Αυξημένες τιμές ενέργειας και πληθωρισμός στην ατζέντα του Eurogroup

Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ αργότερα το απόγευμα οι 27 Υπουργοί Οικονομικών σε διευρυμένη σύνθεση θα ανταλλάξουν απόψεις για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ την οποία έχει εξαγγείλει η Κομισιόν.

Στη συνάντηση του Eurogroup, που ξεκινά στις 16:00 (ώρα Κύπρου, 15:00 ώρα Βρυξελλών), θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πληθωρισμού, και οι επιλογές πολιτικής στην ευρωζώνη.

Οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τους στόχους και χρήσεις της υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ , στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης στην παγκόσμια οικονομία. Θα ενημερωθούν ακόμα για τις τελευταίες συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε η ΕΕ σε επίπεδο G7, G20 και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στις 18:30 (ώρα Κύπρου, 17:30 τοπική ώρα), οι 27 Υπουργοί Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν μια πρώτη γενική συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα παρουσιάσουν στους υπουργούς τις προτάσεις της για την επανέναρξη της εν λόγω συζήτησης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν το πώς το Eurogroup θα προσεγγίσει το θέμα καθώς και το πώς μπορούν να συντονίσουν καλύτερα τις εθνικές δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Όπως είχε αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο την περασμένη εβδομάδα, κατά την επόμενη περίοδο τα μέλη του Eurogroup σε σύνθεση μελών της ευρωζώνης αλλά και διευρυμένης σύνθεσης θα ανταλλάζουν απόψεις με την Κομισιόν, ενόψει της συζήτησης που θα προκύψει σε επίπεδο Ecofin επί των νομοθετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η τελευταία.

Επίσης, οι 27 θα ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) για την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τραπεζική Ένωση.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ενώ θα συμμετάσχουν εκ μέρους της Κομισιόν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Την Τρίτη το πρωί οι 27 υπουργοί θα έχουν ανοιχτή συζήτηση σε σύνθεση Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Ecofin), με αντικείμενο την εφαρμογή των συμφωνιών της Βασιλείας ΙΙΙ και τη δέσμη μέτρων μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Επιτροπή με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.

Θα ακολουθήσει το απόγευμα συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ μετά την πανδημία, την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την χρηματοδότηση του προγράμματος NextGenerationEU και θα συζητήσουν την έγκριση συμπερασμάτων για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Andrej Šircelj, ενώ την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν εκτός από τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, και ο Επίτροπος Προϋπολογισμών Γιοχάνες Χαν και η Επίτροπος  Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μαρέιντ Μαγκίνες.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)