Η έλλειψη προσωπικού και η ακτινογραφία της δεξαμενής των ανέργων

Στη διαδικασία καταχώρησης στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, των κενών θέσεων εργασίας για τις οποίες ψάχνουν προσωπικό βρίσκονται οι επιχειρήσεις, υπό το πρίσμα των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας από την υπουργό Εργασίας και τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται σε αρκετούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Η καταχώρηση των κενών θέσεων γίνεται προκειμένου να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι συγκεκριμένες αναζητούμενες θέσεις εργασίας/ειδικότητες, ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να διεξέλθουν των αιτήσεων που θα υποβληθούν και να προχωρήσουν στη σχετική σύζευξη για κάλυψη των αναγκών.

Διαβάστε ακόμα: 

Μ. Αντωνίου: Η απόφαση που θα έπαιρνα αν ήμουν υπ. Οικονομικών 

Kyndryl: Το listing στη Νέα Υόρκη και η ισχυρή παρουσία στην Κύπρο 

Έτσι θα είναι ο εκθεσιακός χώρος του Κυπριακού Μουσείου (βίντεο) 

Τέσσερα εισοδηματικά ακίνητα από την Altamira Real Estate 

Στρατηγική συμφωνία Intergo Telecom με δίκτυο Orange

Ουσιαστικά, η κάλυψη των αναγκών θα επιχειρηθεί σε πρώτη φάση μέσω της εξεύρεσης προσωπικού από την δεξαμενή των ανέργων και εν συνεχεία, αν οι ανάγκες των επιχειρήσεων δεν καλυφθούν, θα προχωρήσει η συζήτηση για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, όπως αιτούνται εδώ και καιρό οι εργοδοτικές οργανώσεις. 

Ενόψει τούτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανέργων ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας για τον Οκτώβριο. Με τον συνολικό αριθμό τους στο τέλος Οκτωβρίου να ανέρχεται στα 10.974 πρόσωπα, οι περισσότεροι άνεργοι εντοπίζονται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, όπου ανέρχονται στις 2.283.

Ακολουθεί ο τομέας της παροχής υπηρεσιών καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 1.325. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι άνεργοι στον τομέα των κατασκευών(969). Στον κλάδο της μεταποίησης οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 787, ενώ ελαφρώς λιγότεροι, και συγκεκριμένα 765, είναι οι άνεργοι στον τομέα των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων. Οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι ανέρχονται στους 876. 

Διαβάστε εδώ: Ψάχνουν εργατικό δυναμικό στη δεξαμενή των έντεκα χιλιάδων ανέργων

Οι πιο πάνω αριθμοί, όπως και οι αριθμοί των ανέργων στους υπόλοιπους τομείς-όπως φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί-, αντανακλούν την εικόνα και το εύρος των δυνατοτήτων άντλησης ανθρώπινου δυναμικού από τη δεξαμενή των ανέργων ανά τομέα, από μέρους των επιχειρήσεων. 

Όπως φαίνεται από τον πιο πάνω πίνακα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 καταγράφηκε συνολικά μείωση 20.513 προσώπων ή 65,1% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 6.277), του εμπορίου (μείωση 3.768), της μεταποίησης (μείωση 1.205) των μεταφορών και αποθήκευσης (μείωση 989), της εκπαίδευσης (μείωση 888), καθώς και στη μείωση 1284 προσώπων που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. 

 

Όπως έχει προαναφερθεί, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2021, έφτασε τα 10.974 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο του 2021 μειώθηκε στα 14.660 πρόσωπα σε σύγκριση με 15.735 τον προηγούμενο μήνα.  

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο