Αναστασιάδης: Η οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης

Η οικονομία βρίσκεται σε ένα στάδιο ανάκαμψης, ωστόσο ακόμη αντιμετωπίζουμε προβλήματα και έχουμε δρόμο να διανύσουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να υλοποιηθούν έργα τα οποία πάγωσε η οικονομική κρίση.

Τελώντας τα εγκαίνια της περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης, βεβαίως αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα και έχουμε μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε σύντομα να είμαι κοντά σας για να εξαγγείλουμε ή να δούμε πώς υλοποιούνται κάποια των έργων για να γίνει, τουλάχιστον, μια απαρχή, ύστερα από το πάγωμα που ακολούθησε της οικονομικής κρίσης».

«Κάθε φορά που εγκαινιάζουμε ένα αναπτυξιακό έργο προσφέρουμε στον τόπο μας ακόμα ένα μέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε. Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής αποτελεί πρωταρχικό στόχο κάθε  Κυβέρνησης, αλλά και βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση, στο βαθμό που της επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας, και φαίνεται σταδιακά να ξεπερνιούνται τα όσα προβλήματα είχαμε αντιμετωπίσει μετά την ανάληψη της εξουσίας και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», είπε.

Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινίασε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα κατασκευαστικά έργα άρχισαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, εις πείσμα όσων πίστεψαν ότι η κρίση θα  κλονίσει την αποφασιστικότητα των Κυπρίων και τη θέλησή τους για πρόοδο και ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το έργο θα βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων και το χαρακτήρα της περιοχής και σημείωσε το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση για συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, σε μια κοινή προσπάθεια ενδυνάμωσης των δεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Κεντρική Κυβέρνηση, Εξάλλου τόνισε ότι το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα το συνεχίσει και η παρούσα κυβέρνηση, με ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό, "έτσι ώστε να δούμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να επιτελούν το ρόλο για τον οποίο ετάχθησαν και για τον οποίο η Κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυσή και τον εκσυγχρονισμό του".

Σημείωσε πως για την ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης "βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης, της νομοθετικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα Τοπικά Συμβούλια δεν πρόκειται να επηρεαστούν και ότι μόνο όφελος θα προκύψει από τη μεταρρύθμιση που με συνέπεια προωθούμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη θέσει ενώπιον των κομμάτων συγκεκριμένα σχέδια και βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναζήτηση της κοινής εκείνης βάσης που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση, στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Τοπικές Αρχές μπορούν, επίσης, να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα που προσφέρουν τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε ότι μετά από τις έντονες προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης, ανήλθε στο 95% η συνεισφορά της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας μας», ανέφερε.

«Κύριος στόχος αυτής της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε, ανέφερε, είναι η αναβάθμιση, η ανάδειξη και η διατήρηση των στοιχείων του παραδοσιακού ιστορικού πυρήνα των Κάτω Πολεμιδιών στον οποίο περιλαμβάνεται και η τουρκοκυπριακή συνοικία, και αυτό αποτελεί την ένδειξη για το σεβασμό που τρέφουμε προς τις παραδόσεις των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων. Στοχεύει, επίσης, στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσω της δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και φιλικού περιβάλλοντος για τον τοπικό πληθυσμό, τους επισκέπτες αλλά και για πιθανούς ιδιώτες επενδυτές», επεσήμανε.

«Σε αυτή, την αναβαθμισμένη πλέον, περιοχή καταγράφονται στοιχεία σημαντικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τα έργα αποκατάστασης όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το παλιό δημοτικό σχολείο, το τουρκοκυπριακό τέμενος και το σύμπλεγμα διατηρητέων οικοδομών στην τουρκοκυπριακή συνοικία. Έχουν, επίσης, ήδη δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Ιατρικό Μουσείο που αποτελεί μια παγκύπρια μοναδικότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Τοπικών Αρχών, ιδιαίτερα το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξαιρετική δουλειά τους, και ιδιαίτερα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που σχεδίασε αυτή την πρώτη φάση του έργου της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα Κάτω Πολεμιδιών.

Όλοι μαζί έκαναν, είπε, κατορθωτό σήμερα ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών να χαίρεται ένα  έργο το οποίο πραγματικά, όχι μόνο κοσμεί τα Κάτω Πολεμίδια, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, και αναδεικνύει τη δράση και το ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει. Το έργο αποτελεί μια απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και άρχισε ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του έργου επί των ημερών του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και σήμερα Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχει υπόψη του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με το συνοικισμό Βερεγγάρια, "που οπωσδήποτε και για λόγους υγείας και για λόγους επένδυσης και για λόγους προόδου του Δήμου, ευρύτερα, πρέπει οριστικά να ληφθούν αποφάσεις".

«Αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων ή των μορφών υλοποίησης, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο της κατεδάφισης ή μεταφοράς των αμιάντινων κατασκευών που είναι και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, να δούμε πώς το συντομότερο δυνατόν θα γίνει αυτό κατορθωτό", σημείωσε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη όλους για το έργο που εγκαινιάστηκε και εξέφρασε την επιθυμία "σύντομα να είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε και τη δεύτερη φάση".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων