Συντονισμένη προσπάθεια για προσέκλυση επενδύσεων

Για την προσπάθεια που κάνουν ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ωστόσο, τόνισαν ότι θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία ώστε να αποτελούμε ενα πιο φιλικό οικονομικό περιβάλλον. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι από το Μάρτιο του 2013 και εντεύθεν υπήρξαν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο που ξεπερνούν τα €3 δισ. συμπεριλαμβανομένων των €1,2 που εισέρρευσε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επενδύσεων ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων σε ξενοδοχεία  στη Λεμεσό, όπως το Meridien (75%), το Amathous (50%) και το Alexander the Great (100%).  

Ειδική αναφορά έκανε και σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για εισροή €1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους από εκδόσεις μονίμου άδειας παραμονής και πολιτογραφήσεις από ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται, ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι στις 9,10 και 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στη Λεμεσό Σύνοδος Επενδυτών κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν 14 έργα, με τη συμμετοχή πολλών ηχηρών, όπως είπε, επενδυτικών ταμείων όπως οι Goldman Sachs, Bank of America, Societe, HSBC και τουλάχιστον 15 ταμείων από τον αραβικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων Φρίξος Σαββίδης κάλεσε τους Βουλευτές «να προσπαθήσετε να καλύψετε αυτό το τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα που υπάρχει στην δημόσια υπηρεσία λόγω των σκανδάλων». Υπάρχει, ανέφερε, «τεράστια ευθυνοφοβία».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο λόγος που οι τράπεζες δεν έχουν αρχίσει να επενδύουν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει είναι η μη θετική κατάληξη στο θέμα των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας. «Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές», είπε, προειδοποιώντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί το θέμα «δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του γραφείου του Υφυπουργού Παρά Τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη ανέφερε ότι έχει συσταθεί ομάδα με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αναγνώρισε ότι το “one-stop-shop” στο Υπουργείο Εμπορίου υπολειτουργεί, προσθέτοντας ότι δουλεύουμε μαζί τους για αναβάθμισή του. Είπε επίσης ότι διεξάγεται μελέτη για νομοθεσία που θα αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας θα ειδωθεί και το όριο των ποσών επένδυσης και πως μπορεί να γίνεται πιο εύκολα η αδειοδότηση για στρατηγικές επενδύσεις.  Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται σχέδιο δράσης και κυρίως πολλά πρακτικά μέτρα.

Στις επενδύσεις που έχουν έρθει στην Κύπρο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου, λέγοντας ότι «μπορούμε να φέρουμε πολύ περισσότερες». Σύμφωνα με τον ίδιο «ο πιο κύριος λόγος όμως που αδυνατούμε να τις φέρουμε είναι η αστάθεια που παρουσιάζεται καθημερινά στο οικονομικό περιβάλλον».

«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ξένος επενδυτής θέλει να ρθει σε ένα τόπο όπου να υπάρχουν σαφείς οικονομικοί κανονισμοί, οι όροι του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και να μην τροποποιούνται καθημερινά», είπε. Πρόσθεσε ότι «η παρατεταμένη συζήτηση και των εκποιήσεων στη Βουλή αλλά και του πλαισίου αφερεγγυότητας δίχως να τελειώνουμε δημιουργεί ένα περιβάλλον που δεν αφήνει τους επενδυτές να οδεύσουν προς την Κύπρο».

«Ως ΑΚΕΛ για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τα αδιέξοδα που έχει οδηγήσει τον τόπο το μνημόνιο και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει είναι η ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα. Ως ΑΚΕΛ, είπε, «ζητούμε από την Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει στην αναβάθμιση των one-stop-shop, η οποία δυστυχώς υπολειτουργεί, όπως παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και του Γραφείου του Υφυπουργού Παρά Τω Προέδρω».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ και εισηγητής του θέματος Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι «παρόλο του ότι οι εκπρόσωποι του CIPA και άλλων φορέων κατέθεσαν ένα αριθμό επενδυτών οι οποίοι έχουν έρθει στην Κύπρο, το γενικό συμπέρασμα το οποίο έχει βγει είναι ότι δυστυχώς η γραφειοκρατία η οποία υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, όπως επίσης ανασταλτικός παράγοντας είναι και η νοοτροπία την οποία έχουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης