Ψάχνουν εργατικό δυναμικό στη δεξαμενή των έντεκα χιλιάδων ανέργων

Από τη δεξαμενή των περίπου έντεκα χιλιάδων ανέργων, ντόπιων και μη, που είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στις υπηρεσίες δημόσιας απασχόλησης, θα επιχειρηθεί σε πρώτη φάση να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που προκύπτουν σε αρκετούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικά στην τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τέθηκε επί τάπητος και συζητήθηκε εν εκτάσει το αίτημα των εργοδοτών για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες.   

Διαβάστε ακόμη: 

Έπιασαν… ουρανό και παραδίδονται Sky Tower και Ararat

Στην καρδιά της Λεμεσού ένα νέο boutique hotel (pics) 

Bean Bar: Delivery σε τρεις πόλεις και μισθός barista έως €1.300

Ουσιαστικά, αυτό που αποφασίστηκε είναι ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος. Συμφωνήθηκε ειδικότερα, όπως σε πρώτη φάση αναζητηθεί το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό ανάμεσα στις έντεκα χιλιάδες ανέργους που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, ενώ θα διερευνηθεί ταυτόχρονα η προοπτική κάλυψης αναγκών από κοινοτικούς, προτού συζητηθεί εκ νέου η εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Επί του τελευταίου, οι εργοδότες που θεωρούν ότι έχουν ανάγκη κάλυψης θέσεων εργασίας από εργαζόμενους από τρίτες χώρες, θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις, τεκμηριώνοντας το αίτημά τους.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο βήμα, που αφορά στην κάλυψη αναγκών από τους εγγεγραμμένους άνεργους, ήδη το ΚΕΒΕ έχει αποστείλει σήμερα εγκύκλιο στα μέλη του, διά της οποίας τα καλεί να δηλώσουν πόσα άτομα και σε ποιες ειδικότητες έχουν ανάγκη. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή σύσκεψη η υπουργός Εργασίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους θα διεξέλθουν εντός μιας εβδομάδας των αιτήσεων που θα υποβληθούν, ώστε να προχωρήσουν στην σχετική σύζευξη για κάλυψη των αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, απέρριψε ισχυρισμούς που προβάλλονται από το συνδικαλιστικό κίνημα ότι από εργοδοτικής πλευράς, και υπό το πρίσμα του αιτήματος για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες, επιχειρείται περιορισμός των εργατικών δικαιωμάτων.  

«Οι νομοθεσίες και οι συμβάσεις εκεί όπου υπάρχουν πρέπει να τηρούνται. Απ’ εκεί και πέρα όμως, η κάθε επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σε κάποιο τομέα, ανάλογα και με τον ανταγωνισμό που έχει, θα πρέπει να προσλάβει εκείνο τον αριθμό προσώπων και με εκείνα τα δεδομένα, ώστε να μπορεί να έχει ένα κέρδος για να μπορεί να επεκτείνεται και να διατηρείται ζωντανή. Άρα με αυτή την έννοια, πρέπει να βρούμε αυτή την ισορροπία», υπέδειξε ο κ. Τσιακκής.

Όσον αφορά την δυστοκία που παρατηρείται στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού από χώρες της Ε.Ε., δηλαδή κοινοτικούς, ο κ. Τσιακκής ξεκαθάρισε πως αυτό δεν οφείλεται στο κόστος ζωής και στους μισθούς στην Κύπρο, αλλά στο γεγονός ότι οι οικονομίες των χωρών τους έχουν ανακάμψει και συνεπώς δεν υπάρχουν λόγοι να αναζητήσουν εργασία αλλού.

Φωνάζουν τα καταστήματα, δεν θα προλάβουν τις γιορτές
Την ίδια ώρα πάντως, στο παρά ένα βρίσκονται οι λιανέμποροι, οι οποίοι στέλνουν SOS για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για διάλογο.

Με την εξεύρεση προσωπικού να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις, ανάστατο είναι το λιανεμπόριο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση των καταναλωτών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων έχει αρνητικότατες συνέπειες στην οικονομία.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταπεξέλθουμε τα Χριστούγεννα και αν θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε αποτελεσματικά το κοινό», εξήγησε σχετικά.

Οι καταστηματάρχες στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του διαλόγου, εξηγώντας ότι οι διαδικασίες για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να απαιτούνται περίπου τρεις μήνες με το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι να εργοδοτηθεί προσωπικό από αυτές τις χώρες.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων