anner-cyta-vodafone

Μάναφορτ: Η δίκη στη Βιρτζίνια, στο επίκεντρο η Κύπρος

InBusinessNews  10/08/2018 07:39
Μάναφορτ: Η δίκη στη Βιρτζίνια, στο επίκεντρο η Κύπρος

Μάναφορτ: Η δίκη στη Βιρτζίνια, στο επίκεντρο η Κύπρος

InBusinessNews  10/08/2018 07:39
Με συχνές αναφορές στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις υπεράκτιες εταιρείες που διατηρούσε στην Κύπρο, διεξάγεται η δίκη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Πολ Μάναφορτ ο οποίο κατηγορείται για τραπεζική και φορολογική απάτη και απόκρυψη εσόδων που εισέπραξε από την Ουκρανία, απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο και αλλού, καθώς επίσης και για εξασφάλιση τραπεζικών δανείων με δόλιο τρόπο όταν η συμβουλευτική εργασία του στην Ουκρανία είχε στερέψει από ρευστό.

RELATED ARTICLESΓια τρείς ημέρες κατέθετε στο δικαστήριο το πρώην δεξί χέρι του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς o οποίος έσπασε τη σιωπή του και έδωσε δραματική μαρτυρία για το πώς οι πλούσιοι Ουκρανοί επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν offshore λογαριασμούς και εικονικές εταιρείες (shell companies) για να πληρώσουν τον Μάναφορτ με εκατομμύρια δολάρια για πολιτικές συμβουλευτικές εργασίες.
 
Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €520 εκατ. που βρίσκονται στα σκαριά

Ο 46χρονος Γκέιτς κατέθεσε ότι εργάστηκε για να βοηθήσει τον προϊστάμενό του να αποκρύψει έσοδα εκατ. δολαρίων, καθώς και υπεράκτιους λογαριασμούς από τις φορολογικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις για φερόμενο ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές και ο σκοτεινός ρόλος του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, Μάναφορτ και του συνεργάτη του Γκέιτς, επιβεβαιώνουν πλέον τη ζωή που έκαναν με χρήματα ύποπτης προέλευσης από υπεράκτιες εταιρείες. 

Σημείο αναφοράς στα τεράστια ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που διακινούνταν από τον Πολ Μάναφορτ και τον Ρικ Γκέιτς, φαίνεται ότι αποτελεί η Κύπρος, καθώς δώδεκα εκ των υπεράκτιων εταιρειών που διακινούσαν τα χρήματα έχουν βάση την Κύπρο. 

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Ξένοι αγοραστές αλλά εκτός ΕΕ

Οι 12 αυτές εταιρίες ανήκουν στον Μάναφορτ, ενώ μέσω αυτών αλλά και άλλων σε άλλες χώρες διακινήθηκαν 75 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διοχετεύτηκαν για αγορά ακίνητης περιουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Επίσης, ο Μάναφορτ ανέφερε δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη το 2010, ενώ πολλά περισσότερα ονόματα φέρεται να συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και το φιλο-ρωσικό Κόμμα των Περιφερειών του. 
 
Διαβάστε ακόμα: Ιχθυοκαλλιέργεια: Τομέας με μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο


Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο κ. Γκέιτς παραδέχθηκε ότι συζητούσε συχνά με τον Μάναφορτ τις φορολογικές υποθέσεις, με τον Μάναφορτ να του δίνει εντολές για το πότε και πού να μεταφέρει χρήματα. Δήλωσε ότι είχε σκηνοθετήσει την απόκρυψη πληρωμών από τους λογαριασμούς στην Κύπρο σε Αμερικανούς πωλητές από το βιβλιοπωλείο του Μάναφορτ, ενώ αποκάλυψε τα χρήματα που αποστέλλονταν από αμερικανικούς λογαριασμούς. «Οι πληρωμές στις ΗΠΑ δηλώθηκαν», είπε. «Αυτές τους εξωτερικού δεν δηλώθηκαν». Ο Γκέιτς δήλωσε ότι ποτέ του είπε ευθέως ο Μάναφορτ να μην αποκαλύψει τους ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με τον Μάναφορτ περιορίζονταν στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης για υπογραφή που είχε κυπριακή δικηγορική εταιρεία πάνω από τους λογαριασμούς. Στην πραγματικότητα, είπε ο Γκέιτς, ο Μάναφορτ είχε πάντοτε τον έλεγχο των λογαριασμών. Επίσης, αναγνώρισε τη δημιουργία πλαστών τιμολογίων για πωλητές με έδρα τις ΗΠΑ οι οποίοι εργάστηκαν για τον Μάναφορτ, όπως τα καταστήματα ανδρικών ενδυμάτων και εταιρείες κηπουρικής, έτσι ώστε να γίνονται οι πληρωμές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκέιτς εργάστηκε για τον Μάναφορτ από το 2006 έως το 2016, ενώ πρόσφατα έχει παραδεχθεί ότι προέβη σε υπεξαίρεση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από την εταιρεία συμβούλων του Μάναφορτ. Κατηγορήθηκε για εγκλήματα με τον πρώην αφεντικό του τον Φεβρουάριο, αλλά συμφώνησε να συνεργαστεί με τις Δικαστικές Αρχές προκειμένου να αποφύγει την φυλακή.
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας