Ο κορωνοϊός «μόλυνε» και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στη διενέργεια μελέτης για την επίδραση της πανδημίας κορωνοϊού στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας.
 
Αν και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι ένα φαινόμενο μικρής χρονικής διάρκειας, όπως αυτό της πανδημίας Covid-19 δεν θα έχει δραματική επίδραση στη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, εντούτοις μια μελέτη θα καταδείξει το μέγεθος του ελλείμματος που δημιουργήθηκε από την μερική ή και καθόλου καταβολή εισφορών στο ΤΚΑ κατά την περίοδο του lockdown.
 
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η εν λόγω μελέτη, θα είναι επιπρόσθετο κομμάτι, το οποίο θα ενσωματωθεί στην νέα αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας διενεργείται κάθε τρία χρόνια. Η αναλογιστική μελέτη είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, ωστόσο η πανδημία πρόλαβε την παρουσίαση της στους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τους νέους σχεδιασμούς, οι δύο μελέτες αναμένεται να πάρουν τον δρόμο τους και να παρουσιαστούν στους εμπλεκόμενους μετά τον Οκτώβριο.
 
Εξομοιούμενες εισφορές λόγω πανδημίας
Βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στη βάση της νομοθεσίας, την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου για τους εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα πλήρους αναστολής εργασιών λειτούργησε η εξομοιούμενη εισφορά. Δηλαδή αν και θεωρητικά έμπαιναν οι εισφορές στη βάση του επιδόματος που λάμβανε ο κάθε εργοδοτούμενος, εντούτοις στην πράξη δεν καταβάλλονταν τα αντίστοιχα χρήματα στο ΤΚΑ. 
 
Για για όσες εταιρείες εργάζονταν με μερική αναστολή, θα έπρεπε να καταβάλλονται οι εισφορές στο ΤΚΑ αναλόγως και του πόσο δούλεψε ο κάθε εργαζόμενος. Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση, εισφορές καταβάλλονταν μεν αλλά μειωμένες.  
 
Τα πιο πάνω δεδομένα λοιπόν θα μπουν στο μικροσκόπιο του αναλογιστή, ο οποίος στη βάση συγκεκριμένων σεναρίων θα υπολογίσει το μέγεθος του ελλείμματος που δημιούργησε στο ταμείο η περίοδος της πανδημίας.
 
Πάντως, όπως ανέφεραν στο InBusinessNews πρόσωπα με εμπειρία σε τέτοια θέματα, περίοδοι κρίσης μικρής διάρκειας προκαλούν μεν ζημιά στο ΤΚΑ, είναι όμως βραχυπρόθεσμη και μπορεί να καλυφθεί από τα αποθεματικά του ταμείου.
 
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της νέας αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, το υπουργείο Εργασίας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, εν όψει και της συζήτησης του θέματος με τους κοινωνικούς εταίρους. Πάντως, η αναλογιστική του 2016 είχε καταδείξει πως το ταμείο είναι βιώσιμο μέχρι το 2080, γεγονός που διασφαλίζει την καταβολή των συντάξεων και τα επιδόματα προς τους δικαιούχους.
 
Στα €7,4 δις το ενεργητικό του ΤΚΑ
Σε μια άλλη εξέλιξη, στα €7,4 δις ανερχόταν το ενεργητικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά τα τέλη του 2017, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Συγκεκριμένα, το ενεργητικό αποτελείτο από €7,13 δις ως καταθέσεις στο Γενικό Λογιστήριο, €13.635 ως καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα, €204,1 εκατ. σε ομόλογα της Κυπριακή Δημοκρατίας, €9,8 εκατ. σε Κρατικά Ονομαστικά Χρεόγραφα Αναπτύξεως και €82,9 εκατ. σε τραπεζικές καταθέσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τις εισφορές προς το ΤΚΑ αυτές ανήλθαν το 2017 σε €1,5 δις και προήλθαν από €841,5 εκατ. από εισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, €57 εκατ. εισφορές αυτοεργοδοτούμενων, €1 εκατ. από εισφορές προαιρετικά ασφαλισμένων, €88,5 εκατ. από εισφορές εργοδοτουμένων του δημόσιου τομέα, €1657 εκατ. από το Κράτος ως εργοδότη και €340 εκατ. ως γενική κυβερνητική εισφορά.
 
Οι συνολικές δαπάνες του ΤΚΑ το 2017 ανήλθαν στα €1,46 δις και αφορούσαν: €1,3 δις για πληρωμή συντάξεων, €60,8 εκατ. άλλες παροχές, €3,1 εκατ. ιατρική περίθαλψη,  €81, 4 εκατ. ανεργιακό επίδομα, €7,3 εκατ. μισθοί και €2 εκατ. διαχειριστικά και διοικητικά έξοδα.
 
Αναφορικά με τις οφειλές προς το ΤΚΑ, το 2017 οι εκκρεμείς οφειλές από επιδικασμένες εισφορές ανέρχονταν στα €119,8 εκατ., ενώ οι εκκρεμείς οφειλές από τρέχουσες οφειλές εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζομένων ανέρχονταν στα €91,2 εκατ.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)