Μισιρλής: Αντέχει στα δύσκολα η αγορά ακινήτων της Κύπρου

Ακόμα και στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, η αγορά ακινήτων της Κύπρου απέδειξε την ανθεκτικότητά της, τονίζει στο InBusinessNews ο διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής, υπογραμμίζοντας ότι ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων θα συνεχίσει  να αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το 2021 αναμένεται να αποτελέσει σημαντική χρονιά για την Imperio, καθώς το καλοκαίρι θα παραδοθεί στους ιδιοκτήτες το πολυώροφο Icon και το εστιατόριό του με θέα στη θάλασσα. Την ίδια περίοδο, όπως σημειώνει ο κ. Μισιρλής, θα παραδοθούν άλλα δύο εντυπωσιακά έργα, το Barbican Heights, που βρίσκεται στο λόφο της Πανθέας και το Imperio House όπου θα στεγάσει τα νέα γραφεία του Ομίλου Imperio.

Διαβάστε ακόμα:
10+1 επιχειρηματικά deals του 2020
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συζητούν τέσσερις Διοικητές Εθνικών Τραπεζών

Όσον αφορά το Sunset Gardens, το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό, καθώς έχουν πωληθεί οι 60 πρώτες κατοικίες, ενώ μεγάλο μέρος του έργου αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2021.

Πώς κλείνει το 2020 για τα ακίνητα και ποιες οι προοπτικές της αγοράς για το 2021;
Αναντίλεκτα, το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη. Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ανατράπηκε η καθημερινότητά μας, ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας η κοινωνική αποστασιοποίηση. Την ίδια ώρα, το 2020 μας έδειξε πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί είμαστε ως άνθρωποι. Παρά τις δυσκολίες, βρήκαμε τη δύναμη, με αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Απωλέσαμε ατομικές ελευθερίες, για να κρατήσουμε τους άλλους ασφαλείς. Νοιαστήκαμε ο ένας για τον άλλον. Απ’ εκεί και πέρα, το αποτύπωμα της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι καταλυτικό. Ασφαλώς, ο τομέας των ακινήτων δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Το 2020 καταγράφηκε πτώση στις συναλλαγές ακινήτων, η οποία, ωστόσο, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική λόγω των πρωτοφανών καταστάσεων, καθώς, όσοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε ακίνητο, κρατούν στάση αναμονής μέχρι να επανέλθει η καθημερινότητα σε φυσιολογικές συνθήκες. Η διάθεση για επενδύσεις φάνηκε την περίοδο που, έστω και προσωρινά, επανήλθε η κανονικότητα με ελάχιστα κρούσματα ημερησίως. Αναφέρομαι στους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά την περίοδο αυτή, αυξήθηκε και η εγχώρια ζήτηση για ακίνητα, απόρροια των μέτρων που παρείχε η κυβέρνηση εντός του τρέχοντος έτους για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι αναμενόμενο το 2020 να κλείσει με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όμως, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και στις παρούσες αντίξοες συνθήκες, η αγορά ακινήτων της Κύπρου απέδειξε την ανθεκτικότητά της, την ίδια ώρα που η κατάσταση στις μεγαλύτερες real estate αγορές του κόσμου, όπως του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, είναι ιδιαίτερα δυσμενής. Ο τομέας των κατασκευών και ακινήτων θα συνεχίσει  να αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι παράπλευρες συνέπειες στην αγορά επαγγελματικών χώρων
 
Πώς επηρέασε την κτηματαγορά και κυρίως την αγορά πολυτελών ακινήτων η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου;
Ο τερματισμός ή η αναστολή οποιουδήποτε επενδυτικού προγράμματος ασφαλώς επηρεάζει την αγορά, όμως, δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η αγορά πολυτελών ακινήτων. Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που συντελείται μια αλλαγή στην αγορά, επικρατεί το φαινόμενο εξαγωγής βεβιασμένων συμπερασμάτων και της διάθεσης για ισοπέδωση και καταστροφολογία. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων υπήρχε πριν το ΚΕΠ και θα υπάρχει και μετά από αυτό. Μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 5-6 μεγάλα έργα υπό κατασκευή (στη Λεμεσό), αλλά ο αριθμός των διαμερισμάτων προς διάθεση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος λόγω προπωλήσεων. Ίσως αυτά που έχουν απομείνει να χρειαστούν περισσότερο χρόνο να πωληθούν απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζαν οι συνάδελφοι επαγγελματίες του κλάδου. Το τμήμα της αγορά για το οποίο υπάρχουν οι περισσότερες ανησυχίες σε παγκόσμια κλίμακα, αυτήν τη στιγμή, είναι οι επαγγελματικοί χώροι (office market). Καθώς οι συνήθειες των ανθρώπων μεταβάλλονται λόγω του Covid, και την ώρα που η παγκόσμια ύφεση βαθαίνει, κάθε εταιρεία αναθεωρεί τις ανάγκες της, καθώς πλέον ενδεχομένως να χρειάζονται λιγότερο χώρο συγκριτικά με την προ Covid-19 εποχή. Αυτό σημαίνει πως είτε σκέφτονται να μειώσουν τους επαγγελματικούς χώρους τους, επειδή ένα μέρος των εργαζομένων θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι είτε επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν το ποσό μίσθωσης του υπάρχοντος χώρου.

Όπως και να ‘χει, οι παράπλευρες συνέπειες του Covid-19 φαίνεται να επηρεάζουν τις αποδόσεις στην αγορά επαγγελματικών χώρων. Αυτό, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές (που είναι κυρίως θεσμικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία). Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι ένας αριθμός επενδυτών που παραδοσιακά επενδύουν σε επαγγελματικούς χώρους, ίσως απομακρυνθούν από το συγκεκριμένο τομέα της αγοράς, λόγω των μειωμένων αποδόσεων και της συνεχούς αβεβαιότητας. Επιπλέον, τα σχέδια μείωσης των εξόδων πολλών εταιρειών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί λίγος χρόνος να οριστικοποιηθούν, μέχρι οι επιπτώσεις να φτάσουν στους τελικούς επενδυτές. Καθώς οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους το επόμενο έτος, μακροπρόθεσμα θέματα μπορεί να πρέπει να τύχουν πιο άμεσου χειρισμού, δεδομένου ότι οι ανησυχίες για την υγεία, την ασφάλεια και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση παγιώνονται. Πιθανότατα, οδεύουμε προς ένα νέο κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας από το σπίτι και εργασίας από το γραφείο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λιγότερους γραφειακούς χώρους ή μιας άλλης μορφής εργασιακό χώρο.

Icon, Barbican Heights και Imperio House έρχονται το 2021
 
Ποιοι οι στόχοι της Imperio για τη νέα χρονιά και ποια έργα αναμένεται να υλοποιηθούν ή να λανσαριστούν; Πώς προχωρά το πολυώροφο Icon;
Στην Imperio, έχουμε προγραμματίσει την ολοκλήρωση του Icon, το οποίο θα κοσμεί τη Λεμεσό για τις επόμενες δεκαετίες, με ημερομηνία παράδοσης στους ιδιοκτήτες του τον Ιούλιο του 2021. Την ίδια περίοδο, θα ανοίξει για το κοινό και το εστιατόριο του Icon, το οποίο θα βρίσκεται στο 10ο όροφο με απρόσκοπτη θέα της Λεμεσού και της θάλασσας. Αυτήν τη στιγμή το Icon βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του, ενώ έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα ο 21ος και τελευταίος όροφος. Με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία κι εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Η πανδημία έχει βάλει αρκετά εμπόδια στον προγραμματισμό του έργου, όμως, με εντατική και μεθοδική δουλειά το τελευταίο διάστημα και πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καταφέραμε να επαναφέρουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του Icon στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται επίσης να παραδοθούν αλλά δυο εντυπωσιακά έργα, το Barbican Heights, που βρίσκεται στο λόφο της Πανθέας και το Imperio House όπου θα στεγάσει τα νέα γραφεία του Ομίλου μας. Το Ιmperio House θα είναι το πιο ενεργειακά αποδοτικό κτήριο της Κύπρου, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών επί κτηρίου και άλλα περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα, καθώς θα παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ ό, τι θα καταναλώνει. Στο καινοτόμο Sunset Gardens έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατασκευαστικές του εργασίες και το 2021 θα ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του έργου.

Ζωηρό ενδιαφέρον για το Sunset Gardens

Το ενδιαφέρον για το νέο έργο, Sunset Gardens, πλησίον του City of Dreams Mediterranean αποδείχθηκε έντονο από τις πρώτες μέρες. Ποιο ποσοστό διαμερισμάτων έχει πουληθεί και πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου;
Το ενδιαφέρον για το Sunset Gardens παραμένει ζωηρό και έντονο. Από την έναρξη των πωλήσεων του έργου στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, έχουν πωληθεί οι 60 πρώτες κατοικίες. Το αξιοσημείωτο, σχετικά με το έργο Sunset Gardens, είναι ότι προσελκύει κυρίως το ενδιαφέρον των ντόπιων αγοραστών και επενδυτών. Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των διαμερισμάτων (τιμές από €185,000+ΦΠΑ), σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες ανέσεις που προσφέρει το έργο – όπως εστιατόριο, υπεραγορά, business centre, πισίνες, γυμναστήριο, γήπεδα τένις και μπάσκετ κ.α. - προσφέρουν έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής, συνθέτοντας την οικιστική ανάπτυξη που έλειπε από τη Λεμεσό. Το Sunset Gardens γειτνιάζει με το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης, City of Dreams Mediterranean, ενώ η περιοχή γενικότερα είναι η πιο ανερχόμενη της πόλης. Η υλοποίηση του Sunset Gardens έχει ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και η κατασκευή του έργου προχωρά με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ακολουθώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνοψίζοντας, για να πετύχεις στον κόσμο του real estate απαιτείται υπομονή, διορατικότητα και ικανότητα να αντιληφθείς πού πηγαίνει η αγορά, αλλά και να κατανοήσεις τους κύκλους της. Πρέπει να έχεις γερό στομάχι και δίψα να ξεπεράσεις τις δύσκολες καταστάσεις, γιατί πάντα θα έρχονται τέτοιες. Ο τομέας αυτός απαιτεί σκληρή δουλειά και τα αποτελέσματά της φαίνονται σε βάθος χρόνου.

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους