Κ. Πετρίδης: Είναι η ώρα να πορευτούμε συλλογικά σε νέο μοντέλο ανάπτυξης

Ιστορική συγκυρία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την παρουσίαση της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, με τίτλο «Όραμα 2035», επισημαίνοντας πως το όραμα αυτό αντανακλάται στους προϋπολογισμούς του Κράτους, ενώ με βάση την φιλοσοφία της νέας στρατηγικής καταρτίστηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Οικονομίας το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας ενώπιον της εκδήλωσης παρουσίασης της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως αυτό που έλειπε ήταν ένας κεντρικός σχεδιασμός, τονίζοντας πως η τελευταία φορά που υπήρξε κεντρικής σχεδιασμός για το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου ήταν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 για την μετάβαση από την αγροτική οικονομία σε μια οικονομία υπηρεσιών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταρτίστηκε σχέδιο δράσης το οποίο ακολουθήσαμε με αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι τομείς του τουρισμού και του κατασκευαστικού τομέα.

«Αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό πρέπει να τον ξαναβρούμε. Κατά καιρούς υπήρξαν εκθέσεις που περιορίστηκαν στη σφαίρα της θεωρίας, που δεν είχαν αγκαλιαστεί από τον κεντρικό σχεδιασμό».

Για τον καταρτισμό της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός διαβουλεύσεων και εργαστηρίων, εισακούστηκαν ιδέες από τον ιδιωτικό τομέα και τους δημόσιους φορείς, τα όποια μετουσιώθηκαν όλα στο προσχέδιο της νέας στρατηγικής.

Κάλεσε όλους να υπάρξει συλλογική προσπάθεια ώστε η στρατηγική να μετουσιωθεί σε πολιτική και πράξη, προσθέτοντας πως όποτε αποφασίσαμε συλλογικά να προχωρήσουμε ως χώρα το έχουμε επιτύχει.

«Είναι η ώρα που συλλογικά θα πρέπει να πορευτούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που ήδη αρχίσαμε να υλοποιούμε δίδοντας έμφαση σε νέους τομείς της Οικονομίας».

Η κυπριακή οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, πέρασε από διάφορες φάσεις μετά από το 1974 και μέχρι το 1990 περάσαμε από την αγροτική οικονομία το στάδιο των υπηρεσιών, του κατασκευαστικού τομέα και του τομέα του τουρισμού. Στη συνέχεια αναδείχθηκαν οι επαγγελματικές υπηρεσίες, ενώ το 2009 παρατηρήθηκε μια παγκόσμια κρίση χρέους που κατέδειξε κάποιες παθογένειες της κυπριακής οικονομίας, όπως και την ανάγκη τα μοντέλα ανάπτυξης θα πρέπει να εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας, σεβασμό στο περιβάλλον και στην ικανότητα αποπληρωμής χρέους.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)