Οσμή σκανδάλων σε αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας

«Προβληματική» χαρακτήρισε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης την εικόνα που παρουσιάζει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, σε σχέση με υπόθεση που αφορά επιπρόσθετες πληρωμές που έγιναν, πέραν των όσων περιλαμβάνονταν στην αρχικώς υπογραφείσα σύμβαση.

Για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με δύο συμβάσεις, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο κ. Μιχαηλίδης προέβη σε δηλώσεις, μετά από συνάντηση που είχε στη Συμμαχία Πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την έρευνα του γραφείου του για το Αποχετευτικό σε Λευκωσία και Λάρνακα, είπε ότι στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας έχει διαβιβαστεί προς αυτό αριθμός επιστολών, με παρατηρήσεις και επισημάνσεις και αναμένονται τα σχόλια του Συμβουλίου.

Ακολούθως, το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή θα καταλήξει στις τελικές του θέσεις, τις οποίες, όπως είπε, θα διαβιβάσει στον Γενικό Εισαγγελέα. «Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν μια εικόνα η οποία είναι προβληματική και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ζητήσει τα σχόλια του Συμβουλίου» είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα «που είναι κάπως ασαφή ως προς τον τρόπο με τον οποίο έτυχαν χειρισμού από το Συμβούλιο», ενώ μίλησε για «ποσά τα οποία δεν εξηγείται πως δαπανήθηκαν με ποιες διαδικασίες».

«Έχουμε ζητήσει διευκρινήσεις για τα θέματα αυτά» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ κληθείς να συγκρίνει την περίπτωση με αυτή του ΣΑΠΑ, είπε ότι στην Πάφο υπήρχε επιπλέον προφορική καταγγελία, που διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και αποτέλεσε το έναυσμα των ποινικών διαδικασιών.

Στη Λευκωσία, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και το Γραφείο του κινείται στην κατεύθυνση της τεκμηρίωσης των υπαρχόντων στοιχειών.

Απέφυγε εξάλλου να προβεί σε σύγκριση των δυο περιπτώσεων, λέγοντας όμως ότι τα συμβόλαια του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας είναι εκ των πραγμάτων μεγαλύτερα, καθώς είναι μεγαλύτερο το αποχετευτικό.

Συγκεκριμένα, είπε ότι είναι περίπου τριπλάσιο το μέγεθος όλων των συμβολαίων που έχουν συναφθεί στη Λευκωσία, σε σχέση με την Πάφο. «Δεν μπορώ να πω αν τα προβλήματα θα είναι παρόμοιου τύπου και αν θα είναι μικρότερα, τα ίδια ή μεγαλύτερα» είπε..

Αναφορικά με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, είπε ότι ο έλεγχος αφορά δύο συμβάσεις που έχουν συναφθεί, ενώ τα πορίσματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Έχουμε θεωρήσει ότι υπάρχουν μέσα στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ή το υπόβαθρο για διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων» ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, για το χρονικό διάστημα που καλύπτουν οι έρευνες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην περίπτωση του Αποχετευτικού Λευκωσίας, ξεκίνησαν από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις, ενώ θα πάνε πίσω «μέχρι εκεί που θα υπάρχει περιθώριο να το κάνουμε».

Συμπλήρωσε ότι για τη Λευκωσία, υπάρχει η περίπτωση συμβολαίου για το οποίο δεν έχουν κλείσει οι απαιτήσεις του εργολάβου, και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαιτησία.

Όπως ανέφερε, το Γραφείο του διαβίβασε τα σχόλιά του στους νομικούς συμβούλους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, με την ελπίδα ότι θα είναι θετική η συμβολή του για εξοικονόμηση χρημάτων, προτού αυτά δαπανηθούν.

Σε ερώτηση τέλος για τις έρευνες στο ΤΕΠΑΚ, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος και άλλων συμβάσεων που έχουν συναφθεί, ενώ «ότι βρούμε, το διαβιβάζουμε στη Νομική Υπηρεσία».

Εξέφρασε τέλος την ευαρέσκειά του για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία χειρίζονται τα θέματα που τους διαβιβάζει το Γραφείο του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)