Tα 10 μεγαλύτερα πρόστιμα της ΕΠΑ

Αθέμιτο ανταγωνισμό, μονοπώλια και παραβίαση του ανταγωνισμού διαπίστωσε πολλές φορές η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε πολλές εμπορικές συμφωνίες. Πρόστιμα εκατομμυρίων επέβαλε σε μεγάλες κυπριακές εταιρείες- και όχι μόνο- έπειτα από έρευνες που έκανε η Επιτροπή μετά από σχετικές καταγγελίες.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόστιμο που επέβαλε ποτέ η ΕΠΑ καλείται να πληρώσει η γερμανική Daimler, κατασκευάστρια των οχημάτων Mercedes ενώ η Cyta συναντάται πέντε φορές στη σχετική λίστα που παρουσιάζει το InBusinessNews με τα δέκα μεγαλύτερα πρόστιμα που επέβαλε η ΕΠΑ. Η λίστα αφορά υποθέσεις που είτε είναι στα δικαστήρια είτε έχουν ολοκληρωθεί, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλες υποθέσεις έχουν «πέσει» έπειτα από δικαστικές αποφάσεις.

Μεγαλύτερη αυτή των εταιρειών εισαγωγής και προμήθειας καυσίμων στην αγορά το 2009, όταν εντοπίστηκε ότι έστησαν καρτέλ για τις τιμές. Παρόλα αυτά η υπόθεση «έπεσε» λόγω μη ικανοποιητικής στελέχωσης του συμβουλίου της ΕΠΑ.

1. Daimler και CiC 2015
Το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους €20,7 εκατ.  αφορά τις εταιρείες  Daimler και CiC. Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού εντόπισε υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού έπειτα από σχετικές καταγγελίες αναφορικά με την εισαγωγή και πώληση ανταλλακτικών στην Κύπρο.  Για την εν λόγω υπόθεση η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο 700 χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία CiC, η οποία είναι αντιπρόσωπος των γερμανικών οχημάτων Mercedes και των ιταλικών Fiat και Alfa Romeo. Την ίδια ώρα η ΕΠΑ επέβαλε πρόστιμο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Η ΕΠΑ προχώρησε σε έρευνα της υπόθεσης και στην επιβολή προστίμων έπειτα από καταγγελία δύο κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ασχολούνται με την εισαγωγή και πώληση ανταλλακτικών. Πρόκειται για τις εταιρείες Chr. Kapodistrias & Sons Ltd και Kyros Auto Services Ltd.

2. Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα 2004
 Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο τραπεζικός τομέας μετά το 2000, λόγω της κατακόρυφης πτώσης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της μείωσης της επενδυτικής δραστηριότητας, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Η ΕΠΑ αποφάσισε το 2002 τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή ομοιομορφία στις τραπεζικές χρεώσεις κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων και προφορικών καταγγελιών από καταναλωτές που υποβάλλονταν στην ΕΠΑ. Βάσει της πιο πάνω απόφασης, η ΕΠΑ έδωσε σχετικές οδηγίες προς την Υπηρεσία για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας και τελικά το 2004 επιβλήθηκαν σε Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα πρόστιμο ύψους €8,5 εκατ. Αναφέρεται ότι «οι εμπλεκόμενες τράπεζες μέσω συνεννοήσεων και/ή εναρμονισμένων πρακτικών προκαθόρισαν την επιχειρηματική τους συμπεριφορά στην αγορά και με αυτόν τον τρόπο, απέφυγαν ή τουλάχιστον περιόρισαν σημαντικά οποιαδήποτε αβεβαιότητα τους ως προς την ανταγωνιστική στάση των άλλων σημαντικών παραγόντων στην αγορά».

3. Cyta - FORTHNET 2015
Προσυνεννόηση σε επίπεδο τιμολόγησης και ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με μελλοντική εμπορική πολιτική τους, εντοπίζει σε αυτεπάγγελτη έρευνά της η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ επέβαλε για την εν λόγω υπόθεση πρόστιμο 2,9 και 2,3 εκατ. ευρώ σε Cyta και την ελληνική εταιρεία Forthnet αντίστοιχα. Αντικείμενο της υπόθεσης ήταν η αυτεπάγγελτη έρευνα που αποφασίστηκε από την Επιτροπή στις 2/2/2012, αναφορικά με τη συνεργασία της ΑΤΗΚ και της Forthnet ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 23/11/2011, για τη διάθεση του τηλεοπτικού περιεχομένου των συνδρομητικών καναλιών NOVACINEMA και NOVASPORTS μέσα από την πλατφόρμα Cytavision, καθώς και της δράσης τους ξεχωριστά ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας στον τομέα της διάθεσης συνδρομητικών καναλιών/ τηλεοπτικών δικαιωμάτων/τηλεοπτικού περιεχομένου στη συνδρομητική τηλεόραση.

4. Cyta 2012
Στο τέλος του 2012, η ΕΠΑ επέβαλε συνολικό πρόστιμο €2,2 εκατ. για «εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής ισχύος που είχε έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών στην αγορά της παροχής λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης», με σκοπό να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά της λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης για την περίοδο 2004-2006.

5. ΠΟΑ 2014
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού επέβαλε στον Παγκύπριο Οργανισμό Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) πρόστιμο συνολικού ύψους €2.1 εκατ. Αντικείμενο της υπόθεσης αποτέλεσε η απόφαση της Επιτροπής να διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα εναντίον του ΠΟΑ για πιθανολογούμενες παραβάσεις  με σκοπό τη διερεύνηση της συνεργασίας του ΠΟΑ με τούς αγελαδοτρόφους μέλη του και τις ενέργειες και/ή πρακτικές του ΠΟΑ σε σχέση με τη πώληση/ διάθεση του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος κατά τη χρονική περίοδο 1 Ιανουαρίου 2009 μέχρι και 28 Μαΐου 2012.

6. ΑΗΚ 2005
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού ( ΕΠΑ) επέβαλε πρόστιμο ύψους €1 εκατ. στην ΑΗΚ έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα.  Στην ομόφωνη απόφαση της η ΕΠΑ διαπιστώνει παράβαση σχετικής νομοθεσίας λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας της θέσης, σχετικά με τις σταυροειδείς επιδοτήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα τη δημιουργία μη δίκαιων τιμών και διακριτικής μεταχείρισης κατηγοριών καταναλωτών κατά παράβαση του θεσμικού πλαισίου.

7. Cyta 2015
Πρόστιμο €1.016.425 επιβλήθηκε στη Cyta μετά από καταγγελία της Primetel,  για παραβάσεις των άρθρων 6(1)(α) και 6(1)β) των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων, στα πλαίσια της εξέτασης καταγγελίας της εταιρείας PrimeTel Co Ltd εναντίον της Cyta, για επιβολή αθέμιτων τιμών στα Συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ της Cyta και της Primetel, την περίοδο 2008-2009.  

8. Cyta 2012
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στη CYTA συνολικό πρόστιμο ύψους €960,000 για παράβαση των άρθρων 6(1)(β) και 6(1)(γ) του Νόμου αρ. 13(Ι)/2008 στα πλαίσια της επανεξέτασης καταγγελίας της εταιρείας Thunderworx Ltd εναντίον της Cyta αναφορικά με το αίτημα της για παροχή της δυνατότητας προσφοράς υπηρεσιών Premium SMS mobile termination στους συνδρομητές της Cyta.

9. Hermes Airports 2015
Πρόστιμο €750 χιλ. επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στη Hermes Airports στο πλαίσιο εξέτασης της καταγγελίας της εταιρείας Demstar Rentals Ltd εναντίον της.  H ΕΠΑ αποφάσισε ότι η Hermes επέβαλε αυθαίρετους όρους συναλλαγής τόσο στα έγγραφα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για τη σύναψη on airport συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ενοικιάσεως αυτοκινήτων με εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων όσο και κατά τη σύναψη off airport σύμβασης υπηρεσιών ενοικιάσεως αυτοκινήτων με την εταιρεία Demstar Rentals (2008) Ltd (εφεξής η «Hertz»).

10. Cyta 2013
Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου πρόστιμο συνολικού ύψους εξακοσίων εξήντα τριών χιλιάδων Ευρώ (€663.000) για παράλειψη συμμόρφωσης με Προσωρινό Διάταγμα της Επιτροπής στα πλαίσια της καταγγελίας της Primetel εναντίον της Cyta.

 

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες
Πέρασε από το Υπουργικό ο Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης-Κλείνει κενά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων