Στo 4.15% η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς

Σε νέο χαμηλό 4ετίας υποχώρησε η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές, διευκολύνοντας τους στόχους τους Υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του κυπριακού 10ετους (λήξης 2020) υποχώρησε κατά 48 μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 4,15%, που αποτελεί νέο χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, έπειτα από το 4,50% της 8ης Σεπτεμβρίου του 2104. Εξάλλου, σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η απόδοση του κυπριακού 5ετους ομολόγου (λήξης 2019) η οποία διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 4,07%, υποχωρώντας επίσης κατά 48 μονάδες βάσης από το 4,55% που ήταν την Πέμπτη.

Η μείωση στις αποδόσεις αποδίδεται στη δυναμική που δημιούργησε η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι ξεκινά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους €1,14 τρις, που προνοεί αγορές κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές, παρόλο ότι η Κύπρος εξαιρείται από το πρόγραμμα αφού το πρόγραμμα προσαρμογής με την Τρόικα έχει παγώσει λόγω του θέματος των εκποιήσεων.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το θέμα των εκποιήσεων μπορεί να επιλυθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, οπότε η Κύπρος θα πληρoί τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με την Διοικητή της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η Κύπρος θα επωφεληθεί με αγορές ομολόγων ύψους €500 εκατομμυρίων.

«Παρ’ όλο ότι επί του παρόντος η Κύπρος δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, έχουν δημιουργηθεί οι προοπτικές ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος της, μετά την κατάθεση και του τελευταίου νομοσχεδίου που αφορά στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για αγορές και κυπριακών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, προσθέτοντας πως διαγράφονται περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις.

«Πιθανή θετική αντίδραση των οίκων αξιολόγησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποδόσεων, διευκολύνοντας την προσπάθεια της Κύπρου για έξοδο στις αγορές», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η διαχείριση των προκλήσεων που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένους τομείς είναι παράγοντες, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν.

Εν τω μεταξύ, μικρή υποχώρηση παρουσίασαν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μεσούσης της αβεβαιότητας περιβάλλει το μέλλον του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας. Η απόδοση του 10ετους υποχώρησε κατά 33 μονάδες βάσης, στο 11,68%, ενώ οριακή μείωση, κατά 7 μονάδες βάσης, κατέγραψε η απόδοση του 5ετους η οποία υποχώρησε στο 9,16%.

Χαρακτηρίζοντας σημαντική τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup, όπου θα γίνει ενημέρωση για την κατάθεση των νομοσχεδίων στην κυπριακή Βουλή, ο κ. Γιασεμίδης είπε πως  οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

«Παρ’ όλο ότι δεν αναμένεται απόφαση για αποδέσμευση οποιασδήποτε δόσης προς την Ελλάδα, ενδεχόμενη συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη πλαισίου με χρονοδιαγράμματα, που να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδα θα επιδράσει θετικά στις αγορές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη