Manafort: Dolce vita μέσω κυπριακών εταιρειών

Μέσω πολλών εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, ο πρώην συνεργάτης του αμερικανού προέδρου Donald Trump, Paul Manafort, προχωρούσε αγορές ειδών πολυτελείας στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει πληρώσει φόρους για το συγκεκριμένο εισόδημα, εξ’ ου και βρέθηκε κατηγορούμενος μαζί με τον συνέταιρό του Richard Gates, με το θέμα από χθες να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
 
Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Manafort είναι αρκούντως περιεκτικά και σε σχέση με τις εταιρείες που διατηρούσε στην Κύπρο, 12 στο σύνολό τους, μέσω των οποίων προχώρησε σε μεγάλο αριθμό  αγορών στις ΗΠΑ. 
 
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως  ο Manafort  χρησιμοποίησε τον κρυμμένο στο εξωτερικό πλούτο του για να διάγει μία πολυτελή ζωή στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλει φόρους. «Χωρίς να δηλώνει το εισόδημα του, ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες τόσο για τον εαυτό του όσο και για μέλη της οικογένειας του , μέσω πληρωμών από υπεράκτιους λογαριασμούς σε οργανισμούς στις ΗΠΑ». 
 
Τα ποσά που αναφέρονται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Συνολικά $75 εκατ. φαίνεται να πέρασαν μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Από αυτά, σημειώνεται πως $18 εκατ. περίπου ξεπλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο για αγορά ακίνητης περιουσίας, προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ. 
 

Πενήντα περίπου πράξεις συνολικής αξίας $5.4 εκατ. είχαν ως παραλήπτη εταιρεία ανακαινίσεων στο Hamptons στη Νέα Υόρκη. Πλείστες από αυτές τις πράξεις έγιναν μέσω κυπριακών εταιρειών από το 2008 μέχρι το 2013.
 
 
Σε μία άλλη περίπτωση, καταβλήθηκε μέσω διαφόρων συναλλαγών συνολικό ποσό $1.3 εκατ.  σε εταιρεία στη Φλώριδα, που εξειδικεύεται σε αυτοματισμούς οικίας. Επίσης ποσό περίπου $934 χιλ. καταβλήθηκε μέσω της κυπριακής Yiakora Ventures σε κατάστημα με αντίκες στη Βιρτζίνια.   
 
Τεράστιο ποσό πληρώθηκε και σε κατάστημα με ανδρικά ρούχα στη Νέα Υόρκη. Μέσω δεκάδων συναλλαγών μεταξύ 2008-2014, καταβλήθηκαν στο κατάστημα συνολικά $849 χιλ. τα πλείστα μέσω εταιρειών στην Κύπρο όπως η Yiakora, η Leviathan, η Lucicle και η Global Endeavour. Ποσό $655 χιλ. πληρώθηκε αποκλειστικά μέσω κυπριακών εταιρειών σε σχεδιαστή εξωτερικών χώρων στη Νέα Υόρκη. Υπήρξαν και αγορές από άλλες εταιρείες βελτίωσης σπιτιού και γενικού εμπορίου για μικρότερα ποσά.  Ενδεικτική η πληρωμή συνολικού ποσού $163 χιλ. ευρώ για αγορά τριών Range Rovers. 
 
Οι μεγάλες πληρωμές που έγιναν μέσω κυπριακών εταιρειών, ήταν το 2012 και ανήλθαν συνολικά σε $6.4 εκατ.  Αφορούσαν αγορές ακινήτων σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια. 
 

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές