Στοχευμένη η κρατική στήριξη;

Ξεκαθαρίζει τις επόμενες ημέρες η μορφή και το ύψος της κρατικής στήριξης που θα παραχωρηθεί στους εργαζομένους από την 13η Ιουνίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», θα αποφασιστούν οι επαγγελματικοί κλάδοι που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από το Κράτος.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, η οποία λόγω της πανδημίας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας καθώς και των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παραθέσει στοιχεία σε σχέση με τα κονδύλια που θα διατεθούν γι αυτό το σκοπό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τις 13 Ιουνίου η κρατική στήριξη θα είναι στοχευμένη και θα είναι σε συνάρτηση με το ποσοστό ανάκαμψης της επιχείρησης, κάτι το οποίο τονίσθηκε και κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγει το αρμόδιο Υπουργείο με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα ποσά που θα δοθούν από τα κρατικά ταμεία θα είναι μειωμένα, ενώ από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η επιδότηση μέρους των απολαβών των εργαζομένων, η οποία μάλιστα θα είναι ανάλογη με την επανεκκίνηση της επιχείρησης.

Άλλο ένα σενάριο που μελετάται είναι η κάλυψη μέρους του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους λόγω της μείωσης εργασιών της επιχείρησης.

Στη σύσκεψη πάντως οι κοινωνικοί εταίροι θα ζητήσουν να εφαρμοστούν ομοιόμορφα κριτήρια για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ θα απαιτήσουν όπως η συνέχιση της κρατικής στήριξης δεν θα περιοριστεί μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους που επηρεάζονται.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)