«Πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ο τομέας του στοιχήματος»

«Ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με την καθοριστική συμβολή του βασικού εταίρου της κυβέρνησης στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ο συγκεκριμένος τομέας έχει εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού. Όπως υπέδειξε ο κ. Πετρίδης, το ποσοστό των εσόδων από τη στοιχηματική δραστηριότητα το 2016 ανήλθε στο 0.99% του ΑΕΠ, το 2019 κατέγραψε ουσιαστική αύξηση σημειώνοντας ποσοστό 3.44% και το 2020 παρά την συρρίκνωση του ΑΕΠ ένεκα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης κατά 6.5% το ποσοστό των εσοδών ως προς το ΑΕΠ ανήλθε στο 2.98%.

«Η ρυθμιζόμενη και υπεύθυνη ανάπτυξη και λειτουργία των παιγνίων και της στοιχηματικής δραστηριότητας αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προσβλέπει και ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, χωρίς όμως να θέτει υπό διαπραγμάτευση την πάγια θέση της ότι η προστασία της κοινωνίας και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.  

Συγχαίροντας την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για τη διοργάνωση του συνεδρίου, που δημιουργεί, όπως υπογράμμισε, σημαντική αξία στην εγκαθίδρυση του Ασφαλούς Παιχνιδιού με σκοπό την πρόληψη της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτη την πρόοδο που έχει επέλθει στον κλάδο του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών την τελευταία πενταετία.

«Είναι έντονη πεποίθησή μας», επισήμανε, «ότι ζητούμενο δεν είναι οι καθολικές απαγορεύσεις, που στην πραγματικότητα ανοίγουν παράθυρο στην παρανομία. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς και η λειτουργία της σε πλαίσια νομιμότητας, ώστε να δημιουργείται αξία για την κυπριακή οικονομία και η χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής για την πρόληψη της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια γενικότερα».

«Ταυτόχρονα», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «η Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την τεχνογνωσία και τις μεθόδους της, έτσι ώστε να εξυπηρετεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρωταρχικό της ρόλο, ως επόπτης της στοιχηματικής δραστηριότητας και των ορισμένων τυχερών παιχνιδιών σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο με συνεχείς προσπάθειες για εποπτική αριστεία και χωρίς καμία ανοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Οι πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας ορθά δομημένης αγοράς, με ισχυρά διοικούμενες οντότητες, δημιουργώντας ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον, τόσο για τους εποπτευόμενους παρόχους όσο και για τους παίκτες.

Θεωρώ επίσης ότι, η εποπτεία του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, καθώς και με την υλοποίηση της ψηφιακής πολιτικής της Αρχής. Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ την Αρχή για την στοχοπροσήλωσή της στην υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τέλος ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Αρχής, για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)