Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συζητούν τέσσερις Διοικητές Εθνικών Τραπεζών

Τεράστιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συζήτηση μεταξύ τεσσάρων Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, στο πλαίσιο του «8th Banking Forum & FinTech Expo», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, καθώς για πρώτη φορά σε συνέδριο banking στην Κύπρο θα μιλήσουν Διοικητές τεσσάρων Κεντρικών Τραπεζών. 

Τρεις Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης απάντησαν θετικά στην πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου τους, Κωνσταντίνου Ηροδότου να συμμετέχουν στο συνέδριο και η ανταπόκρισή τους αποτελεί απότοκο της αγαστής συνεργασίας που ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει αναπτύξει τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές μέσω της ενεργούς συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας για όλα τα ζητήματα που τίθεντο προς συζήτηση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε άλλα όργανα.

Διαβάστε ακόμα:
10+1 επιχειρηματικά deals του 2020
Μισιρλής: Αντέχει στα δύσκολα η αγορά ακινήτων της Κύπρου

Συζήτηση με 4 Διοικητές
Οι τέσσερις Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών από το σύστημα της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την εξέλιξη ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια, από την παγκόσμια οικονομική κρίση μέχρι και την κρίση της πανδημίας COVID-19 που βιώνουμε σήμερα. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν ζητήματα όπως οι κύριες προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, οι επιπτώσεις της πανδημίας, πιθανές ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για μια επιτυχημένη μετά-COVID εποχή.

Οι συμμετέχοντες του πάνελ είναι:
Κωνσταντίνος Ηροδότου, Διοικητής, Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου
Gabriel Makhlouf, Διοικητής, Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας
Vitas Vasiliauskas, Διοικητής, Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας
Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος 
 
Κ. Ηροδότου: Άρτιες οι σχέσεις μεταξύ των Διοικητών της Ευρωζώνης
«Επικροτώ και συγχαίρω την εταιρεία ΙΜΗ για τη διοργάνωση του “8th Banking Conference and FinTech Expo” που δίνει την ευκαιρία σε σημαντικούς παράγοντες και φορείς της οικονομίας να συζητήσουν καίρια θέματα και προκλήσεις που απασχολούν την οικονομία και το τραπεζικό μας σύστημα», ανέφερε στο InBusinessNews o Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τους Διοικητές των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών της Ιρλανδίας, Λιθουανίας και Ελλάδας για την αποδοχή της προσωπικής μου πρόσκλησης να συμμετέχουμε μαζί σε panel discussion στα πλαίσια του Banking Conference, πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι πέραν των απόψεων του κάθε Διοικητή, θα διαφανούν «οι άρτιες σχέσεις και συνεργασία που επικρατούν μεταξύ όλων των συναδέλφων Διοικητών της Ευρωζώνης εντός και εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
 
Who is Who
Κωνσταντίνος Ηροδότου: Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Διετέλεσε, επίσης, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ (2017-2019), ενώ κατείχε το αξίωμα του Επιτρόπου Αποκρατικοποιήσεων (2014 -2017). Πριν μετακομίσει στην Κύπρο το 2014, εργαζόταν στην UBS Investment Bank στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για σχεδόν όλη την καριέρα του και ανελίχθηκε ώστε να διοικεί ταυτόχρονα δύο τομείς της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ήταν επικεφαλής στον Τομέα της Ναυτιλίας για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική ενώ παράλληλα διοικούσε και τον Τομέα Υποδομών, Παραχωρήσεων και Χρηματοδοτήσεων Έργων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επανεκκίνησε και τους δύο τομείς και τους ανέπτυξε σε επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων.

Υπήρξε σύμβουλος κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών ομίλων/επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε μεγάλες χρηματοοικονομικές συναλλαγές καθώς και σε θέματα χρηματοοικονομικής στρατηγικής, συνολικής αξίας άνω των €50 δις. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη δόμηση και ηγεσία πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, δόμηση και άντληση ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (τραπεζική χρηματοδότηση και ομόλογα), εταιρικές και χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, χρηματοδοτήσεις έργων, συγχωνεύσεις και εξαγορές, παραχωρήσεις έργων με σύμβαση και εισαγωγές εταιρειών/άντληση κεφαλαίων σε χρηματιστήρια (NASDAQ και New York Stock Exchange).
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είναι κάτοχος MBA από το London Business School και BSc στα οικονομικά από το University College London.

Gabriel Makhlouf: Ανέλαβε τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Προεδρεύει στην Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και είναι Αναπληρωτής Διοικητής της Ιρλανδίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πριν από την ένταξή του στην Κεντρική Τράπεζα, ο Gabriel ήταν γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης από το 2011 έως το 2019. Επιπλέον, διετέλεσε αναπληρωτής διοικητής της Νέας Ζηλανδίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Ήταν επίσης συμπρόεδρος του τραπεζικού Συμβουλίου Trans-Tasman. Έχει επίσης προεδρεύσει της Επιτροπής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ και ήταν υπεύθυνος για την κυβερνητική τραπεζική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Vitas Vasiliauskas: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Λιθουανίας, το οποίο διοικεί για δεύτερη πενταετή θητεία, οργανώνει τις δραστηριότητες της Τράπεζας της Λιθουανίας και την εκπροσωπεί τόσο στη Λιθουανία όσο και στο εξωτερικό. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Vitas Vasiliauskas, μαζί με άλλα μέλη του Συμβουλίου, λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ζώνης του ευρώ. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως Πρόεδρος του ΔΣ επιβλέπει τον τομέα της νομισματικής πολιτικής που εμπίπτει στην ευθύνη του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών της υπηρεσίας Οικονομίας και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι επίσης υπεύθυνος για την οργανωτική διαχείριση (διοίκηση).

Γιάννης Στουρνάρας: Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2014. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο οποίο και εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών. Σήμερα είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ. Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Από το 2005 έως το 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ (Σεπτέμβριος 2009 –Ιούνιος 2012) και Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (Μάιος-Ιούνιος 2012). Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014 ήταν Υπουργός Οικονομικών.

Στοιχεία για το Συνέδριο
Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 8
th Banking Forum & FinTech Expo θα διεξαχθεί υβριδικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επιλέξουν να το παρακολουθήσουν είτε διαδικτυακά είτε δια φυσικής παρουσίας στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, στη Λευκωσία. Όσο αφορά τη συμμετοχή συμμετεχόντων στο Φόρουμ διά φυσικής παρουσίας, αυτή θα γίνεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο και σύμφωνα, πάντοτε, με την εξέλιξη της νόσου COVID-19. Την ημέρα διεξαγωγής του Φόρουμ, η εμφάνιση των ομιλητών από το εξωτερικό θα γίνει, είτε μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών είτε μέσω οπτικογραφημένου υλικού (video).
 
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.
 
Παράλληλα με το φόρουμ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με επαγγελματίες του κλάδου. Το Banking & FinTech Forum απευθύνεται σε όλους τους CEOs, COOs, CFOs, CCOs, CROs, partners, διευθύνοντες σύμβουλους, γενικούς και οικονομικούς διευθυντές και σε άλλα ανώτερα στελέχη από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο.
 
Για ηλεκτρονικές εγγραφές, κάντε κλικ εδώ

Τα μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, δικαιούνται 15% έκπτωση.
 
Οργανωτής: IMH
Κύριος Χορηγός: Logicom Solutions
Χορηγοί (μέχρι στιγμής): CITR, eBOS Technologies Ltd, G.A.P. Vassilopoulos Group, PwC Cyprus
Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Hellenic Bank
Powered by: Invest Cyprus
Με τη Στήριξη: Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business
 
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με την ΙΜΗ:
Τηλ.: 22505555 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com
Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com
 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Εξαιρετική δουλειά από Ηρόδοτου, ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθεί η θητεία του
Στο 1% διατηρήθηκε το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές