Πληθωρισμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία

Η Κύπρος θα επηρεαστεί σε οικονομικό επίπεδο, από την κρίση στον βαθμό που θα επηρεαστούν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως αν δεν καλυφθεί από άλλες τουριστικές αγορές η απώλεια από Ρωσία και Ουκρανία, η επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι της τάξης του 1-1,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Στην παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως πέραν του πεδίου των μαχών διεξάγεται και ένας πόλεμος εντυπώσεων, με την Κύπρο να είναι θέμα των fake news ως προς τις δήθεν αντιρρήσεις της στις κυρώσεις αναφορικά με το Swift και της απαγόρευσης των πτήσεων.

Όπως είπε όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα την Παρασκευή από την ΕΕ το θέμα του Swift δεν ήταν στην ατζέντα, σημειώνοντας πως όλες οι κυρώσεις ήταν ομόφωνες. Διευκρίνισε πως το θέμα του Swift τέθηκε μερικές μέρες μετά και η χώρα μας δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση. Στο θέμα της απαγόρευσης των πτήσεων, είπε πως εκφράστηκε η ιδιαιτερότητα της Κύπρου εξαιτίας των κατεχομένων. 

Στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως η γενική αντίληψη είναι πως αυτές θα είναι πιο αποτελεσματικές και γρήγορες από ό,τι στην αρχή αναμενόταν, καθώς το ρούβλι έπεσε κατά 30% έναντι του Ευρώ και υπήρξαν φαινόμενα μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες. Σημείωσε πως η γενική εντύπωση που υπάρχει εντός της ΕΕ είναι ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και πως αυτές θα συνεχιστούν έστω και αν κάποια στιγμή τερματιστεί ο πόλεμος.

Για το κατά πόσον επηρεάζεται η Κύπρος από τις κυρώσεις, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα καθώς οι τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε ρωσικά ομόλογα. Ωστόσο, είπε, υπάρχει επηρεασμός από κάποιες ρωσικές εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός θα επηρεαστεί όχι μόνο λόγω του αποκλεισμού των πτήσεων σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και από το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία έχει επηρεαστεί σημαντικά και οι πολίτες της χώρας έχουν πληγεί από αυτό.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αν δεν καλυφθεί το τουριστικό κενό που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, με την προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές, τότε η αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 1-1,5% του ΑΕΠ.

Σημείωσε, παράλληλα, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο πληθωρισμός λόγω της εξάρτησης της ηπείρου από τη ρωσική αγορά σε ενεργειακούς πόρους και σιτηρά. Η κατάσταση είναι αβέβαιη σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας πως χρειάζεται συντονισμός καθώς και συγκεκριμένων εργαλείων στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως για το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων, όπως και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, η Κύπρος θα στηριχθεί στις δικές της δυνατότητες για να τις αντιμετωπίσει.

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία