Οι Ρώσοι τουρίστες βάζουν την κυπριακή οικονομία στα... σχοινιά

Σε τρεις βασικούς άξονες περιστρέφονται οι επιπτώσεις που θα έχουν για την κυπριακή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Ρωσία, με τον τομέα ο οποίος θα πληγεί περισσότερο να είναι αυτός του τουρισμού.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι κοινωνικοί εταίροι από τους υπουργούς Οικονομικών, Ενέργειας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της χθεσινής συνόδου της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Υφυπουργείο Τουρισμού για κάλυψη μέρους των απωλειών που θα προκύψουν στην τουριστική βιομηχανία ένεκα της μη έλευσης Ρώσων τουριστών, οι απώλειες αυτές δεν αναμένεται να αντισταθμιστούν επαρκώς.

Διαβάστε ακόμη: 

Πληθωρισμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία

Αισιοδοξία για επιτυχή αντιμετώπιση και της κρίσης λόγω ουκρανικού

Την ίδια ώρα, και παρά την επικέντρωση σε εναλλακτικές πηγές άντλησης τουριστών, ο αυξημένος πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη λειτουργεί με τη σειρά του αποτρεπτικά στην προσπάθεια για προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών.

Με την διαπίστωση που γίνεται να είναι ότι ο τομέας του τουρισμού θα πληγεί σημαντικά, αλλά και με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και στην Κύπρο, η εξίσωση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής και των κυρώσεων, βγάζει ως άθροισμα για την κυπριακή οικονομία και την συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. 

Διαβάστε ακόμη: 

Αιτούνται κατάργηση του safepass σε όλο το λιανεμπόριο

Το Bazaraki τσεκάρει το αυτοκίνητο πριν την αγορά ή την πώληση

Κ. Παπαχαραλάμπους: Στρατηγική απόφαση η συγχώνευση Mantis-ecovium

Η CSS & Associates ανεγείρει τον Πύργο Portgate στη Λεμεσό

Βάσει των πιο πάνω, το τρίπτυχο τουρισμός, πληθωρισμός και ΑΕΠ, είναι αυτό που ουσιαστικά, μέσα από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι κοινωνικοί εταίροι, δείχνει κατά κύριο λόγο να πονοκεφαλιάζει την Κυβέρνηση.  

Σε ό,τι αφορά την χρονική διάρκεια και τον βαθμό επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας, εκείνο το οποίο προκύπτει από την ενημέρωση είναι πως θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

Πρώτο, από το πόσο θα διαρκέσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Δεύτερο, από το κατά πόσο θα επιβληθούν και ποιες θα είναι ενδεχόμενες νέες κυρώσεις. Η εκτίμηση που γίνεται πάντως είναι ότι ακόμη και αν η πολεμική σύρραξη τερματιστεί άμεσα, οι κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολλή καιρό ακόμη.

Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μένει ανεπηρέαστος, με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου να διαβεβαιώνει ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι υγιείς και έτοιμες να αντέξουν το όποιο σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ξεκαθάρισε στους κοινωνικούς εταίρους ότι οι κυρώσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την ρωσική οικονομία, σημειώνοντας πως παρατηρείται πτώση του ρουβλιού κατά 30% έναντι του ευρώ και υπήρξαν φαινόμενα μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης, υπέδειξε πως κατά τη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, οι παριστάμενες πλευρές εξέφρασαν τις δικές τους εκτιμήσεις και έτυχαν διαβεβαίωσης από τον Υπουργό Οικονομικών ότι ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε οργάνωση θα έχει την ευχέρεια να καταθέσει και γραπτώς τις προτάσεις της.

Επί της ουσίας, ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε στο InBusinessNews πως οι συνέπειες που αντιμετωπίζουμε και έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια με την μείωση του ΑΕΠ, ενισχύουν το αίσθημα της αβεβαιότητας. «Και η αβεβαιότητα αποτελεί τον χειρότερο παράγοντα για ένα επενδυτή και επιχειρηματία», υπογράμμισε.  

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα