Έναρξη διαλόγου για αφερεγγυότητα

Τη συζήτηση για τα προσχέδια νομοσχεδίων που ετοίμασε η Κυβέρνηση για το νομοθετικό πλαίσιο αφερεγγυότητας άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής Υπουργείο Οικονομικών και οι εμπειρογνώμονες που όρισαν τα κόμματα, ενόψει και της άφιξης στις 10 Νοεμβρίου στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κλιμακίου τεχνοκρατών της Τρόικας, που ασχολείται με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, για να μελετήσει τα νομοσχέδια όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί στην τελική τους μορφή.

Το κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους των κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων επί των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Κατά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου 90 λεπτών στο Υπουργείο Οικονομικών, συζητήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί καθώς και το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (examinership).

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα υπόλοιπα δύο νομοσχέδια που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν χθες και αφορούν τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας εκκαθάρισης και την εισαγωγή αναδιάρθρωσης χρέους και διαχείρισης βιώσιμων επιχειρήσεων (administration), αποφασίστηκε να συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους εκπροσώπους των κομμάτων να τα μελετήσουν.

Αποφασίστηκε, επίσης, όπως για επιτάχυνση της διαδικασίας συζήτησης των νομοσχεδίων υπάρξει ανταλλαγή σχολίων μεταξύ των κομμάτων επί των δύο αυτών νομοσχεδίων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, 4 Νοεμβρίου.

Τέλος, τα υπόλοιπα τρία νομοσχέδια που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, στις 15.00.

Αυτά είναι το νομοσχέδιο για την εγκαθίδρυση και λειτουργία σχεδίων για φυσικά πρόσωπα και σχεδίου διατάγματος απαλλαγής οφειλών, το νομοσχέδιο για την ρύθμιση του επαγγέλματος του Συμβούλου Αφερεγγυότητας και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί πτωχεύσεως νόμο.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αφερεγγυότητας μέχρι το τέλος του 2014.

Από πλευράς των κομμάτων έχουν οριστεί οι Κρις Τριανταφυλλίδης εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κολοκασίδης εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Τάσος Γιασεμίδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης εκ μέρους του ΕΥΡΩΚΟ, Πάρης Μαυρομμάτης εκ μέρος των Οικολόγων και Στέλιος Αμερικάνος εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών. Το ΑΚΕΛ επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών