powered by

Έτσι θα είναι ο εκθεσιακός χώρος του Κυπριακού Μουσείου (βίντεο)

Σε τρεις ενότητες χωρίζεται η εκθεσιακή διαδρομή του νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στη Λευκωσία.

Η XZA architects, με επικεφαλής τη Θεώνη Ξάνθη δημιούργησε ένα ιδιαίτερο βίντεο για τους εκθεσιακούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα βρει στέγη απέναντι από το κτήριο που βρισκόταν η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Η εκθεσιακή διαδρομή ξεκινά από το φουαγιέ με έναν εισαγωγικό χώρο, αφιερωμένο στην Κυπριακή Αρχαιολογία. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης εισέρχεται στη μόνιμη έκθεση ανεβαίνοντας από μία πληθωρική σκάλα.

Διαβάστε ακόμα: 

Μ. Αντωνίου: Η απόφαση που θα έπαιρνα αν ήμουν υπ. Οικονομικών 

Η έλλειψη προσωπικού και η ακτινογραφία της δεξαμενής των ανέργων 

Kyndryl: Το listing στη Νέα Υόρκη και η ισχυρή παρουσία στην Κύπρο 

Τέσσερα εισοδηματικά ακίνητα από την Altamira Real Estate 

Στρατηγική συμφωνία Intergo Telecom με δίκτυο Orange

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της μόνιμης έκθεσης υλοποιείται από τρεις χωρικές και εννοιολογικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε έναν από τους υπερυψωμένους όγκους.

Η πρώτη, με το όνομα TOPOS, αφηγείται την προϊστορία και εστιάζει στις σχέσεις των πρώτων αποίκων της Κύπρου με τη γη και τους πόρους της.



Διαβάστε ακόμη:

Μια βόλτα στο νέο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία (βίντεο)

 

Το δεύτερο με το όνομα SEA, εστιάζει στη διαρκή σχέση μεταξύ του νησιού και της θάλασσας.

Το τρίτο με το όνομα COSMOS, αφορά τα ιστορικά έτη, με επίκεντρο τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεσογειακών πολιτισμών.
 

  

Η ρευστότητα των εκθεσιακών χώρων εμπλουτίζει τη μουσειολογική αφήγηση, ενώ τα επίπεδα του ημιώροφου προσαρμόζουν τα χωρικά μεγέθη στην ανθρώπινη κλίμακα.

Ο μεγάλος αριθμός των μικρών εκθεμάτων ενσωματώνεται στο κτηριακό περίβλημα και έτσι ο εκθεσιακός χώρος αποκτά ευελιξία για την ανάπτυξη εναλλακτικών και ποικίλων αφηγηματικών μέσων.

Οι τρεις εκθεσιακοί χώροι συνδέονται μεταξύ τους με διάφανες γέφυρες, υπενθυμίζοντας στον επισκέπτη την παρουσία της ζωντανής πόλης.

Δειτε Επισης

Πέραν του €1 δισ. σε 80 έργα για τη Λευκωσία εξήγγειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Οι πρωτοβουλίες στα σκαριά
Γ. Μισιρλής: Σημαντική η θεσμική κατοχύρωση του επιχειρηματία ανάπτυξης γης για προστασία των αγοραστών
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Εκτοξεύθηκαν οι πολεοδομικές αιτήσεις στον ΕΟΑ Λάρνακας το τελευταίο δίμηνο-Οι λόγοι της αύξησης
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Αν. Ορθοδόξου: Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και η ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης
Lordos Hotels: Στα σκαριά η ανακαίνιση του Golden Bay-Οι επενδύσεις που έγιναν στα ξενοδοχεία του ομίλου
Ανέκαμψαν οι εγγραφές σαλούν αυτοκινήτων-Τα brands με τις περισσότερες σε καινούργια και μεταχειρισμένα