Ιχθυοκαλλιέργεια: Τομέας με μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο

Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο αλλά η συνολική αξία εμπορίας προϊόντων της κυπριακής υδατοκαλλιέργειας ανέρχεται σε περίπου €42 εκατ. ετησίως και τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν το τρίτο πιο σημαντικό εθνικό εξαγωγικό προϊόν σε αξία από τον ευρύτερο γεωργικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, με εξαγωγές που υπερβαίνουν τα €25 εκατ. ετησίως και αντιστοιχεί σε περίπου 65% του συνολικού όγκου και αξίας παραγωγής κυπριακών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής τόνισε ότι η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας προσφέρει πλήρη απασχόληση σε περίπου 350 άτομα, ενώ δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε άλλα παρεμφερή επαγγέλματα.   


Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €520 εκατ. που βρίσκονται στα σκαριά

«Η υδατοκαλλιέργεια στην Κύπρο αποτελεί μια δραστηριότητα που, παρά την οικονομική κρίση, παρουσιάζει τα τελευταία 10 χρόνια ανάπτυξη της τάξης του 5 -7% ετησίως. Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια και για το λόγο αυτό θα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της, με σκοπό να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του σημαντικού τομέα πρωτογενούς παραγωγής». 

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Ξένοι αγοραστές αλλά εκτός ΕΕ


Εκκολαπτήρια θαλασσινών ειδών
Στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν αδειοδοτημένα τρία ιδιωτικά εκκολαπτήρια θαλασσινών ειδών, ένα εκκολαπτήριο-εκτροφείο θαλάσσιων γαρίδων στην ξηρά, εννιά μονάδες πάχυνσης θαλάσσιων μεσογειακών ειδών σε κλουβιά ανοιχτής θάλασσας και εφτά μικρές μονάδες υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Τροόδους. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, πέραν των πιο πάνω ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ψαριών στην Κύπρο, δραστηριοποιούνται και δυο ερευνητικοί σταθμοί υδατοκαλλιέργειας, ο ένας για θαλασσινά είδη και ο άλλος για είδη γλυκού νερού.
Τα σημαντικότερα είδη που παράγονται σήμερα στην Κύπρο από τη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια είναι η Τσιπούρα και το Λαυράκι, σε ποσοστά περίπου 65% και 35% αντίστοιχα.  Επίσης, σε πολύ μικρές ποσότητες  παράγονται περιοδικά και  κάποια άλλα είδη, όπως  ο Κρανιός, η γαρίδα και η Προσφυγούλα (κουρκούνα).  Από την υδατοκαλλιέργεια γλυκού νερού, που παρουσιάζει περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης λόγω των προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο, ξεχωρίζει η Ιριδίζουσα Πέστροφα και σε μικρότερες ποσότητες ο Οξύρρυγχος.

Διαβάστε ακόμα: Μάναφορτ: Η δίκη στη Βιρτζίνια, στο επίκεντρο η Κύπρος


Συνολική παραγωγή και αξία των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας για το 2016


Στήριξη της υδατοκαλλιέργειας
«Η στήριξη και η περεταίρω ανάπτυξη της δραστηριότητας της υδατοκαλλιέργειας, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας που αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, όσο και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου μας σε σχέση με τον εθνικό μας αλιευτικό τομέα», σημείωσε ο κ. Καδής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, έχει καταρτιστεί το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υδατοκαλλιέργειας 2014 – 2020, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν τόσο στη στήριξη, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας. Το εν λόγω στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως:
  • Η συγχρηματοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα υδατοκαλλιέργειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014 – 2020,
  • η δημιουργία και θεσμοθέτηση θαλασσιών ζωνών / περιοχών υδατοκαλλιέργειας, και
  • η κατασκευή της κατάλληλης λιμενικής και χερσαίας υποδομής για τις συγκεκριμένες ανάγκες του τομέα.

Εμπορία και επενδύσεις
Όσον αφορά το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για επενδύσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως οι υφιστάμενοι υδατοκαλλιεργητές συνεχίζουν την υλοποίηση έργων για την περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμό των μονάδων τους και, επίσης, έχει εκφραστεί κατά καιρούς ενδιαφέρον  από άτομα ή / και εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν κεφάλαια σε αυτή τη δραστηριότητα. 

«Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.  Η μεγάλη απόσταση που έχουμε από την ευρωπαϊκή αγορά και η μη επαρκής συνδεσιμότητα μειώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, λόγω του ψηλού κόστους μεταφοράς σε σχέση με άλλες παραγωγούς χώρες.  Για το λόγο αυτό έχουμε επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στο άνοιγμα αγορών σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου, σε σχέση με άλλες παραγωγούς χώρες,  μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, αφού το κόστος μεταφοράς λόγω της γεωγραφικής μας τοποθεσίας είναι μικρότερο. 

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διαχειριστούμε τα ζητήματα που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας,  καθώς και να προωθήσουμε τη διάνοιξη νέων αγορών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της κυπριακής ιχθυοκαλλιέργειας».
 

Δειτε Επισης

Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ
Pepsis Asphalt: Στα σκαριά η επαναλειτουργία ανενεργού εργοστασίου στη Βάσα Κελλακίου
Εξαγωγές ύψους €508,39 εκ. προς χώρες της Ε.Ε. και €1,84 δισ. προς τρίτες χώρες από Κύπρο το 2023
Απόφαση-ορόσημο για το χαλλούμι με πενταετή παράταση της δυνατότητας για την ποσόστωση
Πήρε μπρος το νέο εργοστάσιο παραγωγής της Kassatly στον Ύψωνα-Τι δηλώνει ο Nayef Kassatly (videos & pics)