Προς ψήφιση η παρεμπόδιση στην καταπολέμηση του ξεπλύματος

Στις 8 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα βρίσκεται το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αφού τροποποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ώστε να περιορίσει τα αγαθά, των οποίων η αγορά έχει οροφή 10.000 ευρώ σε μετρητά στις αντίκες, αυτοκίνητα και πίνακες (ζωγραφικής).

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίστηκε την Τετάρτη, στην Επιτροπή Νομικών, ο Πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Γεωργίου, μετά τη συνεδρία δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικό νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και εντάσσεται στο πλαίσιο της 4ης οδηγίας για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
 
Αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιείχε απαγόρευση για αγορά αγαθών σε μετρητά με ποσό ίσο ή άνω των 10.000 ευρώ, είπε πως η Επιτροπή Νομικών μέσα από τη συζήτηση, προχώρησε σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης ώστε να εξειδικεύεται ο περιορισμός στο ποσό των 10.000 ευρώ για αγορά αυτοκινήτων, αγορά πινάκων και αντικών.

Πρόσθεσε ότι με την τροποποίηση συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Αστυνομία, τελωνεία, ΜΟΚΑΣ, τράπεζες, δικηγόροι.

Είπε ακόμα πως για τις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών το ποσό των 10.000 ευρώ δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί ούτε με αγορά σε δόσεις.

Δηλαδή, εξήγησε δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει σε μετρητά χρυσαφικά καταβάλλοντας 3 ή περισσότερες δόσεις των  9.999 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες εξαιρούνται καθώς έχουν το δικό τους αυτοέλεγχο και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση στις 8 του Δεκέμβρη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία στον Πρωταρά πραγματοποίησε ο Κώστας Κουμής
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)