Επιπλέον θωράκιση με €1,3 δις

Στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως οδηγείται τον Μάρτιο το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο να αντλήσει ποσό ύψους περίπου €1,3 δις, μέσω της έκδοσης δύο κρατικών ομολόγων. Στην ουσία το ένα ομόλογο θα αφορά επανέκδοση του κρατικού ομολόγου που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Απρίλιο. Αξίζει, όμως, να επισημανθεί πως δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι για το Κράτος να προβεί σε άμεση έκδοση χρέους καθώς, πρώτον έχουμε υπερδανιστεί το προηγούμενο έτος, αντλώντας από τις διεθνείς αγορές περίπου €6 δις, και δεύτερον τα ρευστά διαθέσιμα του Κράτους στην Κεντρική Τράπεζα (με αρνητικό επιτόκιο) αγγίζουν τα €5 δις ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της κυπριακής Οικονομίας.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα στις διεθνείς αγορές η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει για φθηνό δανεισμό, ώστε να υπάρχουν κεφάλαια διαχείρισης τόσο των δημόσιων οικονομικών όσο και του δημόσιου χρέους.

Διαβάστε ακόμα: Μ. Αντωνίου: Μην ανοίγετε το λιανεμπόριο σε δόσεις


Μετά και την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα, σε αρχικό στάδιο δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ενδεχόμενη υποβάθμιση της κυπριακής Οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης. Μάλιστα, γνώστες της αγοράς δήλωσαν στο InBusinessNews, η κυπριακή Οικονομία θα έπρεπε να αξιολογείτο με Α-, αλλά οι Οίκοι Αξιολόγησης από πλευράς ποσοτικής αξιολόγησης κατατάσσουν την Οικονομία μας σε χαμηλότερη βαθμίδα λόγω του υψηλή δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Έτσι, η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως να θέλει να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, θέλοντας να προλάβει μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της κυπριακής Οικονομίας σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο εάν και εφόσον υπάρξει μεγάλο κύμα νέων ΜΕΧ μετά την άρση του μορατόριουμ δόσεων.

Διαβάστε ακόμα: Αργεί το νέο Jumbo στη Λευκωσία


Δανεισμός €1,3 δις
Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη ενώπιον της της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η Κύπρος θα βγει στις αγορές «όχι επειδή μείναμε από ρευστό», αλλά επειδή «το είχαμε προγραμματίσει», για σκοπούς αναχρηματοδότησης του χρέους και αποπληρωμής γραμματίου που λήγει, με στόχο την άντληση €1 δισ. -  €1,3 δισ.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το κυπριακό Κράτος για την άντληση €1 δις θα προχωρήσει στην έκδοση είτε 5ετούς ή 10ετούς ομολόγου. Στην περίπτωση έκδοσης 5ετούς ομολόγου το δανειστικό επιτόκιο θα είναι 0% και στην περίπτωση έκδοσης 10ετούς ομολόγου το δανειστικό επιτόκιο θα είναι 0,4%

Για την άντληση των €300 εκατ. το Κράτος θα προχωρήσει στην επανέκδοση του ομολόγου του περασμένου Απριλίου με επιτόκιο δανεισμού 1,10%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρόν στάδιο οι ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής Μεσογείου επηρεάζονται αρνητικά λόγω της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στην Ιταλία. Γι αυτό άλλωστε και η Ελλάδα ανέβαλε την προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα έξοδό της στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες