Επενδυτικό Πρόγραμμα: Οι Developers και ο CFA

Ικανοποιημένοι παρουσιάζονται οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης από τις τροποποιήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο επί του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στον απόηχο των αυστηρών σχολίων προς την Κύπρο από την Κομισιόν, μέσα από τις έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα. 
 
Οι Developrs σημειώνουν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ μικρή ανησυχία εκφράζεται αναφορικά με τις συχνές τροποποιήσεις επί του σχεδίου, σε συσχετισμό και με τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, η άποψη του Προέδρου του ΔΣ του CFA, Χρίστου Μιχαήλ, ο οποίος κάνει λόγο για επιφανειακές αλλαγές, εκτός από μια.
 
 
Α. Δημητριάδης: Στα πλαίσια όσων συζητήσαμε
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κινείται μέσα στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews o Πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση. «Θα θέλαμε», πρόσθεσε, «να υπάρχει μια διάρκεια στο σχέδιο, υπό την έννοια να μην τροποποιείται σε συχνά χρονικά διαστήματα». Διευκρίνισε πως ασφαλώς το σχέδιο πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να αντικατοπτρίζει τους αντικειμενικούς σκοπούς της οικονομίας του τόπου, ωστόσο, πρόσθεσε, θα ήταν καλό να μην γίνονται διαφοροποιήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Διαβάστε ακόμα: Πόσο βοήθησαν την Κύπρο τα “χρυσά διαβατήρια”
 
Γ. Μισιρλής: Βελτιώσεις προς τη σωστή κατεύθυνση
Οι τροποποιήσεις που έγιναν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο την διασφάλιση της αξιοπιστίας τόσο του προγράμματος όσο και της Κύπρου, δήλωσε μιλώντας στο InBusinessNews o Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής. Όπως εξήγησε, η αγορά ακινήτων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, γι αυτό και κάθε αλλαγή προσωρινά επιφέρει κάποια μικρή περίοδο προσαρμογής και αβεβαιότητας ως προς τους επενδυτές. Όμως «επειδή θεωρούμε ότι οι βελτιώσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία ότι το ενδιαφέρον για την Κύπρο γενικότερα στον τομέα των επενδύσεων στα ακίνητα θα διατηρηθεί», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για την πιο σημαντική αλλαγή που αφορά τον τομέα του, ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε στον χρόνο που απαιτείται πλέον για διατήρηση της επένδυσης. Η περίοδος αυτή μετακινήθηκε από τα τρία στα πέντε χρόνια. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και αν η επένδυση πρέπει να διατηρηθεί για πέντε χρόνια. «Δεν θεωρώ ότι οποιαδήποτε από τις αλλαγές θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων άμεσα. Φυσικά αυτά πρέπει να τα δούμε το επόμενο διάστημα, όταν έχουμε και τις αντιδράσεις των επενδυτών», κατέληξε ο κ. Μισιρλής.
 
Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει ο χάρτης της ενέργειας στην Κύπρο

Π. Λεπτος: Οφέλη για το σύνολο της οικονομίας
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί και βοηθά την κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα τώρα που έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια της», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Λεπτός, Παντελής Λεπτός.
 
Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Λεπτός εξέφρασε την άποψη ότι οι αλλαγές που έγιναν είναι καλές και θωρακίζουν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. «Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που αυξάνουν το κύρος και την αξιοπιστία του προγράμματος», σημείωσε. Επανέλαβε τη θέση ότι στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλήφθηκαν οι αλλαγές που έγιναν επί του προγράμματος τον περασμένο Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι οι τροποποιήσεις απαντούν στις ανησυχίες της κομισιόν.  
 
Προχωρώντας, τόνισε ότι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, είναι πρωτοφανούς επιχειρηματικές εμβέλειας. «Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε μεγάλο αριθμό τέτοιων επιχειρηματιών, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες, οι οποίοι θα κάνουν και επιπλέον επενδύσεις στον τόπο μας,  σιγά σιγά θα μετατρέψουμε την Κύπρο σε επιχειρηματικό κέντρο», κατέληξε ο κ. Λεπτός.
 
Διαβάστε ακόμα: Νέα εποχή για το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας
  
Χ. Μιχαήλ: Οι αλλαγές δεν αγγίζουν τα προβλήματα
Εντελώς διαφορετική η θέση του Προέδρου του ΔΣ του Cyprus Fiduciary Association (CFA), Χρίστου Μιχαήλ, ο οποίος εκφράζει τη θέση ότι οι πλείστες από τις αλλαγές που έγιναν στο Πρόγραμμα είναι διακοσμητικές και δεν αγγίζουν τα προβλήματα.

Μιλώντας στο InBusinessNews, μετέφερε την άποψη ότι η μόνη αλλαγή που έγινε και η οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το κομμάτι που αφορά στην προκήρυξη εντός δύο μηνών, προσφορών για αγορά υπηρεσιών για διεξαγωγή ενδελεχούς ελέγχου (enhanced due diligence) των αιτητών πολιτογράφησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση, με προσφορές θα επιλέξει έναν αναγνωρισμένο οργανισμό, ο οποίος θα ελέγχει επί της ουσίας το ποιόν των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων. Ωστόσο, μετέφερε τις ανησυχίες του ότι και η λειτουργία ενός τέτοιους οργανισμού, δυνατόν να προκαλέσει καθυστερήσεις και προβλήματα στην όλη διαδικασία, περιορίζοντας τον αριθμό των διαβατηρίων που θα εκδίδονται.
 
Περαιτέρω, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι οι αλλαγές που έγιναν έχουν ως στόχο και πάλι την προώθηση της αγοράς ακινήτων.
 
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να γίνει, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την έκδοση των διαβατηρίων θα έπρεπε να αναλάβουν ρυθμιζόμενοι οργανισμοί, οι οποίοι ελέγχονται είτε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών ή τον Δικηγορικό Σύλλογο.

«Αυτό που έγινε με την τροποποίηση του περασμένου Ιουνίου, ήταν να κάνουμε παρόχους μια λίστα με 600 ονόματα, τα πλείστα εκ των οποίων δεν ελέγχει κανένας», κατέληξε ο κ. Μιχαήλ.
 
Διαβάστε ακόμα: Πώς κατανέμονται οι δαπάνες της Cyta

Δειτε Επισης

Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023