10+1 επιχειρηματικά deals του 2020

Μπορεί τα δεδομένα της φετινής, δύσκολης χρονιάς να φρέναραν πολλά επιχειρηματικά σχέδια σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας, ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι που τόλμησαν, προχωρώντας σε επιχειρηματικές κινήσεις. Το InBusinessNews παρουσιάζει 10 επιχειρηματικά deals που ολοκληρώθηκαν το 2020, στην πλειοψηφία τους, εξαγορές και πωλήσεις ΜΕΔ από τραπεζικά ιδρύματα.  

Διαβάστε ακόμα:
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συζητούν τέσσερις Διοικητές Εθνικών Τραπεζών
Μισιρλής: Αντέχει στα δύσκολα η αγορά ακινήτων της Κύπρου
 
Η G4S έγινε Brinks
Σε αμερικανικά χέρια πέρασε εντός του 2020 η G4S Secure Solutions (Cyprus) Limited, η γνωστή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και μεταφοράς χρημάτων, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη του συγκεκριμένου τομέα στην Κύπρο, μιας και μεταξύ άλλων εξυπηρετεί των σύνολο των τραπεζών στην Κύπρο. Η G4S, εξαγοράστηκε την περασμένη Άνοιξη από την Brink’s, εταιρεία κολοσσό στον τομέα της ασφάλειας και των χρηματαποστολών σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την βρετανική G4S για εξαγορά 14 εταιρειών της σε όλο τoν κόσμο, έναντι $1 δις. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβανόταν και η G4S Κύπρου, για την οποία η εξαγορά αφορούσε το 100%. Μετά και από την εξέλιξη αυτή, η G4S αποχώρησε από την Κύπρο και πλέον η κυπριακή εταιρεία μετονομάστηκε σε Brink’s Κύπρου, υπό τις εργασίες της οποίας μπαίνουν πλέον όλα τα εν ενεργεία συμβόλαια και πελάτες της πρώην G4S.
 
Εξαγορά του ξενοδοχείου Londa στη Λεμεσό
Τον Φεβρουάριο του 2020 ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς του πέντε αστέρων ξενοδοχείου Londa στη Λεμεσό από τον επενδυτικό ταμείο York Capital Management με συμβούλους της εν λόγω επένδυσης την Elements Capital Management. Στόχος των επενδυτών η μελλοντική αναβάθμιση του χώρου.  Το τίμημα της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό. Το Londa Beach Hotel, ιδιοκτησίας της εταιρείας  Serendipity Ltd, μέλους του ομίλου εταιρειών Γ. Παρασκευαΐδης, είχε δοθεί στην Τράπεζα Κύπρου με τη μέθοδο ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων για δανεισμό του Ομίλου. Στη συνέχεια, το εν λόγω δάνειο πέρασε στην ιδιοκτησία της Gordian, μέσω του project Helix 1. Η York Capital Management ήρθε σε συμφωνία με τη Gordian, αποπληρωνοντας το υπολοιπο του δανείο, παιρνοντας στα χερια της της την ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. 
 
Τράπεζα Κύπρου: Πώληση ΜΕΔ στην Β2Kapital
Τον Μάιο 2020, Η Τράπεζας Κύπρου ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και μη εξασφαλισμένων δανείων κυρίως λιανικής τραπεζικής, συμβατικής αξίας €398 εκατ. και μεικτής λογιστικής αξίας €144 εκατ. (γνωστό ως Project Velocity 2) στην B2Kapital Cyprus Ltd. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείτο από περίπου 10.000 δανειολήπτες, περιλαμβανομένων περίπου 8.400 ιδιωτών και περίπου 1.600 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Tο χαρτοφυλάκιο είχε μεικτή λογιστική αξία ύψους €133 εκατ. κατά την ημερομηνία πώλησής του. Η πώληση δεν είχε επιπτώσεις στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και στην κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας.
 
To πρώτο ξενοδοχείο Hyatt στην Κύπρο
Τον Ιούλιο που μας πέρασε, το Allea Group ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας διαχείρισης μεταξύ της Anolia Holdings Limited, μέλος του Allea Group, και εταιρείας συνδεδεμένης με την Hyatt για τη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου Hyatt στην Κύπρο, το Grand Hyatt Limassol. Το πολυτελές θέρετρο 300 δωματίων θα ανοίξει τις πόρτες του το 2025, και σηματοδοτεί τη δυναμική επέκτασης της Hyatt σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς. Βάσει των σχεδιασμών, το Grand Hyatt Limassol θα αποτελεί το βασικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού Zaria Resort, μιας πολυτελούς ανάπτυξης μικτής χρήσης, που θα αποτελείται από διαμερίσματα, κατοικίες και ιδιωτικές βίλες συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τετραγωνικών μέτρων. Το project Zaria θα αναπτυχθεί σε ακίνητο, το οποίο βρισκόταν στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας, μετά από αναδιάρθρωση του χρέους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Το ακίνητο είχε εγγραφεί στη θυγατρική της τράπεζας, Anolia Holdings και τελικά πωλήθηκε μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών έναντι 40 εκατ. ευρώ περίπου στην Allea Group.
 
Deal Τράπεζας Κύπρου με PIMCO για το Helix 2
Τον περασμένο Αύγουστο, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την συμφωνία της με επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Pacific Investment Management Company LLC (“PIMCO”) για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €916 εκατ.1,2 (γνωστό ως «Project Helix 2»). Το χαρτοφυλάκιο είχε συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1.46 δις και αποτελείτο από 22,224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν ανέρχεται σε €440 εκατ. Η εν λόγω συμφωνία επέφερε μείωση στα ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου κατά 24%1 και στον δείκτη ΜΕΔ κατά 5 εκατοστιαίες Μονάδες.
 
Deal ομίλου Qualco και AstroΒank για τα ΜΕΔ της τράπεζας
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Όμιλος Qualco και η AstroBank , ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 74,9% του μετοχικού κεφαλαίου της νεοσύστατης Trusset Asset Management Limited, που μετονομάστηκε σε  σε QQuant Master Servicer Cyprus Limited. Η εταιρεία θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακίνητα της AstroBank. Ο διεθνής όμιλος Qualco ελέγχει το 74,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 25,1% ελέγχεται από την AstroBank. Η νεοσύστατη εταιρεία έχει προσλάβει μέλη του προσωπικού της AstroBank τα οποία μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα,  έχει υπογραφεί 9ετές συμβόλαιο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου αυτού με την AstroBank, με τη τελευταία να διατηρεί την ιδιοκτησία των δανείων και ακίνητης περιουσίας.
 
Το Parklane στα χέρια του Παπαχριστοφόρου
Τον Οκτώβριο του 2020 η Invel Real Estate Management υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 100% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane, έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η Εταιρεία C.C.C. Tourist Enterprises Public Company Ltd, η οποία κατέχει το 24,98% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited (η «Parklane»), γνωστοποίησε ότι μαζί με την εταιρεία Emerald Coast Properties Ltd (η «Emerald»), η οποία κατέχει το 75,02% των εκδομένων μετοχών της Parklane, έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με την εταιρεία Invel Real Estate Management (Cyprus) Ltd, με το οποίο της παρέχουν αποκλειστικό δικαίωμα να προχωρήσει στην μελέτη δέουσας επιμέλειας «due diligence», και εάν ικανοποιηθεί να προχωρήσει στην εξαγορά του 100% των εκδομένων μετοχών της εταιρείας Parklane. Η Parklane είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το οποίο έχει επαναλειτουργήσει τον Μάρτιο του 2019. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς των μετοχών, η οποία υπόκειται μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση της μελέτης δέουσας επιμέλειας «due diligence» και τελικών δεσμευτικών συμφωνιών,  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2021.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Invel Real Estate, την οποία έχει ιδρύσει ο Κύπριος επιχειρηματίας Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, έχει εισέλθει δυναμικά στον τομέα των επενδύσεων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, πετυχαίνοντας το ένα deal μετά το άλλο. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται το πρώην Holiday, το Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited, το πρώην Hilton Cyprus που μετονομάστηκε σε «The Landmark Nicosia» καθώς επίσης και άλλα 21 ακίνητα που εξασφάλισε από την Τράπεζα Κύπρου.
 
Εθνική Τράπεζα: Πώλησε κυπριακά ΜΕΔ €325 εκατ.
Τον Οκτώβριο του 2020 η Εθνική Τράπεζα γνωστοποίησε την υπογραφή σύμβασης με την επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit, για την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd. Η εν λόγω εταιρεία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων). Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει, κυρίως δάνεια ληξιπρόθεσμα πέραν των 10 χρόνων.Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 31% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.
 
Hadassah: Το γνωστό νοσοκομείο του Ισραήλ έρχεται στην Κύπρο
Τον Νοέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκε η συμφωνία στρατηγικής σημασίας της εταιρείας MMC (H.C. Management of Medical Center PLC) με το Hadassah Medical Ltd. Η εταιρεία Hadassah Medical Ltd, είναι θυγατρική του διεθνώς αναγνωρισμένου νοσοκομειακού οργανισμού, Hadassah Medical Organisation, ο οποίος από το 1934 παρέχει ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ και σε ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό η MMC αναλαμβάνει τη λειτουργία μεγάλου, υπερσύγχρονου ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος, με την επωνυμία “Hadassah”, στη Λευκωσία. Παράλληλα, η MMC και το Hadassah, σχεδιάζουν ένα πρότυπο, στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας, διαγνωστικό κέντρο στην Λεμεσό, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2021, με την επωνυμία “Hadassah Diagnostic Center” προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην τοπική και στη διεθνή αγορά. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα €150 εκατ., με ταυτόχρονη δημιουργία πάνω από 1.500 θέσεων εργασίας.
 
Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Στα τέλη της χρονιάς και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου 2020 έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings, για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Το όλο έργο θα συμπεριλαμβάνει τη μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι, οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη. Οι επενδύσεις για το έργο υπολογίζονται να ξεπεράσουν το €1.2 δισ., ενώ, πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα και οφέλη ευρύτερα θα ξεπερνούν τα €120 εκατ. ετησίως κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης. Η κοινοπραξία αποτελείται από τους ομίλους The Prosperity Group και REM International. Εξάλλου, εκτιμάται από τους επενδυτές ότι η επένδυση θα αποδώσει έσοδα €19,6 δισ., θα δημιουργήσει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας, ενώ 600 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές.
 
Το τελευταίο deal του 2020!
Το τελευταίο deal της χρονιάς αφορά στην επαρχία Πάφου. Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία York Capital από κοινού με την Elements Capital Management απέκτησε από την Gordian Holdings 16 πολυτελείς αλλά ημιτελείς επαύλεις στην Πόλη Χρυσοχούς, δίπλα από το ξενοδοχείο Anassa. To έργο φέρει την επωνυμία Rising City και είχε ξεκινήσει από τον Όμιλο Κουρούσιη για να περάσει στη συνέχεια στην Gordian μέσω της αγοράς δανείων από το Helix 1. Όπως πληροφορείται το InBNews, στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι η ολοκλήρωση των επαύλεων και η διάθεσή τους στην αγορά. Προς τον σκοπό αυτό, θα επιδιωχθεί συνεργασία με γνωστό διεθνές ξενοδοχειακό brand για το management και το branding των επαύλεων.
 
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο