Ακίνητα: Ξένοι αγοραστές αλλά εκτός ΕΕ

Μοιρασμένη σχεδόν στα ίσα μεταξύ Κυπρίων και ξένων αγοραστών, οι οποίοι διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των ντόπιων, συνεχίζουν να είναι οι πωλήσεις ακίνητων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους το πρώτο επτάμηνο του 2018 ανήλθαν στις 2,613, καταλαμβάνοντας το 48,7% των συνολικών πωλήσεων, οι οποίες έφτασαν τις 5,366.

Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €520 εκατ. που βρίσκονται στα σκαριά

Το 70% εκτός ΕΕ
Εξάλλου, υπολογίζεται ότι σχεδόν επτά στις δέκα πωλήσεις σε ξένους ή 1,798 έγιναν από αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο το 30% ή 815 έγιναν από αγοραστές εντός ΕΕ.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο του 2018 με 426 πωλητήρια έγγραφα να κατατίθενται για ξένους αγοραστές από τα 896 που κατατέθηκαν συνολικά το συγκεκριμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμα: Ιχθυοκαλλιέργεια: Τομέας με μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο

Σταθερή πρωτιά για Πάφο
Τα σκήπτρα στους ξένους αγοραστές διατηρεί η Πάφος, με ποσοστό 39% ή 1,020 πωλήσεις την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2018. Οι πωλήσεις από αγοραστές εκτός ΕΕ ήταν περισσότερες, φτάνοντας στις 608 σε σχέση με 412 που ήταν οι πωλήσεις από μη Ευρωπαίους.

Ακολουθεί η Λεμεσός, η οποία καταλαμβάνει το 30% των πωλήσεων σε ξένους. Πιο αναλυτικά τα πωλητήρια έγγραφα για ξένους που κατατέθηκαν στη Λεμεσό το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς έφτασαν τα 785, από τα οποία 638 αφορούσαν αγοραστές εκτός ΕΕ και τα 157 αγοραστές εντός ΕΕ.

Στις 399 έφτασαν οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους στη Λάρνακα την πρώτη επταμηνία του 2018, από τις οποίες οι 322 έγιναν από μη Ευρωπαίους αγοραστές και οι 77 από Ευρωπαίους.

Διαβάστε ακόμα: Μάναφορτ: Η δίκη στη Βιρτζίνια, στο επίκεντρο η Κύπρος

Στον πάτο η Λευκωσία
Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι πωλήσεις σε ξένους ανήλθαν στις 269, εκ των οποίων 155 από αγοραστές εκτός ΕΕ και 114 αγοραστές εντός ΕΕ. 

Στα τάρταρα παραμένει η Λευκωσία, με τα πωλητήρια έγγραφα σε ξένους σχεδόν να μετριούνται στα δάχτυλα. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο κατατέθηκαν μόλις 11 πωλητήρια έγγραφα από αγοραστές εντός ΕΕ και 10 από αγοραστές εκτός ΕΕ.

Για το πρώτο επτάμηνο του 2018, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους στην πρωτεύουσα έφτασαν τις 140, από τις οποίες 65 από αγοραστές εντός ΕΕ και 75 από αγοραστές εκτός ΕΕ.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους