Ριζικό lifting €3,5 εκατ. στο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανέγερση του Εθνικού Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού “Γλαύκος Κληρίδης” στον Αγρό, το οποίο στοίχισε στην Κυπριακή Δημοκρατία πέραν των €6εκ ευρώ και ουδέποτε εκπλήρωσε τις προσδοκίες από την κατασκευή του, μια νέα πρόταση έρχεται να δώσει ελπίδες για αξιοποίηση του. Η εν λόγω πρόταση, καθιστά το «Γλαύκος Κληρίδης» έναν από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναγέννηση της Ορεινής Κύπρου.  
  
Μέσα στις πρώτες δράσεις για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία έχει πρόσφατα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί έργο προτεραιότητας ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ» στο πλαίσιο του οποίου πέραν του «Γλαύκος Κληρίδης», θα αξιοποιηθούν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στις ορεινές κοινότητες του Τροόδους τις τελευταίες δεκαετίες, με δαπάνη πέραν των €18εκ ευρώ.
 
Το κέντρο συντονισμού και ανάπτυξης του Σχεδίου ΑΤΛΑΣ θα αποτελέσει το Εθνικό Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού «Γλαύκος Κληρίδης», το οποίο προτείνεται να μετατραπεί σε Κέντρο Άθλησης, Ευρωστίας, Έρευνας και Αποκατάστασης. Το κέντρο θα απευθύνεται σε αθλητές υψηλού επιπέδου, απλούς πολίτες, κλινικούς πληθυσμούς (π.χ., καρδιοπαθείς, ασθενείς με Parkisnon, καρκινοπαθείς, παχύσαρκους), στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, μαθητές, καθώς και σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της άσκησης υγείας και ποιότητας ζωής. Στόχος, να αναδειχθεί σε Διεθνές Κέντρο Αριστείας σε θέματα ευρωστίας, αποκατάστασης και έρευνας στην Κινησιολογία και να αποτελέσει τον εθνικό πόλο παραγωγής πρωτογενούς γνώσης στον εν λόγω νευραλγικό τομέα. Παράλληλα, υπό αυτή τη μορφή θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος και στην αναβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ορεινών κοινοτήτων της περιοχής.
 
Κέντρο Αποκατάστασης
Ως κέντρο αποκατάστασης, θα συμπληρώσει την λειτουργία της υπό διαμόρφωση Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Με βάση την διαμορφούμενη πρόταση, στην Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ) η οποία θα υπάρχει στην Νευρολογική Κλινική θα αντιμετωπίζονται τα οξεία περιστατικά και αφού παρέλθει η χρονική διάρκεια που απαιτείται για σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς θα παραπέμπεται στο “Γλαύκος Κληρίδης” για την περίοδο αποκατάστασης και μαζί θα μπορέσουν να καλύψουν ένα τεράστιο κενό στην περίθαλψη ασθενών με νευρολογικές παθήσεις τόσο, σε οξεία, όσο και σε χρόνια φάση. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δυστυχώς η Κύπρος, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει Νευρολογική Κλινική, παρόλο που τα καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα μυοκαρδίου και ΑΕΕ) αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο ενώ τα ΑΕΕ είναι κύρια αιτία αναπηρίας (Global Burden of Diseases 2018). Για την δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης υπάρχει επάρκεια εσωτερικών χώρων, οι οποίοι θα αναβαθμιστούν για την δημιουργία γραφείων, αίθουσας συμβουλευτικής και λειτουργικής επανένταξης, αίθουσας τεστ κόπωσης, ιατρείου, αίθουσας φυσικοθεραπείας, ενιαίας αίθουσας μυοσκελετικής προπόνησης, καρδιοαναπνευστικής προπόνησης, διαδρόμου περπατήματος και διατάσεων τουλάχιστον 500m.  Επιπλέον θα προωθηθεί μικρή επέκταση της υφιστάμενης υποδομής για δημιουργία των απαραίτητων κλινών για εξυπηρέτηση της Νευρολογικής Κλινικής.
 
Αθλητικό Κέντρο

Μέσα από  συγκεκριμένες πολιτικές, δράσεις και έργα, το ΑΤΛΑΣ αποσκοπεί να καταστεί η ορεινή Κύπρος αθλητικός προορισμός ντόπιων και ξένων αθλητών και αθλητικών ομάδων. Κεντρικός άξονας όλων των υπηρεσιών που θα προσφέρονται μέσα από όλες τις εγκαταστάσεις και υποδομές θα αποτελεί το Κέντρο Άθλησης, Ευρωστίας, Έρευνας και Αποκατάστασης. Ως εκ τούτου θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις – κλειστό κολυμβητήριο 25 m με 8 διαδρομές και κλειστό γήπεδο μπάσκετ με δυνατότητες παράλληλης χρήσης για προπόνηση και αγώνες βόλεϊ, χάντμπολ, μπάντμιντον και ποδόσφαιρο κλειστού χώρου για δημιουργία εξειδικευμένων υποδομών για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Στόχος, το «Γλαύκος Κληρίδης» να διαμορφωθεί σε εξειδικευμένο κέντρο για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) που ασχολούνται με τον αθλητισμό/πρωταθλητισμό έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τα Παραολυμπικά Αθλήματα π.χ. wheelchair Basketball, sitting volleyball, κλπ.  Δημιουργώντας αυτές τις υποδομές θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής περιφερεαικών αγώνων ή προετοιμασίας αθλητών ΑμεΑ από άλλες χώρες στις πιο πάνω εγκαταστάσεις. Επιπλέον εντός του Κέντρου θα δημιουργηθεί Εργομετρικό Κέντρο, το οποίο θα αξιοποιηθεί για όλα τα προγράμματα και υπηρεσίες που θα προσφέρονται μέσα από το Σχέδιο “ΑΤΛΑΣ”.
 
Τα σημερινά προβλήματα
Υπενθυμίζεται ότι κτίριο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων τα οποία παρουσιάστηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του αθλητικού χώρου που προκαλούν διαρροές όμβριων υδάτων προκαλώντας σοβαρές φθορές στην κτιριακή υποδομή. Επιπλέον με εξαίρεση το γήπεδο καλαθόσφαιρας και το κολυμβητήριο, δεν διαθέτει τελική έγκριση και ως εκ τούτου άδεια λειτουργίας. Σε μελέτη που διεξήγαγε πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχουν διαφανεί προβλήματα Ασφαλείας και Υγείας, τα οποία έχουν καταγραφεί σε σχετική έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου ΑΤΛΑΣ διορίστηκαν ενεργειακοί ελεγκτές, οι οποίοι διενήργησαν  συνοπτικό ενεργειακό έλεγχο σε μηχανήματα και υποδομή. Μέσα από την έκθεσή και τις επισημάνσεις τους διαφαίνεται ότι απαιτούνται παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά ποσά εξοικονόμησης ενέργειας στις διάφορες λειτουργίες (θέρμανση, ψύξη, εξαερισμός, φωτισμός, ζεστό νερό χρήσης, θέρμανση νερού πισίνας κ.α.).
  
Ριζικό lifting
Για την επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Αθλητικό Κέντρο αλλά και της επισκευής του κτιρίου και των χώρων που το περιβάλλουν απαιτείται ολική και ριζική συντήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση. Επιπλέον στο πλαίσιο των εργασιών θα προωθηθούν προσθήκες και μετατροπές για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται για την αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων αλλά και την λειτουργία νέων. Το ολικό κόστος υποδομών και εξοπλισμού υπολογίζεται στα €3.500.000 και το έργο θα υλοποιηθεί τμηματικά, ενώ στο στάδιο αυτό προωθείται ο διορισμός μελετητικής ομάδας. Με την αποπεράτωση όλων των  παραπάνω θα δημιουργηθεί ένα κέντρο ασφαλές, λειτουργικό και βιώσιμο και το “Γλαύκος Κληρίδης” θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
 

Δειτε Επισης

Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ