ΥΠΟΙΚ: Γιατί μας πιάνει το πατριωτικό μας;

Για τις πωλήσεις δανείων, όσα η τρόικα δεν ζητά από την Κύπρο και τις φήμες για κάθοδο ταμείων-γυπών μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ τονίζοντας: «Είναι άλλο ένα εργαλείο, άλλη μια επιλογή για τη διαχείριση του προβλήματος του υπερδανεισμού το οποίο δεν είναι σημερινό πρόβλημα αλλά γεγονός που διογκώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια».

Πρόβλημα υπερδανεισμού τα NPLs
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Τονίζω τα μη εξυπηρετούμενα αποτελούν απόρροια υπερδανεισμού, δεν είναι απλώς θέμα δανείου αλλά ύψους του δανεισμού. Μείωση εισοδημάτων είχαμε και αλλού, αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι ο μεγάλος δανεισμός. Αυτό οφείλεται και στις τράπεζες και στην εποπτεία αλλά και στα κακά επιχειρηματικά πλάνα».

«Το εργαλείο της πώλησης δανείων δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα ή και καθόλου τον δανειολήπτη, σε άλλες χώρες καλά-καλά ο δανειολήπτης δεν το παίρνει είδηση. Για τον δανειολήπτη δεν μεταβάλλονται οι υποχρεώσεις ή τα δικαιώματά του. Ο πελάτης πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειό του, ή να επιδιώξει αναδιάρθρωση» συμπλήρωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Γιατί μας πιάνει το πατριωτικό μας;»
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Θεωρώ ότι δεν πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα αλλά ως ένα ακόμη εργαλείο σε ένα μεγάλο φάσμα κινήσεων που εδώ και μήνες κάνουμε για βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όταν θέλαμε ξένους επενδυτές ή αγοραστές στην Κύπρο θέλαμε ξένους, τώρα που πρόκειται για πώληση δανείων μας πιάνει το πατριωτικό μας».

«Υπερβολές που δεν επιβεβαιώθηκαν»
Μάλιστα, σε έντονο ύφος ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Οι υπερβολές ότι θα μείνει κόσμος στον δρόμο και άλλα τέτοια, δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής και δεν βλέπω ότι πρόκειται να επιβεβαιωθεί κάτι ανάλογο σήμερα».

Μάλιστα, μιλώντας για τις εξελίξεις ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Είναι δεμένα τα χέρια των τραπεζών έναντι μικρών και ευάλωτων δανειοληπτών. Ο τρόπος με τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν συμπεριφερθεί μέχρι σήμερα πρέπει να εξεταστεί ανάλογο με τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους. Δεν είχαμε πλαίσιο Αφερεγγυότητας, δεν είχαμε νόμο για εκποιήσεις, ούτε θεσμό τραπεζικής διαμεσολάβησης».

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Έχουμε πλέον ταχύτερο ρυθμό αναδιαρθρώσεων και είναι κάτι που φαίνεται πολύ ξεκάθαρα στα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια, πρέπει να δούμε πόσο επιτυχημένες είναι οι αναδιαρθρώσεις, ενώ με ρυθμούς ανάπτυξης οι δανειολήπτες θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους».

Σε σχέση με τις συσκέψεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει επιτάχυνση, από τη στιγμή που υπάρχει πλήρης εργαλειοθήκη για εφαρμογή των απαραίτητων λύσεων. Αυτό που πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο είναι ότι δεν γίνεται, έτσι απλά όποιος θέλει να μην πληρώνει».

 

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή