Πώς θα γίνουν «νόμιμες» οι αποκοπές στο κρατικό μισθολόγιο

Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου το οποίο αναμένεται να επικυρώσει ή να ακυρώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, το Υπουργείο Οικονομικών, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, επεξεργάζεται τρόπους ώστε να ανακτηθεί το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και το οποίο υπολογίζεται στα €844 εκατ. σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να ανακτήσει το συγκεκριμένο κόστος και να μην επιβαρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, είναι η νομιμοποίηση των αποκοπών μέσα από την τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ένα τέτοιο εγχείρημα ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολο καθώς για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται η συγκατάθεση του 75% των βουλευτών της Ολομέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια ενδεχόμενη επικύρωση της αντισυνταγματικότητας δεν πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά η αναδρομικότητα θα ισχύσει μόνο για τα άτομα που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ονομαστικά και η ενδεχόμενη αναδρομικότητα αναμένεται να στοιχίσει στο Κράτος γύρω στα €130 εκατ.

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)