθού, όπως και για από πότε θα εφαρμοστεί.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα